VIDEO De ce ar fi utile grădinile în curtea școlilor, cultivate în regim de permacultură? „Noi nu doar facem agricultură, ci realizăm un echilibru. Facem adăposturi pentru arici, iar copiii pot învăța cum se îmbină ecosistemele”

606 vizualizări
Photo © Kusmina Svetlana | Dreamstime.com
Dacă în școli din Europa se face educație ecologică prin exemple practice, în România, odată cu deschiderea curților școlilor pentru activități sportive extrașcolare, s-ar putea crea contextul potrivit pentru realizarea de grădini, unele supraînălțate, cultivate în regim de permacultură, scrie G4Media.ro. Chiar dacă conceptul de permacultură este modern, proveniența lui este de fapt ancenstrală, aparține strămoșilor noștri care nu practicau agricultura extractivă, ci lăsau plantele să crească în mod natural, acceptând totodată biodiversitatea, fauna.

Laura Țencaliuc, activist de mediu și coautor al proiectului „Garden Academy”, premiat cu mențiune la un ideaton – concurs de inovare pentru orașe mai sustenabile – realizează grădini în regim de permacultură și poate să proiecteze grădini în orice spațiu. Alături de alți doi colegi, Laura a pus pe hârtie un program de educație ecologică ce constă în instalarea unor grădini în curțile școlilor din orașe. Plantele cultivate ar putea să fie îngrijite de elevi, cu îndrumarea profesorilor de biologie sau cu membri ai echipei „Garden Academy”, ori de copii împreună cu membri ai comunității din jurul școlii, dacă cadrul legal le-ar permite accesul în incinta școlilor.

  • „Totul a pornit de la faptul că educația ecologică este o disciplină opțională în școlile din România și mai ales de la faptul că copiii nu sunt conectați atât de mult cu natura și cu ceea ce înseamnă să plantezi, să vezi cum crește o plantă, ce înseamnă să înțelegi un ecosistem”, a afirmat Laura, în vârstă de 34 de ani, care este și studentă la master la Facultatea de Ecologie.

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Photo © Kusmina Svetlana | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 400 de profesori înscriși în Inspectoratul Școlar Civic reclamă că au prea mulți elevi în clasa lor pentru a face o educație de calitate individualizată / Platforma în care aproape 3 mii de cadre didactice sunt consultate pentru luarea deciziilor

După ce aproape 3.000 de profesori s-au înscris în platforma civică digitală, dedicată lor, numită Inspectoratul Școlar Civic, înființată de World Vision România, au fost aplicate o serie de chestionare…
Vezi articolul