VIDEO Demonstrație de distanțare între elevi la o școală din Germania. În curte, pe hol, în clasă și în pauză – ce fac profesorii și copiii, pas cu pas

35.188 de vizualizări
Foto: captură Youtube
Regulile de distanțare fizică între persoane în timpul redeschiderii școlilor din perioada 2-12 iunie, precum și în timpul examenelor naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională, au fost trimise azi de Ministerul Educației tuturor școlilor. În Germania, aceste proceduri au fost elaborate și trimise din timp, iar elevii deja au exersat deschiderea cursurilor în condiții de pandemie, potrivit unui clip demonstrativ primit de Edupedu.ro de la un părinte român care locuiește în Germania și care are copiii la școală acolo.

”Cam astea sunt regulile: dezinfectarea mâinilor, sa își aducă propriile cărți, distanțare, aliniere înainte de a intra in clase, măscuțele cu ei, sticlele de apa si pachetul de acasă, iar in pauza se iese pe rând. Fiecare clasă face doar o zi pe săptămână,” a declarat părintele pentru Edupedu.ro.

Iată pașii urmați de elevi și de profesori, potrivit clipului demonstrativ:

Pasul 1: Sosirea la școală – elevii se salută de la distanță. Fiind în aer liber, elevii nu poartă măști.

 

Pasul 2: La intrarea în curtea școlii elevii sunt întâmpinați de unul sau mai multe cadre didactice/asistente/medici care le dezinfectează mâinile cu soluție pe bază de alcool. Distanța se păstrează între persoane.

Pasul 3: Toți elevii se adună în curtea școlii, unde există semne pe asfalt pentru menținerea distanței de doi metri unul de altul.

Pasul 4: Elevii sunt așezați în curte în ordinea intrării în clase. Elevii din ultimele bănci intră primii în școală, conduși de către profesorul cu care vor avea ora. Un supraveghetor are grija ca distanța între elevi să fie respectată la intrarea în școală. Majoritatea elevilor au măști.

Pasul 5: Profesorul intră primul în clasă, urmat de elevii din ultimele bănci și de colegii lor, în ordinea inversă a așezării în bănci. Se poate observa că în clase există chiuvetă, dispenser de săpun, iar la ușă sunt afișate regulile de igienizare și de distanțare specifice epidemiei COVID-19.

Pasul 6: În clasă sunt 16 bănci. Câte patru pe fiecare rând. Elevii se așează câte unul în bancă, începând de la banca de la fereastră, de pe ultimul rând, continuând cu următoarea bancă de pe ultimul rând și tot așa până la ocuparea băncilor fără ca un elev să treacă pe lângă altul.

Distanța față de colegul din față este de circa 1,5 metri, iar față de colegii din stânga-dreapta, de circa 2 metri. Se poate observa că unul dintre geamurile clasei este deschis la intrarea elevilor.

Pasul 7: Fiecare elev are o foaie pe bancă pe care sunt scrise regulile de distanțare fizică și de desfășurare a activității în școală.

Se poate observa că nu toți elevii poartă mască.

 

Pasul 8: Fereastra din dreptul elevilor este închisă, iar profesorul deschide fereastra de la catedră care va rămâne deschisă pentru aerisirea camerei pe toată perioada cursului.

 

Pasul 9: Elevii își scot caietele și cărțile din rucsac, începe lecția.

 

Pasul 10: Îeșirea în pauză. Profesorul verifică culoarul, să nu existe alte persoane sau alte grupuri de elevi în pauză.

 

Pasul 11: Apoi profesorul pornește primul și le spune elevilor să îl urmeze. Să iasă în ordinea inversă celei în care au intrat: primul iese ultimul intrat, cel din banca de la usă, rândul din față. Ultimul va ieși cel de pe rândul 4, banca de la fereastră.

 

Pasul 12: În curtea școlii elevii pot juca jocuri care presupun distanța între ei. Se poate vedea că doi dintre cei care joacă bachet își păstrează măștile, chiar dacă sunt în exterior.

 

Pasul 13: Tot afară, în pauză, elevii își mânâncă pachetul cu mâncare de acasă, păstrând distanța.

 

Pasul 14: Pentru următoarea oră se reia așezarea în șir indian, în ordinea de la intrare (cu cel din ultima bancă, primul). De data aceasta din curte îi preia următorul cadru didactic cu care vor avea ora respectivă. Acesta îi conduce până în clasă.

