Material susținut de BCR

VIDEO Cum se naște pasiunea pentru robotică la un elev de clasa a II-a fără acces la telefon, un student în anul I la ASE și un profesor cu zeci de ani experiență, dar care nu a lucrat până acum cu roboți

1.942 de vizualizări
Prezentare concurs NEXTLAB.TECH 20222 – Andrei Nica la clasa a VI-a
Ce au în comun cei trei? Implicarea în programul NEXTLAB.TECH, care învață copiii cum să construiască și să programeze roboți. Andrei este acum student în anul III la Academia de Studii Economice București și face parte din echipa de suport și prezentare la clasă a programului NEXTLAB.TECH, Rareș tocmai a asistat la o lecție demonstrativă prezentată de Andrei și vrea să se înscrie în concurs, iar Adriana Geanău este profesoara care, de când a aflat de concurs, în 2019, și-a încurajat sute de elevi să se înscrie, după ce a învățat întâi ea să construiască și să programeze roboții din programul NEXTLAB, în cadrul programului de formare pentru profesori.

Cea mai potrivită vârstă pentru introducerea roboticii în viața unui copil este 6-8 ani, potrivit lui Răzvan Bologa, conferențiar la Facultatea de Cibernetică a Academiei de Studii Economice din București și coordonatorul proiectului NEXTLAB.TECH, într-un interviu acordat Edupedu.ro anul trecut. Acesta punctează faptul că este o foarte mare diferență între un robot de jucărie și un robot cu valoare didactică, deoarece acesta din urmă vine la pachet cu un plan educațional, pentru că e nevoie de conținut și conținutul este mult mai valoros decât robotul în sine.

Andrei Nica are 21 de ani, este student în anul III la ASE, la business și turism și face parte din echipa NEXTLAB.TECH. Cu toate că studiile pe care le urmează nu au legătură directă cu programarea și robotica, Andrei ne-a povestit că în anul I a asistat la o oră demonstrativă ținută de profesorul Răzvan Bologa. 

“M-am apropiat în acel moment de robotică și de atunci am mers în școli, la clase mici, a I-a, a II-a și m-a atras energia copiilor, chiar dacă era și obositor. Am continuat și pe perioada pandemiei cu lecții online și video demonstrative și îmi place să fiu în echipa NEXTLAB,”

spune Andrei într-un scurt interviu pentru edupedu.ro în timpul unei ore demonstrative la Școala „Tudor Arghezi” din Capitală.

Andrei explică cum orice profesor îi poate contacta pe cei din echipa NEXTLAB.TECH, care sunt pregătiți să meargă în orice școală din țară.

“Tocmai m-am întors din Maramureș, unde am fost timp de 10 zile în școlile de acolo. Am vizitat școli din Piatra Neamț, Râșnov, noi ne deplasăm, dar cea mai importantă este implicarea profesorilor, ei sunt interfața între elevi și NEXTLAB.TECH, iar elevii trebui doar să fie receptivi la informațiile primite.“

Cum reușeste Andrei însă să le atragă atenția elevilor din clasele unde se duce să prezinte programul NEXTLAB.TECH

Copiii sunt curioși, de aceea le punem în față rezultatul final, să vadă cum funcționează. Astfel ei au un scop, un motiv pentru care să se apuce de treabă. Dacă sunt atenți, nu este greu, își dau seama că pot face și ei. Roboțeii, cum este Miro, pentru 8-12 ani, seamănă foarte mult cu o construcție de tip „Lego”, de aceea este foarte ușor de construit, cu puțină răbdare. Iar pe partea de programare, echipa îi îndrumă pe copii și le explică cum să facă toți pașii. Au și coduri de programare de bază, puse la dispoziție de NEXTLAB, dar au posibilitatea să îmbunătățească aceste coduri, să scoată timpi mai buni, să facă și alte activități.  

Noi aducem noutatea la clasă, o inovație care le captează atenția. Trebuie să fie ceva ce nu au acasă, care să-i încânte și să-i convingă să inoveze. 

Roboții pot fi programați în diverse moduri. La concursurile trecute au fost prezentați roboți programați să ude florile sau să hrănească animalele de compania, de exemplu. Acesta a fost foarte interesant, accentuează Andrei, câinele trebuia să apese un buton cu nasul, iar robotul elibera o anumită cantitate de mâncare, dar era programat să elibereze și singur mâncarea la un anumit interval, dacă nu apăsa câinele butonul. Aceștia au fost programați cu ajutorul videourilor „RoboAjutor”. Le dau idei în cadrul lecțiilor video demonstrative și unii dintre ei chiar le pun în practică, chiar dacă nu este ușor. 

