În județul Mureș, la Școala Gimnazială Iernut, proiectul LifeLab 2.0 by BCR este implementat și într-un cadru „dual”, unde orele de la clasa pregătitoare sunt susținute atât de un profesor pentru învățământul primar, Corina Dudilă, cât și de un profesor de limba engleză, Carla Teodora San. Un mod diferit și care crează o interactivitate aparte pentru elevi. Aceștia au fost fascinați pe durata orei de activitățile și discuțiile prin care cele două profesoare i-au purtat.
Nevoile și dorințele au fost stabilite la clasă, atât în limba română cât și în limba engleză, iar elevii au dat explicații pentru fiecare – de ce un telefon e atât dorință, cât și nevoie, de exemplu.
Profesor pentru învățământul primar cu o experiență de 18 ani, Corina Dudilă își dedică eforturile și pasiunea copiilor. „Sunt învățătoare de 18 ani, iubesc meseria pe care o fac și iubesc copilașii. Am început proiectul Școala de Bani cu succes, aplicând aici, la școala noastră, mai multe metode și fișe. Copiii sunt foarte receptivi. Deși sunt în clasa pregătitoare, am fost plăcut surprinsă să aflu că au foarte multe informații legate de bani,” spune Corina Dudilă.
Proiectul LifeLab by BCR folosește fișe didactice și metode interactive pentru a le oferi copiilor o educație financiară timpurie. Aceste resurse sunt inspirate de ceea ce se întâmplă în viața reală, unde problemele nu sunt numai de matematică, sau doar de limba română, ci transdisciplinare și interdisciplinare, motiv pentru care profesorii din LifeLab pun accent pe învățarea activă și practică. Conținutul este structurat astfel încât să fie accesibil și atractiv pentru copii, adaptând concepte financiare complexe la nivelul lor de înțelegere.
Profesoara Carla Teodora San predă limba engleză și este una dintre cele mai tinere cadre didactice din școală. Aceasta subliniază importanța acestei educații încă de la o vârstă fragedă. „Cel puțin în anii în care am fost eu elevă, nu se prea vorbea despre acest subiect. Nici măcar la liceu nu învățam concepte de bază și am pornit în viață cu niște lacune. Făcând acest curs de la Școala de Bani, m-a ajutat și pe mine să îmi sedimentez anumite cunoștințe. Acum pot să le transmit mai departe copiilor atât la nivel primar, cât și gimnazial,” explică Carla Teodora San.
Astfel de lecții, care integrează în mod firesc educația financiară în curriculumul școlar, sunt esențiale pentru a pregăti elevii să ia decizii informate și responsabile în viitorul lor financiar.
Lecția predată de cele două profesoare de la Școala Gimnazială Iernut, județul Mureș, a avut ca punct de inspirație una dintre cele peste 300 de fișe didactice de pe platforma școaladebani.ro, care pot fi descărcate de către orice cadru didactic și pot fi aplicate la clasă.
Un rol decisiv în aducerea acestui proiect la Iernut l-a avut Horațiu Moldovan, directorul Școlii Gimnaziale Iernut. Acesta vede importanța acestui proiect pentru comunitatea locală. „În calitate de părinte și profesor, am considerat că este nevoie de un proiect de genul ăsta. În comunitatea noastră, 25% din totalul copiilor sunt cazuri sociale sau beneficiază de tichete sociale. Ei au nevoie de educație financiară pentru a-și forma o idee despre cum se folosesc banii, având în vedere situația lor de acasă,” explică Moldovan.
Proiectul LifeLab by BCR implementat în anul școlar 2023-2024 la Școala Gimnazială Iernut este un exemplu de inițiativă educațională care adresează o nevoie reală a comunității, spune profesorii implicați și conducerea școlii. Prin astfel de experiențe și prin expunerea la discuții despre bani și comportamente financiare adecvate copiii au șanse mai mari să dobândească atitudini și aptitudini financiare esențiale care îi vor ajuta pe parcursul vieții.
LifeLab by BCR nu numai că aduce cunoștințele financiare în școli, ci și inspiră și motivează elevii să-și exploreze potențialul și să-și construiască propriul drum către succesul financiar și personal. Prin colaborarea între profesori, elevi și comunitate, acest program își dorește să creeze o generație mai pregătită și mai încrezătoare în abordarea aspectelor financiare ale vieții.
Proiectul LifeLab îmbogățește curriculumul și oferă elevilor abilități esențiale pentru viața cotidiană, consolidându-le astfel șansele de succes în carieră și viața personală. Integrând noțiuni financiare concrete în materiile predate, profesorii contribuie la dezvoltarea unor competențe valoroase care vor ajuta elevii să navigheze cu succes în lumea financiară a viitorului.
Scopul programului LifeLab este ca profesorii să includă activități de învățare și discuții utile despre bani și comportamente financiare responsabile la fiecare oră, indiferent de disciplina pe care o predau. Educația financiară transdisciplinară ar forma cu adevărat competențele antreprenoriale din profilul absolventului.
Interesul crescut al cadrelor didactice și elevilor pentru o abordare inovativă în educația financiară în școlile românești arată clar locul conturat al LifeLab în acest peisaj. De la recunoașterea propriilor limite la explorarea potențialului elevilor de a învăța și inova în acest domeniu, vocile profesorilor din LifeLab 2.0. sugerează un viitor promițător pentru educația financiară în România.
- Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare. Până acum au semnat aproape 20.000 de persoane.
LifeLab 2.0. a fost în anul școlar 2023-2024 în 10 școli:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Școala Gimnazială „Bucșoaia”, Frasin, Suceava
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
LifeLab 2.0 a marcat un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului. Prin abordarea interdisciplinară și colaborativă, programul deschide noi orizonturi în educația financiară, transformând-o dintr-un subiect teoretic într-unul practic și accesibil pentru toți elevii, indiferent de vârstă sau disciplină.
Profesorii au puterea de a modela generații întregi, iar prin proiectul LifeLab, elevii lor dobândesc noțiuni de #EduFin, învață cum să ia decizii financiare înțelepte și exersează munca în echipă. Inițiatorii petiției au pornit acest demers deoarece consideră că înseamnă o șansă în plus, pentru toți elevii din România, de a beneficia de educație financiară interdisciplinară.
2 comments
Interesant …dar ei pur și simplu fizic,prin condiționare biologica nu se pot concentra mai mult de 20-30 minute …
Conceptele de educaţie financiară sunt introduse în cadrul orelor de curs şi se corelează cu materia predată. Acestea reprezintă doar o secvenţă dintr-o lecţie care poate dura 5, 10 sau 15 minuţele, nicidecum o oră întreagă. În special la clasele primare acestea sunt explicate prin joc şi activităţi practice. Activitatea pe care o vedeţi în videoclip a durat aproximativ 20 de minute.