Daniel David, propus pentru funcția de ministru al Educației și Cercetării spus după audierile din comisiile de învățământ Camera Deputaților și Senat, de luni, 23 decembrie, că bugetul ministerului pe care îl va conduce „trebuie să fie mai mare decât a fost anul trecut pentru a asigura obiectivele din programul de guvernare”. Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, a mai spus: „Cred într-o Românie mai europeană, o Românie a cunoașterii, iar cunoașterea nu poate să vină decât din educație și cercetare”.
- De precizat, audierile au durat 30 de minute și nu au fost transmise în direct, deși comisiile au această posibilitate, toate ședințele comisiilor fiind transmise pe site-ul Camerei Deputaților.
Daniel David, audiat comisiile de învățământ, desfășurate luni în Parlament a spus că e nevoie de un buget al Educației și Cercetării mai mare pentru anul următor „pentru a asigura obiectivele din programul de guvernare” și pentru a putea dezvolta și funcționa Ministerul, având în vedere că acum și Cercetarea este inclusă în acest minister”.
„Ce este foarte important în această fază este ca bugetul pe care o să îl avem să asigure funcționarea ministerului și foarte important să asigure dezvoltarea ministerului prin noile obiective pe care îl avem în programul de guvernare. Deci este clar că bugetul trebuie să fie mai mare decât a fost anul trecut. Acum, cât va fi de mare nu știu, fiindcă totdeauna vă dați seama, aici sunt discuții. Depinde cum merge economia țării, dar bătălia și ideea că educația și cercetarea trebuie să țintească, mă rog, educația 15% din bugetul general consolidat și cercetarea 1% din PIB sunt lucruri pe care niciun ministru nu-și permite să le abandoneze. Când le va obține, asta nu știm, dar cu siguranță ministerul trebuie să funcționeze și să se dezvolte”, a mai spus Daniel David, după audierile din comisiile de specialitate desfășurate luni.
Iar ministrul propus a adăugat: „Mă uit la ce se întâmplă în țară și văd o Românie polarizată, o Românie care este aproape să-și rupă țesutul social și coeziunea pe care o are, iar eu cred într-o Românie mai europeană, o Românie a cunoașterii, iar cunoașterea nu poate să vină decât din educație și cercetare”.
Daniel David a menționat în repetate rânduri faptul că problemele din educație trebuie tratate de specialiști, iar în cadrul audierilor a spus că dorește o comisie de experți care să analizeze și fenomenul homeschoolingului.
Declarația integrală a lui Daniel David, după audierile din Comisiile de învățământ:
Daniel David: O propunere și o invitație ca să particip în mod ferm a fost pentru poziția de ministru al educației și cercetării. Celelalte, sigur, sunt discuții în spațiul public, oamenii, în situații de criză vin cu tot felul de propuneri, până la urmă, elementul principal este acesta că la invitația PNL și mă bucur că și celelalte grupuri sau multe grupuri au susținut această propunere, să sperăm că după votul parlamentului și investire voi prelua mandatul de ministru, pentru că, așa cum am spus, vine și dintr-o neliniște pe care o am, fiindcă mă uit la ce se întâmplă în țară și văd o Românie polarizată, o Românie care este aproape să-și rupă țesutul social și coeziunea pe care o are, iar eu cred într-o Românie mai europeană, o Românie a cunoașterii, iar cunoașterea nu poate să vină decât din educație și cercetare.
De aceea – și spun mai în glumă, mai în serios – dacă politic toți vorbesc de ministere de forță, pentru mine social, ministerul cel mai puternic dintr-un guvern trebuie să fie Ministerul care se ocupă de educație și de știință.
Reporter: Această comisie pe care vreți să o faceți, de experți care să vină și să analizeze dacă propune și modificări ale legilor educației, le veți spune în practică?
Daniel David: Eu sunt pentru politici educaționale bazate pe dovezi. Dacă o comisie de experți în propune o decizie, o preiau și o duc mai departe.