În timpul concursului, Andrei și colegii lui le pun elevilor înscriși la dispoziție „RoboAjutoare”. Dar unii au probleme – nu găsesc o piesă, nu știu să o monteze, se blochează. Atunci Andrei este alături de ei și îi ajută să depășească problema. Însă el nu are însă cum să pună mâna, să schimbe o mufă, copiii trebuie să fie atenți și să monteze bine roboțelul. 

“Anul acesta avem multe premii, în etapa inițială se pot câștiga peste 600 de kit-uri gratuite cu roboți, oferite de sponsorul principal, BCR, iar noutatea din acest an este că avem 27 de premii speciale pentru câștigătorii etapei finale – desktopuri și laptopuri de gaming, notebook-uri, periferice și alte super tehnologii oferite de către ASUS.” – explică Andrei.

L-am descoperit pe Andrei în cadrul unei prezentări la clasă, alături de colega lui Diana Vâlceanu, de 19 ani, studentă în anul I tot la ASE. Diana a aflat de NEXTLAB.TECH tot de la un profesor și a atras-o ideea de vizual, de creație digitală, domeniu pe care acum îl experimentează practic în cadrul echipei. 

Sunt și fetele atrase de robotică?

Diana crede că pe fete le atrage modul de construire al roboților, ceea ce a atras-o și pe ea la început, și a ajuns acum să lucreze cu diverși roboței, fiind pasionată de crearea lecțiilor demonstrative, mai ales prin animații și alte modalități inovative prin care să poate atrage atenția copiilor către robotică. 

Andrei remarcă și el că fetelor, de exemplu, le este frică să nu greșească, ele sunt meticuloase, dar nu trebuie să se teamă, chiar dacă apar greșeli, acestea se pot corecta prin verificări cu informațiile din video-urile demonstrative. Băieții sunt mai curajoși, ei încearcă mai mult, a remarcat instructorul student.

Andrei și Diana, dar și alți colegi din echipă, merg în școli, acolo unde sunt invitați, să prezinte copiilor ediția din 2022 a concursului NEXTLAB.TECH, pentru robotica creativă și „line follower”. Prezentările lor sunt susținute cu ajutorul roboțelului Miro și traseului din ediția trecută a concursului. Pe platforma concursului sunt toate informațiile – calendarul de înscriere, testele, lecțiile demonstrative, premii. Înregistrarea și înscrierea se pot face aici

Premiile sunt cele mai atractive pentru cei care se înscriu, dar sunt și copii, cum este și Rareș, care se înscriu din pasiune. 

Rareș este acum elev în clasa a VI-a și ne povestește că i-a plăcut, în timpul lecției demonstrative, să controleze roboțeii și să joace fotbal cu aceștia. Crede că ar putea să construiască un roboțel Miro și să-l facă să urmeze un traseu, însă doar urmând lecțiile demonstrative de pe platforma NEXTLAB, unde sunt învățați, pas cu pas, să construiască și să programeze roboțeii. 

Pasiunea mea pentru robotică a apărut în clasa a II-a, când nu aveam acces la telefon, ca ceilalți copii. Atunci am descoperit această pasiune, fiind foarte interesat de tehnologie. 

Rareș ne mărturisește că vrea să-și urmeze în continuare această pasiune, de aceea se va înscrie la concursul NEXTLAB.TECH 2022, deoarece este convins că poate învăța mai multe despre tehnologie, aceasta fiind soluția viitorului, după părerea lui.  

“Inițial voiam să devin sportiv de performanță, dar după ce am descoperit pasiunea mea pentru robotică, am decis că aș vrea să devin un programator pentru roboței, jocuri. Și cele două nu se exclud, iată astăzi am jucat fotbal controlând roboțeii.”,

concluzionează Rareș. 

Maria, colegă de clasă cu Rareș, a fost și ea plăcut impresionată de demonstrația echipei de la NEXTLAB și vrea să se înscrie în concurs, deoarece este convinsă că ar fi o experiență utilă. L-a urmărit atent pe roboțelul Miro, care poate urma un anumit traseu cu ajutorul unor senzori pe care îi are în față și controlează roțile. 

„Cred că tehnologia ne ajută, nu știm ce ne așteaptă, dar sigur vom avea nevoie de roboți și programare, și dacă știm să lucrăm cu aceștia, vom găsi un job foarte bun. Nu cred că vom mai putea lucra dacă nu știm să utilizăm tehnologia și inteligența artificială” – concluzionează eleva de clasa a VI-a. 

Adriana Geanău este profesor de TIC și este cea care i-a invitat pe cei de la NEXTLAB.TECH în clasă, să prezinte programul, concursul și roboțeii.  

A participat la programul NEXTLAB, la cursurile de formare pentru profesori și a obținut rezultate foarte bune cu elevii pe care i-a încurajat să se înscrie la concurs. 

