„Unii politicieni au fost nemulțumiți cu ce au simțit ei în școală, iar acum, aflați în poziții de putere se trezesc să facă modificări”, a spus rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, la Euronews, în contextul debutului anului școlar 2022-2023.
„În România, noi încă nu am învățat să gândim prin ceea ce se cheamă „evidence based education”, adică o educație bazată pe dovezi. Când faci schimbări, când vii cu anumite abordări, ele ar trebui să fie validate științific. Noi de cele mai multe ori mergem pe intuiție, ne uităm la alții din jur, facem și noi la fel, hai să încercăm și cealaltă variantă. Unii politicieni au fost nemulțumiți cu ce au simțit ei în școală, iar acum, aflați în poziții de putere, se trezesc să facă modificări”, a spus Daniel David.
Rectorul UBB a vorbit și despre cum nota are o anumită funcție în pedagogie: aceea de a-i motiva pe elevi să învețe constant. Astfel, faptul că media din clasele V-VIII nu va mai juca un rol în admiterea elevilor la liceu ar putea afecta motivația elevilor de a învăța și de a obține note bune pe tot parcursul gimnaziului.
„Trebuie să avem grijă, acum, copiii știind că notele de pe parcursul gimnaziului nu contează în admiterea la liceu, s-ar putea să fie demotivați și atunci trebuie căutată o altă funcție pentru nota de pe parcursul gimnaziului, o funcție care să își aibă totuși rolul pedagogic, rolul de motivare pentru cei care au performanță bună, și rolul de a-i învăța cum să își corecteze deficiențele pentru cei care au probleme și primesc note mici”, potrivit lui Daniel David.
Declarațiile vin în contextul în care ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a justificat de mai multe ori măsuri luate în ultima perioadă sau propuneri din proiectele legii educației dând exemple din sfera experiențelor personale.
La fel, premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, care a blocat analiza CNATDCU în instanță, a „validat” propunerile din legile educației și a declarat recent că „parcursul de aprobare nu va fi foarte lung pentru că trebuie să producă efecte”.
3 comments
Bătaie de joc!!!!!
Nu le-a placut sa dea teze… adica nu le-a placut sa invete…
În loc sa meargă la psiholog…