La Școala Gimnazială I.A. Basarabescu din Ploiești, elevii au avut parte de o experiență inedită: o oră de educație fizică în care au explorat legătura dintre mișcare, prevenirea problemelor de sănătate și impactul financiar al neglijării acestora. Activitatea, desfășurată sub coordonarea profesorului Alexandru Iordache, a fost realizată cu ajutorul unei fișe LifeLab, având ca obiectiv conștientizarea importanței exercițiilor fizice nu doar pentru sănătate, ci și pentru gestionarea eficientă a resurselor financiare.
- Profesorii care doresc să acceseze materialele educaționale LifeLab trebuie să își creeze un cont pe platforma life-lab.ro, operațiune care înseamnă câteva click-uri, unde pot descărca resursele propuse de profesorii din program pentru disciplina pe care o predau. În plus, cei care implementează aceste resurse la clasă vor avea ocazia să participe la sesiuni de formare și evenimente dedicate.
- Este în plină derulare Concursul LifeLab, care include două categorii de participare. Profesorii care dezvoltă fișe educaționale pot câștiga 15 vouchere eMAG, fiecare în valoare de 60 EUR, acordate în luna iunie. Pe de altă parte, profesorii care aplică aceste fișe la clasă au șansa de a obține 40 de vouchere eMAG, fiecare în valoare de 100 EUR, premiile fiind distribuite progresiv, câte 10 pe lună, timp de 4 luni. Regulament și înscriere tot pe platforma life-lab.ro.
Lecția a pornit de la analiza unor imagini cu diverse tipuri de posturi corporale, explicând elevilor principalele afecțiuni ale coloanei vertebrale: lordoză, cifoză și scolioză. Profesorul Alexandru Iordache le-a demonstrat că lipsa mișcării și adoptarea unor poziții incorecte pot duce la probleme medicale serioase, care implică nu doar disconfort fizic, ci și costuri financiare semnificative pentru diagnostic, tratament și recuperare.
VIDEO Profesorului Alexandru Iordache introduce noțiuni de educație financiară și la ora de Educație fizică și sport, având ca obiectiv conștientizarea importanței exercițiilor fizice nu doar pentru sănătate, ci și pentru gestionarea eficientă a resurselor financiare
„Din sala de sport copilul trebuie să plece cu un set de valori după care să ghideze întreaga viață”, a subliniat profesorul Alexandru Iordache, punând accent pe importanța educației fizice pentru dezvoltarea armonioasă a elevilor.

Pentru a face legătura dintre educația fizică și cea financiară, profesorul a explicat cum problemele de postură pot genera cheltuieli neprevăzute: consultații medicale, investigații, tratamente și chiar intervenții chirurgicale. Elevii au discutat despre impactul financiar al acestora și au concluzionat că prevenția este soluția cea mai eficientă.

„Discuțiile despre bani la școală ne dezvoltă foarte bine. Știind că mai încolo vom avea nevoie de aceste informații, învăț să economisesc și să fac diferența între nevoi și dorințe”, a spus o elevă, evidențiind importanța integrării educației financiare în toate aspectele vieții.
Elevii vor să afle de la școală mai multe lucruri interesante și utile despre bani și despre comportamentele financiare responsabile. Dacă ar avea mai mulți bani, unul dintre elevi spune că s-ar asigura că stă „mai mult timp cu familia”. „Să poată să stea părinții mei acasă, că de obicei, când ajung acasă, ori e unul ori e celălalt și nu avem foarte mult timp să stăm împreună”, a spus adolescentul.

Elevii au utilizat o fișă didactică din programul LifeLab pentru a identifica cauzele, factorii favorizanți și consecințele financiare ale problemelor de postură. Exercițiul a inclus:
- Recunoașterea principalelor deficiențe ale coloanei vertebrale.
- Identificarea factorilor favorizanți, precum poziția incorectă pe scaun sau evitarea exercițiilor fizice.
- Estimarea costurilor generate de lipsa prevenției, de la consultații medicale la intervenții chirurgicale.
„Mai bine practicăm exerciții fizice în mod regulat pentru a preveni problemele de sănătate, decât să ajungem să cheltuim bani pe tratamente”, a concluzionat un elev.

Profesorul Alexandru Iordache a recunoscut că integrarea educației financiare într-o oră de educație fizică a fost o provocare, dar una benefică:
„Pentru mine, realizarea unei punți de legătură între educația fizică și educația financiară a fost o provocare. Problema e la noi e că de multe ori nu prea avem timp să experimentăm lucruri din astea, pentru că trebuie să respectăm o programă anume. Se vorbește în învățământ de legături, de a lucra interdisciplinar, intra-disciplinar, transdisciplinar, dar nu prea se iau măsurile necesare pentru a asigura cadrul și legal și cadrul efectiv de lucru,” arată cadrul didactic.

Fișa didactică folosită la oră poate fi descărcată de aici:
Orice profesor, învățător sau educator poate descărca gratuit cele peste 120 de fișe didactice transdisciplinare de pe platforma life-lab.ro. Sunt conforme cu programa școlară și au fost create de profesori pentru profesori, validate de inspectori școlari și experți educaționali, gata pentru aplicarea la clasă.

LifeLab este un proiect educațional ajuns la a III-a ediție, care, prin materialele dezvoltate și cu ajutorul profesorilor implicați în program, aduce în sălile de clasă elemente de educație financiară, în toate ciclurile de învățământ, la o serie variată de discipline școlare.

Inițiativele LifeLab demonstrează cum educația financiară poate fi integrată cu succes în curriculum și pot aduce schimbări pozitive în viața elevilor, pregătindu-i nu doar pentru viitoarele provocări academice, ci și pentru cele din viața reală.
Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
Școala Gimnazială I.A. Bassarabescu din Ploiești a fost printre cele 10 școli care au dezvoltat programul în anul școlar 2023-2024, alături de:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
- Școala Gimnazială Bucșoaia, oraș Frasin, Suceava.
Din ediția I LifeLab sunt școlile-pilot:
Școala Gimnazială Nr 1. Poiana Mărului, județul Brașov și Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș.