„Suntem școală centenară și ne dorim să livrăm ore de calitate, să facem lucruri care să conteze de-adevăratelea pentru elevi”, a declarat Magdalena Dorcioman, directoarea Colegiului Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, cu ocazia lansării programului-pilot „LifeLab by BCR” în școala pe care o conduce. În acest an școlar majoritatea profesorilor de la colegiul argeșean au intrat în acest proiect împreună cu elevii lor pentru se învăța lucruri utile, pentru a se adapta și a aplica mai bine situații de viață în predare.
- Lansat în două școli din România, „LifeLab by BCR” este un program-pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață, inițiat de BCR și Școala de Bani și derulat în parteneriat cu FabLab și Asociația Edupedu pentru Educație. Prin acest proiect, inițiatorii urmăresc dezvoltarea abilităților practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ.
„Suntem onorați că suntem una dintre școlile în care se va pilota acest laborator pentru viață. Un laborator în care se vor întâmpla lucruri minunate, vom învăța ceea ce noi nu am putut învăța atunci când eram la școală”, a mai spus profesoara Magdalena Dorcioman, care își dorește să facă școala mai atractivă pentru elevii săi și în același timp aceștia să capete abilități practice, „să spună, atunci când ajung acasă, uite, eu știu să fac asta, eu știu să fac asta, pe lângă mulțimea de noțiuni teoretice pe care noi reușim să le transmitem în mod tradițional elevilor”.
Și pentru colegii din cancelarie, pe care îi coordonează, Magdalena Dorcioman vede utilitatea proiectului – „Vor exista și un model de comunicare și foarte multe noțiuni de dezvoltare, chiar personală. Cu siguranță că aceste lucruri ne ajută și pe noi să lucrăm în echipă și să ne mobilizăm mai repede de fiecare dată. Da, este un pas înainte și proiectul dumneavoastră va contribui și la dezvoltarea altor proiecte sau implementarea altor proiecte din Colegiul Național „Dinicu Golescu””.
În luna octombrie, profesorii din cele două școli din programul-pilot au beneficiat de traininguri de educație financiară și metode de predare interdisciplinare susținute de experți educaționali și traineri din cadrul Școlii de Bani.
După parcurgerea programului de training, profesorii au început să lucreze mai departe cu experți educaționali pentru a dezvolta metode și materiale de educație financiară pentru fiecare ciclu de învățare, pe care le aplică deja la clasă, cu elevii, până în iunie 2023. Pe tot parcursul anului școlar, profesorii participanți vor beneficia și de mentorat cu experții educaționali din programul „LifeLab”.
Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala Gimnazială nr. 1, din Poiana Mărului, județul Brașov, sunt cele două unități de învățământ în care profesorii și elevii au fost deschiși pentru a pilota măsurile propuse împreună cu specialiștii în educație financiară și experții educaționali.
Lansarea programului-pilot de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel a primit sprijinul conducerii școlii, al autorităților locale și județene, al comunității.
Proiectul educațional „LifeLab”, parte din platforma Școala de Bani a BCR, își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a.
Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor. De asemenea, profesorii implicați în program învață să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevii lor și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația pentru viață în activitatea lor de predare de zi cu zi, indiferent de specializare.
În școlile-pilot, elevii și profesorii vor exersa noțiunile învățate pe parcursul anului printr-un proiect comun care va urmări stabilirea unei dorințe a clasei și îndeplinirea ei. Astfel, copiii, ajutați de profesorii lor, își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale, de lucru în echipă, vor învăța să ia decizii împreună și să gestioneze un buget. La finalul anului școlar, participanții vor putea obține un laborator de educație non-formală, pentru a demonstra puterea dorințelor bine planificate și a ajuta generațiile viitoare.
Pe lângă intervenția în școlile-pilot, programul „LifeLab by BCR” urmărește să ofere un punct de pornire pentru dezvoltarea și testarea unui model de bune practici educaționale, care aduc în prim-plan metodele de îmbunătățire a calității vieții prin gestionarea corectă a banilor.