În dimineața aceasta, miniștrii educației și sănătății au transmis o serie de trei videoclipuri referitoare la modul de testare de Covid-19 a elevilor din școli, iar printre acestea se află și unul demonstrativ – cum se asamblează un set de două teste necesare unui elev pentru o săptămână. Ministrul Educației le transmite profesorilor și directorilor de școli că fiecare pungă trebuie să aibă înăuntru, pe lângă cele 5 componente, și o copie a instrucțiunilor de folosire și a certificatului de conformitate. Video, mai jos.
Indicațiile oficialului din Ministerul Educației vin după ce a fost criticat în repetate rânduri pentru cumpărarea acestor teste care nu sunt ambalate individual. Cele mai recente critici au venit de la reprezentanții părinților, care au afirmat în această dimineață că “modul în care sunt ambalate aceste teste (în kit-uri de 25 sau 50 de bucăți) a generat din nou nemulțumiri în rândul cadrelor didactice care sunt puse în situația de a le reambala în kituri pentru uz individual” (sursa și detalii).
- De curând, și Senatorul USR Ştefan Pălărie a atras atenţia că testele de salivă care ajung în şcoli nu sunt ambalate individual şi sunt „fără instrucţiuni, fără prospect”. „Profesorii trebuie să găsească soluţii ca din seturi de batjocură de 50 de căpăcele şi alte ingrediente să asambleze kituri unitare complete”, a afirmat el.
- În răspuns, Sorin Cîmpeanu a precizat că afirmaţia că testele respective nu sunt conforme este falsă: „Afirmaţia cum că nu sunt conforme este falsă. Astfel de afirmaţii trebuie taxate, inclusiv penal, pentru că achiziţia făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu deţinerea certificatului de conformitate”, a transmis Sorin Cîmpeanu.
Ce precizează oficialii în video
Alexandru Rafila: “Pentru a realiza împărțirea componentelor trusei, este bine prima dată să le scoatem pe toate separat, într-un spațiu curat, eventual cu o hârtie curată, păhărelele pentru recoltarea salivei, pipetele, tuburile de reacție care conțin un lichid care extrage virusul din salivă, căpăcelele picurătoare pentru lichid și aici avem, lăsăm în cutie, casetele de reacție – Textul continuă după video.
Pentru asamblarea trusei, recomandarea este următoarea: să deschideți aceste componente din care luați câte două: deci două păhărele, două pipete, două tuburi de reacție, două căpăcele și două casete de reacție care sunt introduse împreună într-o pungă. Fiecare operator care realizează această manoperă va introduce în pungă setul complet pentru două teste. Sunt 5 componente, repet: caseta de reacție, pipeta, tubul de reacție și căpăcelul picurator, împreună cu două pahare pentru recoltarea salivei. Vă mulțumesc”.
Sorin Cîmpeanu: “La care îi rog pe colegi să adauge o copie după instrucțiuni și o copie după certificatul de conformitate, în fiecare astfel de pungă. Durează circa 10 secunde realizarea unui set complet. Mulțumim, domnul ministru; mulțumim, doamna inspector general. Am vrut să dăm un exemplu – doi membri ai guvernului și un inspector general de București – pentru a vedea că lucrurile sunt simple dacă avem bunăvoință, este mult mai important să beneficiem de testare în școli, chiar dacă acest lucru se face cu efortul nostru, al cadrelor didactice. Mulțumesc!”.
Context – serie de videoclipuri demonstrative de la ISJ și de la miniștrii Sănătății și Educației, Rafila și Cîmpeanu
Ieri, Inspectoratele școlare județene au trimis școlilor un video cu instrucțiuni de asamblare a kiturilor de testare pe bază de salivă în pungi individuale. Clipul respectiv arată cum o persoană ia câte o componentă din câte o pungă și o pune într-o pungă sterilă. Persoana poartă mănuși chirurgicale. Ministrul Educației anunță zile libere pentru cadrele didactice care au făcut aceste efort în perioada aceasta.
- Clipul cu o durată de circa două minute a fost distribuit de inspectoratele școlare județene către directorii de școli. În fiecare pungă sunt puse câte două teste, pentru zilele de luni și joi, teste care vor fi date elevilor.
Astăzi, trei videoclipuri în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, arată cum se face un test de salivă pentru elevi, au fost puse la dispoziția personalului din școli, elevilor și părinților din țară. Videoclipurile vin după ce ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că “profesorul Rafila va filma un material prin care să arate cât de simplă este administrarea acestor teste”. Alături de cei doi se află și un elev de clasa a IV-a, dar și inspectorul școlar general din București, Mihaela Ștefan.
4 comments
Domnule ministru Cîmpeanu, problema cu testele astea nu e timpul de asamblare ci faptul că nu se pot asambla într-un mediu steril si de către persoane care, prin natura profesiei, ar fi obligate să respecte niste norme igienico-sanitare. Sunteti sigur că toti profesorii vor avea mâinile curate înainte de a-si pune mănușile chirurgicale? Componentele celor două teste se pun intr-o pungă sterilă, împreună cu instrucțiunile de folosire (multiplicate de școală, evident). Foile xeroxate tot sterile vor fi?
Praf in ochi is testele astea! Pe ei nu i-a interesat functionalitatea lor, e evident, ci doar sa fie achizitionate! Dupa cum nu-i intereseaza nici acum daca_in ce fel_de catre cine? se vor aplica si nici justetea rezultatelor! Important e sa fie cumparate din banii statului degeaba, ai contribuabililor si varsati in buzunarele fara fund ale clientelei politice! Si acum arunca praf in ochii oamenilor cu 10″ de asamblare… si cum ditamai ministrul, din inaltimea functiei sale, s-a descurcat sa administreze testul unui copil de 10 ani… Dar unei clase de 30 de copii, in scoli cu sute sau chiar mii de copii, nu ne spune ataoatestiutorul ministru cum se poate aplica, pe bune, procedura asta… si cand s-ar mai putea face si materie, totusi, sa-si primeasca el si tezele alea chinuite, dupa ce tot ei tin oamenii tot intr-o vacanta si-ntr-un liber! Crime in serie sunt astea… pe fata si cu cinism. Victimele sunt copiii – viitoarele generatii de fiinte debusolate, dascalii care se straduiesc, totusi, sa-si faca treaba in conditiile astea, si toate familiile acestora.
Sigur, profesorii trebuie să facă treaba firmelor Chilotarului și interlopului, iar daca nu vor fi conforme, tot ei vor răspunde, cu nu le-au manipulat cum trebuie. Va dati seama cat toner se va consuma numai să se xeroxeze instructiunile și certificatele de conformitate la un liceu de 1000 de elevi și cât timp? Ce certificat de conformitate, ca manipulate, testele nu mai îndeplinesc standardele, iar furnizorul nu isi mai asuma nimic? Vina va cădea pe profesori.Trebuie totul trimis la DNA, iar vinovații să fie arestați imediat.
Sunt parinte si refuz sa-mi testez copilul chiar personal acasa. La scoala lui rata de vaccinare este de 47 si 3 profesori au Covid. Nu tratez eu copilul cu alea asamblate prin mainile profesorilor. Nimeni nu stie daca e sanatos sau daca respecta igiena cand le asambleaza. Oricum, nu e treaba profesorului sa faca asa ceva. Si ca mine au spus toti parintii colegilor fiului meu. E strigator la cer asa ceva. Testul ajunge la mine la a patra sau a cincea mana, nu e normal. Ca nu e o punga de suruburi, e un test medical important, care ajunge in mana,gura copilului meu.