Clipul integral poate fi văzut aici:

  • NOTĂ: Campania #solidaritateCOVIDedu este un proiect al Edupedu.ro susținut de Fundația eMAG
  • Stakeholderii care cred în educație și vor să se alăture inițiativei #solidaritateCOVIDedu sunt invitați să ne scrie pe comunicare@edupedu.ro
Citește și:

 


8 comments
  1. Citez din preambulul articolului: “Fiecare clasă face doar o zi pe săptămână”
    Asta ce vă sugerează? MEC si MS poate au citit doar pașii de urmat, dar aliniatul introductiv l-au omis!

  2. O clasa ajunge la 32-33 de elevi. Scolile au doua schimburi. Cum se rezolvă aceste probleme? Dacă se înjumătățesc clasele… ce spații noi se vor folosi? Se dublează activitatea la clasă …a cadrelor sau se angajează noi cadre didactice pentru a face față situației nou create? Se mentin salariile sau se înjumătățesc? Chiar credeți că va funcționa așa ceva, în condițiile în care elevii sunt foarte agitați, năzbâtioși, nesupuși, egocentrici și plini de energie?

  3. Si la noi tot asa vor face romanasii nostri smecheri si cu aere ca stiu totul si-s mai presus de profesori si de oricine si orice. Nu inteleg de ce ne raportam la Germania si alte tari care au o civilizatie intrata in sange de secole si care respecta regulile. La noi nu cred ca va fi asa. Va fi o debandada totala, profesorii nu cred ca se vor putea impune si nu vor putea tine elevi la 1.5-2m distanta.

  4. Din pacate nu vom putea niciodata in urmatorii 100 de ani sa ne comparam cu tari ca Germania, in ceea ce priveste masurile de protectie pentru copii si cadrele didactice in sit de criza; nu avem organizarea si eficienta lor; este o balbaiala continua in sist de invatamant si sanatate …noi nu am fost in stare sa comunicam pana in prezent nici listele elevilor si cadrelor didactice care vor fi prezenti /e in perioada 2- 12 iunie..cum va inchipuiti ca vom avea timp sa facem marcaje in curtile liceelor si scolilor si sa mai si exerseze elevii modul de conduita in sit aceasta?Cine sa faca marcajele??Noi nu stim nici cine le va procura mastile si dezinfectantii, cum se vor distribui,…de aceea nu trebuia sa luam hotarari care ne depasesc in aplicarea si ne pun copiii in pericol.

    1. ”Cam astea sunt regulile: dezinfectarea mâinilor, sa își aducă propriile cărți, distanțare, aliniere înainte de a intra in clase, măscuțele cu ei, sticlele de apa si pachetul de acasă, iar in pauza se iese pe rând. Fiecare clasă face doar o zi pe săptămână,” a declarat părintele pentru Edupedu.ro.
      Citiți și ultima propoziție!

  5. Foarte nemteste, foarte elegant si sanatos. Dar teoria e una , iar punerea in practica va diferi, chiar din primul minut. Ar trebui sa fim naivi sa credem ca regula asta este aplicabila… Eu am un baietel nazdravan de 13 ani, care sigur isi va imbratisa toti colegii inca din prima zi. Certitudinea de distantare ar fi cu copilul situat in balon transparent, cu diametrul de 2 metri, asa cum se foloseste la aqua-park. Si asta ar fi sigur doar pana cand se sparge balonul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Miclea, despre cum se poate „forța” perfecționarea profesorilor, în trei faze, pentru învățământul hibrid / Nu cred că e sarcina unui ministru, dar dacă un întreg guvern își asumă această politică, nimic nu-l poate opri să o pună în practică

O modalitate de „a forța” perfecționarea profesorilor ar putea fi făcută în trei faze, spune Mircea Miclea, citat de spotmedia.ro. Profesor universitar și fost ministru, Miclea „nu crede că e…
Vezi articolul

Admiterea la liceu „prin alunecare”, în școli în care elevii au ajuns în urma repartizării, nu a dorinței lor, plus pregătirea pentru meserii vechi – indicate de Măriuca Talpeș, de la Coaliția pentru Dezvoltarea României, drept cauze pentru care „condamnăm o jumătate de generație să fie șomeră în viitor” / 52% intră la liceu sub nota 6, considerat pragul nivelului 2 din PISA, al analfabetismului funcțional – analiză

Cifrele pe anul trecut, prezentate de Măriuca Talpeș, arată că 52% dintre elevii absolvenți de clasa a VIII-a intră cu media minimă admisă, de 6. Aceștia ajung în învățământul tehnologic…
Vezi articolul