Implicarea profesorilor în proiecte adecvate mediului lor, vremurilor actuale și adaptarea permanentă la ceea ce este nou și modern în zona pedagogiei sunt elemente care pot să-i inspire pe elevi. De aceea, profesorii implicați în programul-pilot LifeLab by BCR, dau la rândul lor un exemplu claselor la care predau și un exemplu comunității din care fac parte, prin participarea la un asemenea proiect.
Profesoarele Simona Bădițescu și Adelina Beldugan de la Colegiul Național „Dinicu Golescu”, Câmpulung Muscel, Județul Argeș, una dintre cele două școli în care a început pilotarea, spun că este foarte important entuziasmul pe care cadrul didactic îl afișează la clasă și în școală, în general.
„În primul rând suntem interesați noi și sunt interesată, eu, ca profesor, de ceea ce am aflat aici. Mi-am făcut deja o mică strategie și eu cred că dacă profesorul dovedește interes și motivație în fața elevilor, va fi urmat de către ei“, a spus Simona Bădițescu, profesoară de Limba și literatura română, în debutul programului LifeLab by BCR.
- Lansat în două școli din România, „LifeLab by BCR” este un program-pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață, inițiat de BCR și Școala de Bani și derulat în parteneriat cu FabLab și Asociația Edupedu pentru Educație. Prin acest proiect, inițiatorii urmăresc dezvoltarea abilităților practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ.
„Elevii tot spun că este programa învechită, dar noi încercăm tot timpul să aducem în prezent anumite comportamente și să încercăm să le corectăm, să le adaptăm vremurilor în care trăim. Prin urmare, dacă educația financiară ar fi existat mai de mult, poate soarta unor personaje s-ar fi schimbat”, spune, la rândul său, profesoara de Limba română Adelina Beldugan.
Pentru că lucrează în echipă și au făcut multe proiecte împreună, cele două cadre didactice recunosc că aplicarea noțiunilor de educație financiară la orele de limba și literatura română, propusă de programul LifeLab by BCR, este o noutate, dar deja sunt subiecte de interes pentru discuțiile cu elevii. „Pe mine m-ar interesa foarte mult să discutăm cu elevii la clasă, în special valoarea banului și valoarea banului muncit cu greu și valoarea banului părintelui și până unde trebuie să întindem niște limite. Asta mi se pare foarte important să le insuflăm copiilor. Și bineînțeles, noi având disciplina noastră de limba și literatura română, tot timpul facem pornind de la personajul X, Y și desigur, centrat pe o temă financiară, până la urmă”, punctează profesoara Adelina Beldugan.
Un asemenea proiect, care își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa Pregătitoare la clasa a XII-a, ar putea avea un impact semnificativ și în cancelarie, fiind adresat profesorilor de aproape toate disciplinele.
Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor. De asemenea, profesorii implicați în program învață să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevii lor și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația pentru viață în activitatea lor de predare de zi cu zi, indiferent de specializare.
În școlile-pilot, elevii și profesorii vor exersa noțiunile învățate pe parcursul anului printr-un proiect comun care va urmări stabilirea unei dorințe a clasei și îndeplinirea ei. Astfel, copiii, ajutați de profesorii lor, își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale, de lucru în echipă, vor învăța să ia decizii împreună și să gestioneze un buget. La finalul anului școlar, participanții vor putea obține un laborator de educație non-formală, pentru a demonstra puterea dorințelor bine planificate și a ajuta generațiile viitoare.
Pe lângă intervenția în școlile-pilot, programul „LifeLab by BCR” urmărește să ofere un punct de pornire pentru dezvoltarea și testarea unui model de bune practici educaționale, care aduc în prim-plan metodele de îmbunătățire a calității vieții prin gestionarea corectă a banilor.
Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, și Școala Gimnazială nr. 1, din Poiana Mărului, județul Brașov, sunt cele două unități de învățământ în care profesorii și elevii au fost deschiși pentru a pilota măsurile propuse împreună cu specialiștii în educație financiară și experții educaționali.
18 comments
Da, elevii vor urma profesorul, dar asta nu înseamnă că elevii vor deprinde o programnă care n-a fost făcută de profesorul în cauză, așa cum e normal să se întâmple și cum se întâmplă în sisteme performate de educație, unde profesorii își alcătuiesc singuri programa în funcție de anumite linii ghid. La noi totul este centralizat și controlat obsesiv, ca în vechea orânduire.
Programa este sovietică. Citiți legea educației din 1978 și veți înțelege care sunt hibele. Principiile au rămas aceleași.
Oana e doar proastă/prost. Cam atât.