Comisia despre care am vorbit să fim foarte atenți. Am vorbit despre o comisie care va analiza situația homescholing-ului. Despre asta am discutat. Nu pot face comisii de experți pe toate temele pe care le ai într-un minister atât de mare și de complex.
Reporter: Ce vă așteptați să se întâmple în privința acestor bani, pentru că vedem care este situația financiară și până la urmă ce veți face dumneavoastră dacă acest banii nu vor merge către educație?
Daniel David: Ce este foarte important în această fază este ca bugetul pe care o să îl avem să asigure funcționarea ministerului și foarte important să asigure dezvoltarea ministerului prin noile obiective pe care îl avem în programul de guvernare. Deci este clar că bugetul trebuie să fie mai mare decât a fost anul trecut. Acum, cât va fi de mare nu știu, fiindcă totdeauna vă dați seama, aici sunt discuții. Depinde cum merge economia țării, dar bătălia și ideea că educația și cercetarea trebuie să țintească, mă rog, educația 15% din bugetul general consolidat și cercetarea 1% din PIB sunt lucruri pe care niciun ministru nu-și permite să le abandoneze. Când le va obține, asta nu știm, dar cu siguranță ministerul trebuie să funcționeze și să se dezvolte.
Reporter: Care este prioritatea zero?
Daniel David: Prioritatea zero este să lucrăm pe obiectivele pe care le avem în programul de guvernare. Va sigur că o să începem întâi cu reorganizare a ministerului. Vă dați seama că este un minister complex și complicat, fiindcă pe lângă ce avea înainte învățământul preuniversitar și învățământul universitar, în acest moment vine și cercetarea, iar încolo sunt lucrurile pe care le-am spus aici: sunt multe activități care merg în mod obișnuit, adică școala trebuie să funcționeze, universitățile trebuie să funcționeze, institutele de cercetare trebuie să funcționeze. Continuăm elaborarea actelor subsecvente pentru adoptarea legilor noi, fiindcă au apărut foarte multe legi noi în aceste domenii. Vorbeam de legea învățământului superior, învățământul preuniversitar, legea cercetării. Iar pentru mine în zona academică, în zona învățământului superior, este fundamentală reorganizarea arhitecturii mediului academic, pe liniile pe care le-am descris.
Reporter: Ce facem cu consumul de droguri și abandonul școlar?
Daniel David: Acolo avem nevoie de specialiști, echipe mixte de psihologi și medici. Nu uitați că prevenția și controlul comportamentului se face prin specialiști în psihologie. Nu fiindcă eu sunt psiholog, dar ei sunt specialiștii care pot să se ocupe de prevenție. Medicul este foarte important, mai ales când vorbește despre tratament, odată ce ai ajuns deja acolo. Dar aș vrea să punem această abordare într-o perspectivă mai generală și vom lucra la o strategie pentru un stil de viață sănătos, în care această componentă să fie una dintre componente, alături de: cum să mănânc sănătos, spre exemplu, cum să faci exerciții fizice ș.a.m.d. Tot ce înseamnă stil de viață sănătos.
Reporter: Adică în afară de educația pentru sănătate?
Daniel David: Educație pentru sănătate este o strategie bună, educația pentru un stil de viață sănătos, o văd mai inclusiv. Adică vom construi pe ce avem. Nimeni nu vrea să facă chestii în paralel, nimeni nu vrea să repete lucrurile care există. Dar în foarte multe strategii legate de pretenție pentru sănătate lipsește o componentă fundamentală: le spunem oamenilor ce ar trebui făcut, dar nimeni nu-i învață cum să facă aceste lucruri.
Reporter: Pentru a stopa fenometul acesta al meditațiilor?
