VIDEO Dialog Robert Cazanciuc (PSD) – Daniel Funeriu: Deschiderea școlilor e un proiect național, ar trebui un dialog și cu opoziția

963 de vizualizări
Secventa din emisiunea cu Daniel Funeriu si Robert Cazanciuc / Sursa: Captura Youtube-B1 TV
“Știți ce a făcut PSD cu educația din România? Fix asta a făcut!”, a spus Daniel Funeriu, într-o intervenție avută joi seară la B1 TV, înainte să schițeze, la pian, Marșul Funebru al lui Chopin. Scena a fost începutul marcat de ostilitate al unei discuții între fostul ministru al Educației și senatorul PSD Robert Cazanciuc despre deschiderea școlilor, dialog TV în care ambii s-au plâns de lipsa dialogului politic și la capătul căreia au convenit că deschiderea școlilor în condiții de pandemie, decizie proaspăt anunțată de președintele Klaus Iohannis, ar trebui să fie un proiect național care să includă un dialog al actualei puteri cu opoziția. 

Daniel Funeriu a spus că este nevoie, în această perioadă, ca toate partidele politice să renunțe la atacurile de uzură și să dovedească solidaritate. Robert Cazanciuc a răspuns arătând că pe tema deschiderii școlilor, care ar trebui să fie un proiect național, actuala putere nu a consultat deloc opoziția. Funeriu a răspuns, din nou, făcând trimitere la lipsa de reacție a PSD, din trecut, la astfel de invitații, dar a fost de acord că, dacă ar fi implicat politic, ar lua în serios acest apel la dialog.

EduPedu.ro vă prezintă extrase din dialogul între fostul ministru Funeriu și senatorul Cazanciuc, în emisiunea Dosar de Politician de joi seară:

Daniel Funeriu: “Patru lucruri clare de spus. 1. Nu este o surpriză această deschidere a școlilor, pentru că ministrul vehiculează această știre demult, iar presa vorbește încă de la început că ministrul Educației ar fi asumat de Cotroceni. 2. Trebuie să fim raționali și să spunem că decizia, din punctul meu de vedere, este cea mai bună decizie dintre deciziile proaste pe care Covid ne-a obligat să le luăm. Vedem că regulile se schimbă de azi pe mâine în toate țările europene, așa că trebuie să ne obișnuim să evoluăm în incertitudine. 3. Indiferent de măsurile autorităților, ele sunt degeaba dacă oamenii nu respectă regulile. Și nu suntem în dictatură pentru a lega oamenii în casă. Deci cheia este la fiecare dintre noi și trebuie să realizăm acest lucru. 4. Cel mai important lucru pe care eu îl sesizez acum este că această pandemie nu trebuie să treacă fără lecții învățate. Acum 10 ani, când domnul Cazanciuc era în guvern dacă țin minte, era prevăzut ca ministerul să facă o bibliotecă online și să formeze profesorii pentru predare online. A venit Ponta, a venit Andronescu cu PSD în guvern și nu au făcut nimic.”

Daniel Funeriu: “Domnul Cazanciuc ne vorbește despre educație ca un tezaur național. Dle Mănăstire, știți ce a făcut PSD cu educația din România? Fix asta a făcut [schițează Marșul Funebru la pian] A dus-o la groapă. Rugămintea mea pentru dl Cazanciuc, pe care îl știu ca om decent, este să se înscrie în linia evident aparent reformistă a PSD și să nu mai vorbească despre ceea ce a făcut PSD în educație în trecut, pentru că în afară de distrugere (…) PSD să dezgroape propriile erori ale trecutului, să construiască pe oamenii noi pe care i-a adus în zona educației (…)”.

Daniel Funeriu: “(…) România și Europa și lumea sunt în fața unei crize fără precedent. Cred că nu e bine să încercăm să punctăm electoral ieftin, cum din păcate se pare că se încearcă și cred că în acest moment elementul de diferențiere între partide trebuie să îl lăsăm puțin pe mai târziu. (…) Eu mi-aș dori foarte mult ca toate partidele politice din România să se bată pe ce câmp vor ele, dar în această criză, oameni buni, fiți solidari! Alegerile sunt peste patru ani. Câștigați și voi, fiecare dintre partidele voastre, câștigă și țara mai mult dacă aveți măcar puțină reținere în locul acestor atacuri (…)”

Robert Cazanciuc: “(…) Eu nu am auzit ca președintele României sau premierul Cîțu (…) puteau să invite partidele de opoziție la un dialog despre un proiect național. Deschiderea școlilor, din punctul nostru de vedere, e un proiect național. Ati auzit despre vreo invitație a președintelui României sau a premierului, a guvernului României la un dialog cu toate partidele politice? (…)”

Daniel Funeriu: “Știți cum e cu invitația la discuții? În 2011, când am făcut primul Bac cu camere de luat vederi, care a arătat realitatea învățământului românesc, eu i-am chemat, foarte relaxat, și pe Ponta și pe Antonescu. Atunci am chemat la discuții. Ei nu au venit, mi-au dat cu tifla. Bine, chemi la discuții pe cineva care te gândești că s-ar putea să vină. Nu se te faci de râs că îl chemi și după aia să te trezești cu un refuz. Să știți că eu iau foarte în serios și dacă aș fi în guvern sau dacă aș fi activ politic – dar nu sunt – aș lua foarte în serios propunerea dumneavoastră la un dialog național pe această temă și din punctul meu de vedere asta este știrea zilei. Ignor câtă poziție aveți în PSD, dar mi se pare o poziție rațională care ar fi utilă pentru România.”

Emisiunea B1 (dialogul începe în jurul minutului 7 al înregistrării:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Elevilor: Planurile-cadru pentru liceu așteaptă să fie revizuite de peste 4 ani / Elevii trec de la un curriculum nou, bazat pe cunoștințe și abilități practice, în gimnaziu, la curriculumul liceal învechit

„Elevii care urmează să fie înmatriculați în învățământul liceal vor fi nevoiți să facă tranziția de la un curriculum bazat pe cunoștințe și abilități practice, la unul învechit”, ținând cont…
Vezi articolul