VIDEO De ce există o criză de sănătate mintală în România. Mircea Miclea, omul reformei în educație: Profesorii trebuie să aibă 1.500 – 1.800 euro salariu net / Cu pedagogie de pe vremea lui Ceaușescu profesorii nu fac față generației digitale

5.796 de vizualizări
Mircea Miclea / Foto: G4Media.ro

De ce trebuie să fie bine plătiți profesorii? Mircea Miclea a explicat într-un podcast G4Media/InspiRO că educația nu este posibilă fără cadre didactice performante. Iar un salariu mediu net pentru un profesor ar trebui să fie între 1.500 și 1.800 de euro.

Vezi pe G4Media.ro interviul VIDEO – o producție InspiRO realizată de G4Media.ro în parteneriat cu Inquam Photos. Interviul integral cu Mircea Miclea va fi difuzat sâmbăta viitoare. Filmare, montaj și foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Miclea, care a inițiat cea mai profundă reformă din educație, centrată pe nevoile elevilor, a explicat de ce e unul dintre puținii miniștri care au demisionat pentru un principiu: a plecat din guvern pentru că guvernul nu a alocat 5% din PIB pentru educație.

Pe lângă antreprenoriat, activitatea de psiholog și cea de profesor, Mircea Miclea a explicat de ce se implică și în cauze civice. A pus umărul la conceptul Via Transilvanica, iar în pandemie i-a sprijinit pe medicii epuizați psihic să treacă peste momentele de anxietate ori depresie pentru că, doar ajuntându-i pe cei de lângă noi, viața dobândește sens.

În interviul pentru InspiRO/G4Media, Mircea Miclea a vorbit despre reforma în educație și despre grupurile de interese care au confiscat sistemul de învățământ. Cât despre România educată a lui Klaus Iohannis, Miclea a spus că e unul din cazurile în care ”coeficientul de ego este mai mare decât inteligența”.


27 comments
  1. Nu am gasit eu interviul integral, poate n-am ascultat cu atentie dar nu am gasit raspunsul la intrebarea cu care incepe titlul:” de ce exista o criza de sanatate mintala in Ro”
    Speram sa gasesc un raspuns amplu.
    Si asta pentru ca de ceva timp tot ajung la concluzia ca nu poti face educatie acolo unde exista o criza de sanatate mintala.
    Imposibil. Daca e asa inseamna ca trebuie sa tratezi intai criza si abia dupa asta sa te apuci de educatie.
    Eu as face o evaluare psihologica foarte serioasa a elevilor si le-as oferii sprijin acolo unde fiecare are vulnerabilitatile cu care vine din familie. Si cred ca indiferent de conditia materiala, problemele exista. Am avut in Ro in ultimii zeci de ani destule conditii ca aceste probleme sa existe si sa sporeasca. Poate ca asa s-ar trata si problema ce va sa vie a consumului de substante cu efect anesteziant asupra realitatii fiecaruia.
    As umple scolile de psihologi. As incerca sa construiesc caractere, viata ca masinarie umana antrenata in institutii de invatamant nu prea are sens.

  2. Nu mai are nici o.importanta pedagogia, ca-i vechr sau noua, generatia digitala are NUMAI DREPTURI, NU SI OBLIGATII, PE CAND PROFESORII AU NUMAI OBLIGATII SI APROAPE NICI UN DREPT. DAR SUNTETI PREA IPOCRITI SA RECUNOASTETI ASTA! ATI IMPRUMUTAT FARA DISCERNAMANT SI FARA A TINE SEAMA DE CONDITIILE SI TRADITIILE DIN ROMANIA, TOATE “METODELE MODERNE” DE PESTE TOT, METODE CARE NU DAU REZULTATE NICI ACOLO. FITI CORECTI SI CINSTITI SI NU VA MAI ASCUNDETI IN SPATELE CUVINTELOR GOALE DE CONTINUT!