Daniel David: Dacă mă întrebați în acest moment nu pot să vă spun că am o strategie, dar cu siguranță este un fenomen care știu că este în discuția publicului și dacă presiunile vor fi tot mai mari, vom face iarăși o analiză să vedem ce soluții pot să fie. Dacă mă întrebați pe mine ce soluții am în acest moment, nu m-am gândit la o soluție anume. Până la urmă, știți asta cu stoparea meditațiilor este foarte complicat. Eu, ca psiholog, știu că atunci când vrei să blochezi un comportament, dacă îl blochezi, el apare în forme accentuate, mascat. Și atunci mai degrabă aș vorbi despre cum putem pune ideea de meditație, care există și în alte țări, într-o formă în care să nu apară conflicte de interes, într-o formă în care să nu fie obligați, nu știu, elevii să apeleze la acest fenomen pentru a putea lua note mari pentru a trece clasa. Deci, în această formă aș pune nu, în ideea de a interzice.
Reporter: Aveți un termen pentru planurile-cadru de la liceu?
Daniel David: Repet, dacă este adevărat și n-am de ce să cred că nu este adevărat ceea ce mi-a spus ministrul în funcție, că planurile sunt gata și doar trebuie examinate și de noul ministru să vadă dacă corespunde, ca să spun așa, și cu viziunea acestuia, nu văd de ce nu, într-o lună două.
Reporter: Educația pentru sănătate ar trebui să fie obligatorie în școli?
Daniel David: Eu mă tem de lucrurile obligatorii în școli, prea multe lucruri sunt obligatorii și după aceea tot noi ne mirăm că este atât de încărcat planul de învățământ. Deci cumva aș spune: hai să facem întâi o strategie bună care funcționează și după aceea ne putem gândi dacă funcționează într-o logică opțională sau obligatorie. Nu vreau să fac promisiuni din start că va fi obligatorie, că după aceea, repet, tot noi ne vom plânge că ee prea multă materie”.
Propunerile pe Educației din programul de guvernare al guvernului Ciolacu 2
- „Actualizarea programelor școlare” prin revizuirea planurilor-cadru, potrivit programului de guvernare cu care coaliția PSD-PNL-UDMR, document consultat de G4Media.ro.
Măsura este promisă în condițiile în care, la nivel de liceu, noile planuri-cadru, întârziate ani de zile, au fost amânate pe tot parcursul anului 2024 de ministra Ligia Deca, în condițiile valului de alegeri.
- Reducerea birocrației pentru ca profesorii să se poată concentra mai mult pe actul educațional este inclusă în programul de guvernare. Amintim, mesajul campaniei de debirocratizare a meseriei de profesor, lansată de Edupedu.ro, a fost preluat de Marcel Ciolacu în programul său de țară: 60% din activitatea unui profesor din învățământul primar este marcată de sarcini birocratice.
- Acordarea de recompense financiare și non-financiare pentru profesorii care au performanțe la nivel școlar, județean și național, prevăzută în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR.
- Combaterea pseudoștiinței, cu sancțiuni pentru promovarea cercetărilor „false sau dăunătoare” – o prioritate în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL. Aceasta își asumă din nou ținta de 1% din PIB pentru cercetare, care trebuia atinsă din 2020, de data aceasta cu orizont de aplicare 2027.
Cine e Daniel David
Daniel David, Rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, profesor de științe cognitive clinice și președinte al Asociației Psihologilor din România, este un susținător al politicilor bazate pe dovezi științifice, al regândirii formării profesorilor în universități, dar și al legii Deca-Iohannis pe care a catalogat-o ca „bine conectată cu reformele europene”, deși un raport al Parlamentului European a criticat dur legea românească.
Daniel David este rector aflat la al doilea mandat de conducere a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, unde din 2007 este profesor de științe cognitive clinice. Universitatea pe care o conduce este prima din România atât în clasamentele internaționale în care universitățile noastre apar, cât și în metarankingul făcut anual de Ministerul Educației. David este rector din 2020, mandat preluat de la cel care a cumulat și șefia UBB, și funcția de președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop. Din 2022, Daniel David este membru corespondent al Academiei Române. Citește aici profilul lui Daniel David