Educația financiară se potrivește de minune la învățământul primar și la copiii preșcolari, este unul dintre mesajele unanime ale cadrelor didactice din proiectul LifeLab by BCR. În toate cele 12 școli participante în program, la clasele mici a fost foarte mare efervescență în timpul lecțiilor pe tema banilor, susținute de profesori la clasă. Lucru ilustrat foarte bine și la Școala Gimnazială Mitropolit „Iacob Putneanul”, din comuna Putna județul Suceava.
Mariana Aurica Chidoveț, profesor pentru învățământ primar, spune că acest curs este foarte binevenit pentru copiii de vârstă mică, pentru că de la această vârstă ei „învață lucruri care le vor folosi în viață mai apoi, lucruri pe care recunosc că și eu le-am învățat, unele dintre ele împreună cu ei”.
Profesoara i-a purtat pe elevii săi prin mai multe fișe oferite gratuit în proiectul LifeLab, ca resurse didactice.
Aceasta spune că „dacă permanent vom face lucrul acesta, sigur că va fi un plus pentru educația copiilor, iar fișele pe care le-am primit le-am lucrat cu mare drag și copiii sunt foarte, foarte încântați”.
Ciprian Florentin Crețan, directorul Școlii Gimnaziale Mitropolit „Iacob Putneanul”, spune despre experiența școlii sale în LifeLab al BCR: „Am intrat în proiectul LifeLab pentru că mie și colectivului din care fac parte ne plac provocările. Nu este primul proiect educațional de anvergură în care școala noastră este angrenată și este o oportunitate de a face și altceva la școală, iar educația financiară predată transdisciplinar este o necesitate în acest moment la nivelul nostru educațional”.
Orice cadru didactic poate descărca fișele cu secvențe de lecție despre bani care pot fi inserate în orice oră de predare, indiferent de disciplină. Fișele sunt conforme cu programa școlară și sunt făcute de profesori, verificate și supervizate de experți educaționali și inspectori școlari. Până acum sunt peste 300 de fișe didactice pe platforma școaladebani.ro, care pot fi aplicate la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare. Până acum au semnat aproape 20.000 de persoane.
Scopul programului LifeLab este ca profesorii să includă activități de învățare și discuții utile despre bani și comportamente financiare responsabile la fiecare oră, indiferent de disciplina pe care o predau. Educația financiară transdisciplinară ar forma cu adevărat competențele antreprenoriale din profilul absolventului.
Interesul crescut al cadrelor didactice și elevilor pentru o abordare inovativă în educația financiară în școlile românești arată clar locul conturat al LifeLab în acest peisaj. De la recunoașterea propriilor limite la explorarea potențialului elevilor de a învăța și inova în acest domeniu, vocile profesorilor din LifeLab 2.0. sugerează un viitor promițător pentru educația financiară în România.
LifeLab 2.0. a inclus încă 10 școli care au dezvoltat în acest an școlar programul:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Școala Gimnazială „Bucșoaia”, Frasin, Suceava
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
LifeLab 2.0 marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului. Prin abordarea interdisciplinară și colaborativă, programul deschide noi orizonturi în educația financiară, transformând-o dintr-un subiect teoretic într-unul practic și accesibil pentru toți elevii, indiferent de vârstă sau disciplină.
Profesorii au puterea de a modela generații întregi, iar prin proiectul LifeLab, elevii lor dobândesc noțiuni de #EduFin, învață cum să ia decizii financiare înțelepte și exersează munca în echipă. Inițiatorii petiției au pornit acest demers deoarece consideră că înseamnă o șansă în plus, pentru toți elevii din România, de a beneficia de educație financiară interdisciplinară.