  3. Sa fie mai multa strictete si nu politica. Daca nu ar mai fi toti din invatamant de la ministru, inspector si pana la director pusi in functie politic, situatia ar fi alta. Cunosc situatia unde directorul tine posturile blocate pentru titularizare, insa in toamna angajeaza toti necalificatii pe post de profesor, chiar si o ingrijitoare de la alta unitate de invatamant ca, chipurile, angajeaza personal necalificat care da examen la nivelul unitatii de invatamant, iar persoanei aleia i se dau subiectele rezolvate sa le invete dinainte. Atunci, ce vorbim? Uitati-va la campanii electorale. Pe listele de consilieri si in campanie electorala se afla si inspectori scolari care joaca dupa cum le dicteaza partidul ca sa-si asigure functia ca altfel sunt dati jos ca doar au fost pusi politic, fara sa fie testati serios pentru functia aceea. Sunt in functii de inspectori scolari persoane care n-au fost in stare sa ia un examen de directori si au fost pusi inspectori si automat si in comisia de evaluare a directorilor. Exemplu concret, Ciciu Zoia, inspectoarea pe educatori din judetul Dolj se incadreaza in toate cele spuse mai sus. Mai mult decat atat, îsi pune in functii de educatoare cunostinte care au luat 3 la titularizare, favorizeaza la pretransfer persoanele din partidul ei, PNL, si mimeaza pe sfanta. Ce doriti de la invatamant cand toate se intampla politic? Cand se taie multe puncte la pretransfer pentru dosare foarte bune ca sa ia pilele partidului. Asa cum face Ciciu Zoia in Craiova, Dolj, asa se intampla si in alte parti ale tarii. Ce sa mearga bine in tara asta cand e atata coruptie? Exista profesori pregatiti care sunt dati la o parte pentru pilele partidului…degeaba cautati strategii minune, omul este om, se poate adapta daca il duce capul si doreste, dar daca sunt infiltrati toti “inteligentii” pe functii importante de aceea merge totul prost. Ajungem sa dam vina pe profesori ca profesorii sunt asa si asa si nu stiu cum…La o colega a venit o metodista in inspectie. A avut inspectia varza. A intervenit pentru ea o cunostinta din partid si, ghici ce? S-a rezolvat, s-a dat uitarii, a fost excelent! Asta se promoveaza. Sistemul e corupt. Toate sistemele sunt corupte, din pacate…

  4. Si ce, vi se pare ca nu au salarii motivante? ia uitati aici grila de salarizare in invatamant 2024?! Si ce stiu sa faca de banii astia, ca unii profesori sunt mai slabi decat elevii pe care ,,ii educa”! Sa nu mai vb despre cati din ei nu vin la ore, vin la jumatatea orei, vin si stau pe telefon mai abitir decat elevii s- i chema la meditatii <>, de unde mai iau(unii) un salariu si nu-i intereseaza soarta elevilor! Daa,salariile sa fie motivante in functie de performante, nu ,,la gramada'” toti la fel… ca sa nu mai vb de vacante, concedii, saptamana altfel, saptmana verde!! Educatie civica, nu se mai face, dirigentie, ma indoiesc! Vor salarii mari, cat mai mari si daca se poate sa dea din cand in cand pe la ore! Iar la licee cel putin ,,practica” de a nu veni la ore, sau de a veni la jumatea orei ,sau de a nu preda,, faceti si voi ceva, dar sa nu fie galagie”… si se bat in tehnologie cu elevii…este la moda! Sa vina in administratie pe salarii din 2019+5% din Legea salarizarii, ca o sa ne prinda ingrijitoarele din scoli la salariu,iar programul, atributiile, delegarile de atributii pe posturi vacante , 66% ocupate doar,fara vreo plata sunt la ordinea zilei! Sunt si profesori meritorii, si invatatori si educatori, in fata carora ma inclin, dar sunt si unii, pe care-i depasesc elevii in cunostinte! Ajung la catedra cu media 1.53 la examene,pai ce sa invete copiii de la acestia?https://www.edupedu.ro/grile-cu-salariile-pe-2024-pentru-personalul-didactic-de-predare-pe-functie-grad-didactic-gradatie-vechime-si-coeficient-trimise-profesorilor-de-catre-sindicate/

    1. @GFR
      Tânule, de ce nu mergi în învățământ, dacă ești așa valoros și e așa rău în administrație?
      Sau poate nu ți-ai mai putea bea cafeaua și citi ziarele până la 12, iar de la 13 să închizi biroul și să o tai acasă?!

  5. Miclea ,daca te preocupa sanatatea mintala a invatamantului din Romania ,o obtineai ,nu plecai!dar noi suntem un popor de filozofi si de sfaruitori!demisia ta nu a fost un act de curaj !asa ca ,mai ia o pauza,mai citeste o carte !
    ai vizitat vreo scoala ?ai participat la ore ?ai stat de vorba face to face cu cei care fac meseria asta?ai publicat vreo cartea cu sanatatea mintala a celor care lucreaza in invatamant ?ti ai trimis cursatii sa adune date ?sau sanatatea ta mintala este pregatita pentru ce urmeaza?

