La ora de TIC de la clasa a VII-a, în modulul 5 al anului școlar 2023-2024, profesoara Anișoara Juravle, de la Școala Gimnazială Mitropolit „Iacob Putneanul” din Putna, județul Suceava, a îmbinat elementele de programare cu cele de educație financiară. A avut ca sprijin fișele pentru profesori, create de colegi de-ai săi din școlile LifeLab și avizate de specialiști în educație și inspectori școlari. Toate sunt în conformitate cu programele școlare și corespund profilului de competențe urmărit pentru fiecare ciclu școlar.
Lecția a fost structurată astfel încât să aducă în prim-plan utilizarea conceptului de structură liniară din programarea în limbajul C++ în contextul planificării financiare. Elevii au fost provocați să scrie un program simplu care să verifice dacă bugetul lor lunar este gestionat corect conform regulii 20-50-30, o metodă binecunoscută de administrare a finanțelor personale. Această regulă sugerează alocarea a 50% din venit pentru nevoi, 30% pentru dorințe și 20% pentru economii.
„Elevii trebuie obișnuiți cu aceste noțiuni de educație financiară pentru a nu cădea pradă furturilor cibernetice, electronice pentru a învăța cum să-și gestioneze corect bugetul. Pentru a fi obișnuiți să facă economii încă de la vârste fragede”, spune profesoara Anișoara Juravle, de la Școala Gimnazială Mitropolit „Iacob Putneanul”.
„În momentul actual, educația financiară poate salva cariere, poate salva, de exemplu, situații dificile din unele familii, lucruri cu care societatea noastră se confruntă în acest moment din ce în ce mai mult”, spune Ciprian Florentin Crețan, directorul Școlii Gimnaziale Mitropolit „Iacob Putneanul”, cel care a contribuit decisiv la aducerea programului LifeLab în școala sa.
Pentru orele de Matematică, Limba și literatura română, Geografie, Istorie, Desen, Limba franceză, Limba engleză, Fizică, Chimie, Muzică, Educație fizică și sport, Religie, Biologie profesorii au resurse pe care să le aplice la clasă pentru a răspunde întrebărilor pertinente ale elevilor. Tinerii sunt pragmatici și vor să afle despre bani, despre cum pot să facă bani, cum să-i gestioneze, ce înseamnă un comportament financiar responsabil.
Paul, de exemplu, este curios să știe cum poate să aibă cât mai mulți bani. Aceeași curiozitate este împărtășită de cel puțin jumătate dintre colegii săi de clasă. Răspunsurile și sfaturile valoroase vin ușor dacă profesorii își formează competențele acestea și vin în sprijinul elevilor lor.
Fișa care a inspirat-o pe profesoară să aplice conceptele de educație financiară la ora de Tehnologia Informației și Comunicării (TIC) de la clasa a VII-a poate fi descărcată de aici:
Orice cadru didactic poate descărca fișele cu secvențe de lecție despre bani care pot fi inserate în orice oră de predare, indiferent de disciplină. Fișele sunt conforme cu programa școlară și sunt făcute de profesori, verificate și supervizate de experți educaționali și inspectori școlari. Până acum sunt peste 300 de fișe didactice pe platforma școaladebani.ro, care pot fi aplicate la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare. Până acum au semnat aproape 20.000 de persoane.
Scopul programului LifeLab este ca profesorii să includă activități de învățare și discuții utile despre bani și comportamente financiare responsabile la fiecare oră, indiferent de disciplina pe care o predau. Educația financiară transdisciplinară ar forma cu adevărat competențele antreprenoriale din profilul absolventului.
Interesul crescut al cadrelor didactice și elevilor pentru o abordare inovativă în educația financiară în școlile românești arată clar locul conturat al LifeLab în acest peisaj. De la recunoașterea propriilor limite la explorarea potențialului elevilor de a învăța și inova în acest domeniu, vocile profesorilor din LifeLab 2.0. sugerează un viitor promițător pentru educația financiară în România.
LifeLab 2.0. a inclus încă 10 școli care au dezvoltat în acest an școlar programul:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Școala Gimnazială „Bucșoaia”, Frasin, Suceava
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava
LifeLab 2.0 marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului. Prin abordarea interdisciplinară și colaborativă, programul deschide noi orizonturi în educația financiară, transformând-o dintr-un subiect teoretic într-unul practic și accesibil pentru toți elevii, indiferent de vârstă sau disciplină.
Profesorii au puterea de a modela generații întregi, iar prin proiectul LifeLab, elevii lor dobândesc noțiuni de #EduFin, învață cum să ia decizii financiare înțelepte și exersează munca în echipă. Inițiatorii petiției au pornit acest demers deoarece consideră că înseamnă o șansă în plus, pentru toți elevii din România, de a beneficia de educație financiară interdisciplinară.