Așa zici tu, de generațiile care au fost sunt și vor fi sătule de mințile voastre încuiate? Comunistule!!! Mulți dintre voi habar nu aveți să predați, să faceți orele plăcute la clasă, să fiți lăudați de către elevi. Când citiți sau auziți de profesori care au schimbat modul de predare și nu vin la clasă doar ca să le dicteze copiilor din manual și următoarea oră să le dea lucrare de control, ori îi marginalizați, ori vă roade invidia că nu sunteți și voi în stare să vă schimbați mentalitatea. Elevii nu vor veni niciodată cu drag la orele voastre, dacă nu vă schimbați mentalitatea, nici nu vă vor respecta și nici nu vor fi atenți la oră, iar părinții acestora nu vă vor aduce decât critici și injurii, pe care le meritați pe deplin, mulți dintre voi, pentru că nu știți să oferiți educație. Mulți dintre voi nu meritați și nu sunteți capabili să fiți la catedră.
Mai intai sa fie interes pentru a devenii profesor, de aici pleaca totul dar momentan ne batem joc de sistemul de educatie.
Dacă îți chioraie mațele nu mai ai nici interes nici motivație nici ca elev,nici ca profesor.
Învățământul a devenit un loc de furat și spălat bani.Bani sunt dar se evaporă cu ajutorul directorilor pisi politic.
Astea sunt tâmpenii pozitiviste care nu se pot aplica în sala de clasă. Doamna profesoară este o maestră a sofismului, nu a activității la catedră, iar programul LifeLab este eficient doar în teorie și în statistici făcute după ureche care “dau bine”.
Interesul vine atunci când la finalul lunii tragi linie cu cheltuielile, si ai ce sa pui pe masa în ziua de maine.
În sfârșit un profesor în adevăratul sens al cuvântului. Un profesor căruia îi pasă de elevi și care se dedică din tot sufletul pentru ei. Tot respectul pentru doamna profesor Simona Bădițescu. Profesorii aceștia merită măriri de salariu, nu profesorii care vin cu scârbă la școală, să racoleze elevi pentru meditații în particular, care habar nu au să predea și care nu au respect și decență pentru copii și părinții lor.
M-am convins. Oana e un trol de partid. Altfel nu-mi explic cum poti fi in acelasi timp atat de prost si plin de ura nejustificata. Da’ ce-a facut, tanti, ti-a luat barbatu’ vreo profesoara sau care e motivul frustrarii dumitale cu privire la tagma profesorilor? Daca-ti spun “fah” ai sa te superi. Asa ca am sa-ti spun doar atat: Sunt profesor in mediul rural de 18 ani. Nu am primit NICIODATA cadou de Craciun de la elevi, nu am dat niciodata meditatii, nu am lucrat niciodata pe caiete speciale, am adus de acasa haine de la proprii copii, rechizite, material didactic din banii mei si am vazut zi de zi elevi cu pungi “de un leu” pline cu corn si lapte stranse din clase pentru fratii ce nu au ce manca acasa. Toata Romania rurala e cam la fel. Romania nu se reduce la liceele de top din orasele mari, unde, pentru a “supravietui” printre cei buni, trebuie sa iei meditatii ca sa fii si mai bun, sau sa accezi la o facultate buna. Retine ca nu toti dam meditatii, doar obiectele de examen in general, retine ca traim cu 2500 lei salariu si ca educam si personaje ca tine. Din pacate. Vocatia ne cere sa educam fara partinire prosti si cuminti deopotriva.
Felicitari! Putini inteleg ce rol are un profesor, speram ca sindicatele sa nu renunte la proteste.
😄
Radu, vei avea niste dezamagiri crunte!
Dacă citiți presa, veți vedea că liderii sindicali “Spiru Haret”, au renunțat deja. Au declarat că sunt de acord cu mărirea de salariu.
Și ca să îi răspund și elfului orfan, nu sunt trol de partid și ce povestești tu, cam sună a poveste de adormit copiii, seara la culcare.
N-o sa retina nimic. Nici de trol nu e buna. E posesoarea creierului prototip experimental, ala neted. Evolutia n-a mai gasit-o acasa.
Probabil Oana ai fost o eleva de nota 5-6, și acum ești frustrata ca din cauza profesorilor performantele tale au fost asa de slabe.
Oana! Dacă au probleme în viata, frustrați, etc, nu ezitați sa contactezi un psiholog. Doar asa vor dispărea frustrările!
Oana si alti prieteni care cred ca ne meritam soarta ne ajuta sa devenim mai uniti, este bine ca sunt comentarii de ura pentru ca ne mobilizeaza.
Până și sindicatele v-au dat cu flit🤣🤣🤣. Din ce în ce mai mulți părinți, aleg sistemul privat de învățământ. Uită-te în jur și în presă. Modul vostru de predare este perimat, învechit și nu vă mai bagă nimeni în seamă.