  6. pedagogia a descoperit o Comenius PE LA 1600. Si a funcționat bine mersi până a apărut facebucul tiktokul și chatgpt ul . pe urma s au dus toți dracu’ .
    Digitizatii lui pește prăjit , viitori drogați , cu mințile plecate , viitori asistați , panseluțe ofilite la prima raza de soare , tflisti , inceli și alte specii pe cale de dispariție.
    între timp se construiesc roboti care sa le tina de urât..
    că ei între ei nu se suporta , sânt toxici unii ptr ceilalți.
    Doamne iartă mă … 😔

  7. asta traieste pe alta planeta, toate teoriile lor pedagogice nu mai sunt bune decat la cosul de gunoi, ce sa formezi, stau toata ziua pe telefon si acasa si la scoala, nu-i mai atragi cu ceva, nu vor sa realizeze nimic, nu-i pasioneaza nimic, invata mecanic pentru examene, tocesc materia.

  8. Nu are dreptate! Eu am terminat facultatea in 1998 si nu am văzut decat de departe un calculator pana atunci. Dar am invatat, si astazi tot eu le arat studentilor mei cum sa utilizeze platformele. Daca vrei poti ține pasul si nu te pui in situatii penibile. Ca nu vor toti, asta e alta discutie…

  9. Multi profesori au salariul de 1500 euro,1800 net .Dacă nu credeți verificați pe site scoli să vedeți veniturile conform machetei cu legea 153/2017.Pot să primească și 3000 de euro net,nu se schimbă nimic,vezi justiția și sănătatea.Lupul își schimbă părul ,dar năravul ba.

  10. adică autorii de pedagogie de dinainte de 90 pica ?! acu chiar e aberant ce spune domnul Miclea

    1. Da, pică pentru că sunt depășiți de realitate dacă nu și-au adus la zi cărțile lor de pedagogie. Aberație e să crezi că azi mai e ok să faci pedagogie ca acum 40-50 de ani. Să nu mai spunem că nivelul pedagogic din școlile românești e, în mare parte, de acum 100 de ani.

    2. 👍

      Prea multi atoatestiutori si rauvoitori care generalizeaza la maxim, dar, de fapt habar n-au despre realitatile din invatamant si cu atat mai putin despre salariile la limita subzistentei ale multora dintre profesori (nu doar ale debutantilor)!

    3. Ei nici asa!
      …cred ca se refera doar la elementele nou aparute, care prin anii 1990 nu aveau cum sa fie prevazute in studierea psihologiei.

  11. Un profesor bun are nevoie de cel putin 10 ani pentru a se forma – pe langa stapanirea domeniului pe care il preda trebuie sa-si formeze si adapteze strategiile psihopedagogice astfel incat elevul /studentul dupa ce uita sa ramana cu baza informatiilor transmise.
    Transmiterea conceptelor este un proces complex care nu este la indemana oricui. Din pacate acesti prof. sunt din ce in ce mai rari iar deciziile sunt luate de prof. care nu au ce cauta in invatamant.

  12. De ce?Pentru ca asta se vrea.Anormalul este impus,promovat intens și ridicat la rang de normal.De exemplu:
    Domnul psihiatru Gabor Mate,minunatul si lăudatul si promovatul scriitor ne da o soluție geniala pentru stoparea avansării fenomenului drogurilor(nu știu cum de nu ne-am gândit cu toții mai devreme la asta!):sa le facem legale!!Sa fie vândute la farmacie și sa fie centre unde drogatul sa se ducă și sa își primească frumos și elegant doza,ca doar de asta fac oamenii medicină sa dea doza la drogat!!
    Și asta sub masca unei umanități si empatii fără limite,doar e doctor!!
    Au nenorocit legile contra traficanților de droguri și acum asistam la o neputință învățată:nu avem ce le face?De ce nu avem ce le face?Pentru ca oamenii de sus ,puși de voi,si-au bătut joc de legi,de dreptate ,de cetățeanul de rand care în loc sa fie protejat de instituțiile statului este doar jefuit de ele și atât. De ce înainte nu era picior de drogat și acum nu avem ce le face?
    Unde ești tu Țepeș Doamne ca punând mână pe ei…

    1. lăsați,acu pun biciul pe consilierii școlari să oprească fenomenul drogurilor…ce nu s in stare sus, pasam pe aia mici…

  13. Foarte corect spus: ” coeficientul de ego este mai mare decât inteligența “!
    Iar ” România educată ” va rămâne în veci cea mai …needucată!