Prin lecțiile demonstrative, elevii se apropie de robotică

„În prima oră de după vacanță voi aduce la clasă mai mulți roboței pe care să-i ansambleze copiii la clasă. Eu am testat deja asamblarea și am reușit, vedem cum se descurcă și elevii mei. Ei știu să lucreze cu Lego de când sunt mici, nepoțica mea mi-a dat lecții de asamblat roboței”, ne-a mărturisit profesoara cu zeci de ani de experiență în predare, dar care s-a “împrietenit” cu roboții doar cu 2 ani în urmă. 

Este epoca roboților, trebuie să ținem pasul cu elevii

„Le recomand colegilor mei profesori de TIC să studieze foarte mult, să țină pasul cu cei nou în tehnologie. Copilul, prin exemplul profesorului care lucrează la rândul lui și învață, este mai atras de materia respectivă. Orice profesor poate accesa echipa de la NEXTLAB și pot încerca să-i aducă în școală, la o lecție demonstrativă. Depinde doar de profesor”este îndemnul și concluzia profesoarei Adriana Geanău. 

Calendarul concursului de robotică NEXTLAB.TECH 2022 este:
  • 10 Martie 2022 – 15 Mai 2022, înscrierea elevilor la adresa: https://robo.nextlab.tech Elevii care au deja cont trebuie să facă log-in și să apese butonul “înscriere”. Elevii fără cont se vor înregistra. Profesorii care au deja cont se pot asocia cu elevii lor. Profesorii care nu au cont se pot înregistra.
  • 3 Mai 2022, deschiderea sesiunii de lecții pregătitoare online cu roboței virtuali;
  • 21 Mai 2022, Etapa I – susținerea testului online (roboevaluarea);
  • 30 Iunie 2022, afișarea listelor cu elevii calificați în faza II;
  • 15-30 Iulie 2022, expedierea kit-urilor către elevii din faza II care beneficiază de kit gratuit de robotică;
  • 25 Sept 2022 susținerea testului online pentru coechipieri suplimentari (roboevaluarea 2);
  • 11-13 Noiembrie 2022, finala națională online sau fizic. Participă elevii din faza II care reușesc să pună în funcțiune un robot.

Detalii suplimentare și regulamentul de concurs sunt disponibile la adresa: https://nextlab.tech/concurs/. Participarea este gratuită.

Concursul este organizat de Asociația „Clubul Informaticii Economice CyberKnowledgeClub” (CKC) fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București. Sponsorul principal național este Banca Comercială Română

Începând cu 2022 concursul beneficiază de sprijin financiar din partea Ministerului Educației Naționale din România. Sprijinul logistic și tehnologic este oferit de start-up-ul NEXTLAB.TECH. 

Inițiativa este sponsorizată suplimentar de Dacia Renault, Fundația GlobalWorth și ASUS. Proiectul funcționează în cadrul programului România TECH NATION. Mediul de business este încurajat să se alăture acțiunii pentru a mări numărul elevilor care vor beneficia de un kit gratuit.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conferințele „Școala de Bani începe școala” sunt susținute de BCR

VIDEO Formarea transdisciplinară a competențelor de educație financiară, încă de la cele mai mici vârste, în școli și grădinițe, susținută de marile universități din România

Promovarea educației financiare în școli este un pas crucial în pregătirea tinerilor pentru viitor, spun la unison reprezentanții a patru universități din România, parteneri în proiectul Școala de bani începe…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

VIDEO Cum să menții atenția elevilor la clasa pregătitoare o oră întreagă – metodă inter și transdisciplinară / Profesoara Corina Dudilă: Am fost plăcut surprinsă să aflu că au foarte multe informații legate de bani / Profesoara Carla San: Acest curs m-a ajutat și pe mine să îmi sedimentez anumite cunoștințe și să le pot preda mai departe

În județul Mureș, la Școala Gimnazială Iernut, proiectul LifeLab 2.0 by BCR este implementat și într-un cadru „dual”, unde orele de la clasa pregătitoare sunt susținute atât de un profesor…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

VIDEO Implicarea elevilor crește la orele de Limba și literatura română, atunci când discutăm despre bani, spune profesoara Alexandra Dălălău, de la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, școală LifeLab 2024

Clasa a VI-a de la Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, județul Mureș, a avut o oră „altfel” de Limba și literatura română. Fabula „Boul și vițelul” de Grigore Alexandrescu, aflată…
Vezi articolul

Material susținut de Nextlab.tech

Prima reușită majoră a industriei românești de semiconductori: 216.000 plăcuțe programabile distribuite în școli vor putea fi folosite de elevi începând cu anul școlar 2023-2024, cea mai mare distribuție de material educațional modern din Sud-Estul Europei

Școlile gimnaziale din România dispun de un număr de 216.000 de placute programabile produse în România de către Cyberllence Inovație, deținătoarea brandului Nextlab.tech, folosind microcontrolere Microchip. BCR a finanțat procesul…
Vezi articolul