13 lecții video de limba română pentru copiii refugiați ucraineni sunt disponibile pe canalul de YouTube al seriei Teleșcoala de la Televiziunea Română. Nivelul de limbă specificat este A2, adică sunt potrivite celor care știu deja cuvinte din vocabularul de bază al limbii române și să se prezinte. EduPedu.ro redă mai jos emisiunile difuzate până acum din această serie.
EduPedu.ro a scris aici despre primele 12 lecții de limba română pentru ucraineni, nivel de începători (A1).
Lecția 1: În acest videoclip, copiii pot învăța despre cum să vorbească despre datele de identificare ale unei persoane (numele, adresa), despre modul verbal conjunctiv la timpul prezent și verbele care îl cer.
Lecția 2: În această lecție sunt prezentate evenimentele din viața unei familii și scrierea corectă a verbului la modul verbal conjunctiv din limba română.
Lecția 3: În acest videoclip sunt prezentate unitățile de măsură și verbele la modul imperativ.
Lecția 4: Această lecție conține informații despre țări și popoare, aspecte legate de istorie, relatarea unor activități la timpurile prezent, trecut și viitor și despre modul verbal indicativ.
Lecția 5: Copiii pot învăța despre locurile în care se poate lua masa și perioadele din zi și despre modul verbal condițional-optativ.
Lecția 6: Lecția se concentrează pe sărbătorile din tradiția românească și pe modurile verbale nepersonale (sau nepredicative), precum infinitivul și gerunziul din limba română.
Lecția 7: În acest videoclip, copii ucraineni pot învăța despre animale domestice și celelalte două moduri verbale nepersonale, participiul și supinul.
Lecția 8: Lecția este despre denumirile animalelor sălbatice în limba română și conține o recapitulare despre verb.
Lecția 9: Copiilor le sunt prezentate numele de flori și arbori în română și scrierea cuvintelor ”într-o”, ”într-un”, ”dintr-o”, ”dintr-un”. Este și o recapitulare, apoi, a pronumelor demonstrativ și a adjectivului pronominal demonstrativ.
Lecția 10: În acest video, copiii pot învăța despre figuri și corpuri geometrice și materialele din care sunt realizate diferite obiecte, plus o recapitulare a articolului.
Lecția 11: în această lecție sunt prezentate modurile în care se pot exprima, în limba română, detalii despre locul în care trăim și se discută și despre prepoziții și utilizarea lor.
Lecția 12: Scrierea pronumelui personal când se rostește împreună cu o altă parte de vorbire și scrierea verbelor cu negație, alături de recapitularea părților corpului, fac parte din această lecție.
Lecția 13: În această lecție sunt prezentate emoțiile și stările de spirit și ortogramele ”sa” și ”s-a”, ”sau” și ”s-au”; ”la” și ”l-a”.