  14. Pedagogia nu e de pe vremea (ne)regretatului. Miclea începe să abereze din nou. Predarea nu a fost inventată alaltăieri, învățarea a existat dintotdeauna. Pedagogie nu se face doar în România, iar alte țări n-au reinventat apa caldă așa cum se pretinde mereu la noi.

    Generația ”digitală” este efectiv idiotizată de tehnologie. Nu mai gândesc singuri, găsesc răspunsuri date de alții (noi sau vechi) pe internet. De ce se întâmplă lucrurile, care e logica internă a evenimentelor – nu îi mai interesează. Îi interesează un singur lucru – obținerea unei satisfacții imediate. La un moment dat se va ajunge la un punct de rupere, și nu va fi prea frumos. Dar lasă, că n-au nevoie, ei sunt nativ deștepți foc (părerea a 99% din ”psihologii” care propovăduiesc schimbări doar de-o parte a balanței.)

    Dacă Miclea consideră că trebuie făcută o schimbare (bucuria nebunilor), de ce nu începe cu propriile cursuri?

    1. Pedagogia are mai multe componente, unele intr-adevar sunt neschimbate de pe vremea lui Socrate iar altele se schimba continuu de la an la an. Ca fapt divers in afara se bun bazele invatarii utilizand realitatea virtuala – ceea ce invatati prin tehnici clasice in 10 ani prin realitate virtuala puteti invata in cateva luni. Restul de timp poate fi utilizat pentru dezvoltarea gandirii critice a copilului ceea ce la noi nu prea exista, noi deja suntem cu decenii bune in urma invatamantului din vest.
      Inainte de ’89 circula o vorba: oamenii se prefac ca muncesc iar statul se preface ca ii plateste – oare nu este cumva este de actualitate in domeniul invatamantului ?

      1. Ce-i trebuie chelului tichie de mărgăritar? Poate ai uitat că ești în țara în care jumătate din populație are toaletă în fundul curții și nu există canalizare ci fose septice (dacă au mult noroc.)

        Ce-ar fi să nu aruncăm la coș tot ce-i vechi (dar ni se potrivește, că acolo suntem), în favoarea noului netestat pentru care oricum nu suntem pregătiți și pe care oricum nu-l vom folosi vreodată? Și dacă nu suntem acolo unde-am vrea să fim, să nu sărim direct la sfârșitul drumului, ci să mergem încet-încet în direcția corectă? Rezultate instantanee nu există.

        Realitatea virtuală, serios? Am elevi pe care dacă-i scoți din mediul Android se blochează, nici să pornească un laptop nu știu prea bine, confundă sistemele de operare cu motoarele de căutare și dacă au de folosit un pachet de editare text habar n-au cum să-l utilizeze. Iar Linux sau oricare altă variantă sunt deja o limbă străină. Realitatea virtuală e ceva ce (poate) văd prin filme la TV și nu îi interesează oricum (nici nu știu cum funcționează și de ce-ar trebui să fie interesantă).

        Dar sigur, Miclea poate abera, că nu-l doare gura.

      2. Chiar credeti in invatarea pe-repede-inainte “cu ajutorul” tehnologiei??
        Asta inseamna ca se sar etape la nivelul intelegerii&asimilarii (sub/in)constiente. Creierul/Mintea NU functioneaza asa.

        E ca si cum fortezi un fruct (mar/cireasa …) sa apara gata de cules, fara sa mai treaca pomul prin etapele infrunzirii, inmugurii si infloririi …
        Artificii tehno-logice!!

        Ar fi bine ca oamenii sa nu mai creada chiar totul pe “nemestecate”!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Digitalizarea în școală – exemplul suedez. Ministrul Educației, Lotta Edholm, despre amplele consultări privind adoptarea tehnologiilor la clasă: Dacă ecranele sunt folosite în școli, acest lucru să fie făcut cu atenție și fără să contrazică ce spun cercetătorii în neuroștiințe și medicii pediatri

Digitalizarea în școli a declanșat, în ultimul an, o amplă dezbatere în Suedia, una dintre țările care au introdus intensiv tehnologiile în școli încă de la începutul deceniului trecut. Zeci…
Vezi articolul