VIDEO Daniel David: Unii politicieni au fost nemulțumiți cu ce au simțit ei în școală, iar acum, aflați în poziții de putere, se trezesc să facă modificări

3.981 de vizualizări
Daniel David / Foto: UBB
„Unii politicieni au fost nemulțumiți cu ce au simțit ei în școală, iar acum, aflați în poziții de putere se trezesc să facă modificări”, a spus rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, la Euronews, în contextul debutului anului școlar 2022-2023.

„În România, noi încă nu am învățat să gândim prin ceea ce se cheamă „evidence based education”, adică o educație bazată pe dovezi. Când faci schimbări, când vii cu anumite abordări, ele ar trebui să fie validate științific. Noi de cele mai multe ori mergem pe intuiție, ne uităm la alții din jur, facem și noi la fel, hai să încercăm și cealaltă variantă. Unii politicieni au fost nemulțumiți cu ce au simțit ei în școală, iar acum, aflați în poziții de putere, se trezesc să facă modificări”, a spus Daniel David.

Rectorul UBB a vorbit și despre cum nota are o anumită funcție în pedagogie: aceea de a-i motiva pe elevi să învețe constant. Astfel, faptul că media din clasele V-VIII nu va mai juca un rol în admiterea elevilor la liceu ar putea afecta motivația elevilor de a învăța și de a obține note bune pe tot parcursul gimnaziului.

„Trebuie să avem grijă, acum, copiii știind că notele de pe parcursul gimnaziului nu contează în admiterea la liceu, s-ar putea să fie demotivați și atunci trebuie căutată o altă funcție pentru nota de pe parcursul gimnaziului, o funcție care să își aibă totuși rolul pedagogic, rolul de motivare pentru cei care au performanță bună, și rolul de a-i învăța cum să își corecteze deficiențele pentru cei care au probleme și primesc note mici”, potrivit lui Daniel David.

Declarațiile vin în contextul în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a justificat de mai multe ori măsuri luate în ultima perioadă sau propuneri din proiectele legii educației dând exemple din sfera experiențelor personale.

La fel, premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, care a blocat analiza CNATDCU în instanță, a „validat” propunerile din legile educației și a declarat recent că „parcursul de aprobare nu va fi foarte lung pentru că trebuie să producă efecte”.


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școala hibridă răspunde “problemelor sistemice ale educației din România” și “răspunde nevoii de digitalizare a educației” – Camera de comerț româno-americană AmCham, în sprijinul strategiei SmartEdu

“Pentru îmbunătățirea performanțelor sistemului de educație din România, propunem adoptarea unui model de învățământ hibrid, la nivelul întregului sistem public și particular acreditat de educație din România”, arată Camera de…
Vezi articolul

Amânarea finalizării noilor planuri-cadru înseamnă ratarea unor ferestre de oportunitate pentru copii. Nu poți „lăsa pe mai târziu” ceea ce ar fi trebuit să deprinzi în clasa a IX-a sau a X-a – Centrul de Evaluare și Analize Educaționale

Implementarea noilor planuri-cadru pentru liceu reprezintă o urgență pentru învățământul românesc, mai ales după ce programele la gimnaziu s-au schimbat în 2017, scriu reprezentanții Centrului de Evaluare și Analize Educaționale…
Vezi articolul

Un an cu ministrul Cîmpeanu, văzut din opoziție de USR: România Educată – în punctul zero. Digitalizare – aproape zero. Planurile-cadru – nicio schimbare. Încurajarea imposturii, în cazul plagiatelor. Profesionalizare zero și politizare mare în managementul școlar

Progres minim sau inexistent în cele mai multe puncte-cheie de reformă în educație, plus regrese în domenii precum integritatea academică – așa sumarizează doi parlamentari USR-PLUS, Ștefan Pălărie și Irineu…
Vezi articolul