VIDEO Cum se face un test de salivă pentru elevi și copii – ghid de 1 minut făcut de Știrile ProTV

11.860 de vizualizări
Foto: captură stirileprotv.ro
Pașii enumerați în instrucțiunea Ministerului Sănătății au fost explicați într-o demonstrație de către reprezentanta unui laborator de analize din Capitală pentru Știrile ProTV.

Concret, potrivit Instrucțiunii, procedura propriu-zisă de testare este următoarea:

  1. Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
  2. Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
  3. Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
  4. Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
  5. Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
  6. Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
  7. Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
  8. Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
  9. Se citește rezultatul după 10-15 minute.
  10. Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

Testele din salivă sunt alcătuite, în principal, din:

  • casetă de testare,
  • soluția-tampon,
  • punga/tubul pentru colectarea probei,
  • pipeta pentru recoltare din pungă a probei,
  • punga pentru deșeuri medicale.
Video: ȘtirilePROTV.ro

Până în prezent, autoritățile nu au oferit niciun clip demonstrativ sau vreo informare practică pentru acest tip de testare.

Testarea elevilor ar fi trebuit să înceapă deja, conform declarațiilor și promisiunilor autorităților, dar până acum testele nu au ajuns încă în școli. Din declarațiile ministrului Educației, reiese faptul că elevii și copiii de grădiniță vor primi în ziua de vineri câte două teste pentru săptămâna viitoare. Aceste teste ar trebui făcute în zilele de luni și joi, dimineața, înainte de cursuri, acasă, dacă așa decide școala, sau la școală, dacă profesorii vor fi de acord cu această procedură.

Procedura de testare a fost publicată vineri noaptea în Monitorul Oficial și este aprobată printr-o instrucțiune a ministrului Sănătății – act normativ:

Formularul de consimțământ pentru testare este acesta:

Sursa: Ministerul Sănătății

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Olimpiada Internationala de Matematica 2022 va avea loc in Oslo / Foto: Facebook.com/imo2022oslo

Rusia a fost suspendată de la Olimpiada Internațională de Matematică 2022. Juriul prestigioasei competiții a votat ca 6 elevi ruși să poată fi invitați doar în nume personal, și nu ca echipă, la olimpiadă

Rusia a fost oficial suspendată din Olimpiada Internațională de Matematică, anunță președintele Boardului prestigioasei competiții, Geoff Smith. Decizia finală a fost luată vineri, 25 martie 2022, de Juriul Olimpiadei Internaționale…
Vezi articolul

Ce înseamnă ”metoda loverboy” și cum se pot apăra tinerii de pericolele de pe net? Liceenii sunt invitați să participe la un eveniment online despre prevenirea traficului de persoane – Campania „19 Zile de activism”

Care sunt pericolele pentru adolescenți și copii în mediul online? Cum ne putem apăra eficient într-o epocă în care accesul la smartphone și internet e generalizat? Marți, 16 noiembrie 2021,…
Vezi articolul

Secretarul de stat Florian Lixandru contrazice datele Ministerului Educației, pentru a arăta că numărul elevilor de clasa a XII-a care nu s-au înscris la BAC 2023 ar fi mai mic / “Nu știu de unde ați luat dumneavoastră aceste cifre”

Florian Lixandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, a susținut luni, la TVR Info, că din elevii care s-au înscris în clasa a XII-a la începutul acestui an aproximativ…
Vezi articolul

Student militar la Apărare Cibernetică, decorat pentru invențiile sale printre care se numără o celulă flexibilă de sortare a cartuşelor, o aplicaţie software pentru îmbunătăţirea dispozitivelor de tragere, o staţie meteo autonomă

Tudor-Cătălin Codreanu, student al Academiei Forţelor Terestre (AFT) „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu, a fost decorat cu Emblema de Onoare pentru mai multe invenţii ale sale, printre care şi un sistem…
Vezi articolul