VIDEO Cum combate un colegiu universitar din Franța agresiunea sexuală / Un instrument de realitate virtuală le arată studenților pericolele la care sunt expuse fetele. “Ideea este să le vorbim studenților adecvat, nu cu un discurs moralizator” – profesor francez

577 de vizualizări
Foto: captură video – FranceTvInfo
Pentru a conștientiza și pentru a le arătă studenților și personalului școlar pericolele hărțuirii sexuale, o școală superioară din Franța a pus la punct un program de realitate virtuală, scrie FranceTvInfo. “Consimțământ” se numește turul în format realitate virtuală – VR pe care Școala Națională Superioară de Ingineri din Saint-Étienne îl propune tinerilor studenți, ca un experiment: timp de 20 de minute, aceștia sunt în pielea unei proaspete studente, Lea, victimă a unui astfel de comportament nesănătos.

Astfel, în clasă, în campus sau în timpul serii, pentru câteva minute studenții au fost în situația unei fete care le-ar putea fi colegă, victimă a agresiunii sexuale – “O incursiune în ceea ce este pentru multe tinere, viața lor de zi cu zi”, notează publicația franceză citată. “O experiență care te face să reacționezi: „Uneori e puțin greu de urmărit, emoțional, dar este mai presus de toate îmbogățitoare, dă indicii pentru a ști să acționezi, cum să reacționezi, asta este important”, spune Emilie”, o elevă, mai transmite FranceTvInfo.

  • Au fost invitați și profesori să încerce experiența realității virtuale, precum Krzytsztof Wolski, responsabil cu formarea: „Suntem cu adevărat în locul victimei, cred că asta ajută să simțim mai bine emoțiile”. Observație împărtășită și de directorul de resurse umane al instituției, Christine Jamen: „Este mai izbitor când experimentezi decât atunci când vorbești despre asta sau citești lucruri. Să simt emoțiile, mi se pare ceva grozav, important. Și se vede că sunt mișcată”.

„Ideea este să le vorbim studenților adecvat, nu cu un discurs moralizator”, explică Hélène Pangot, profesor la Mines Saint-Etienne și șef al Misiunii Diversitate, citată de LeFigaro. De la mijlocul lunii noiembrie, cei 250 de studenți din primul an (dintre care 20% sunt fete) din cele două campusuri ale Mines Saint-Etienne (Saint-Etienne și Gardanne) vor fi informați cu privire la utilizarea acestui instrument. Înainte, în timpul vizionării și după vizionare, studenții sunt însoțiți de psihologi.

„Mesajul de transmis este toleranță zero”, mai spune Hélène Pangot. Inițial, doar studenții de la Mines Saint-Etienne au acces la videoclip, care se dorește a fi extins și la alte școli superioare de formare membre ale Institutului Mines-Telecom*.

Scenariul turului virtual, scris de studenți

Scenariul a fost scris chiar de studenți, cu ajutorul experților, apoi regizat de actori și de un start-up din Lyon specializat în realitate virtuală. „Poate fi dificil pentru unii oameni să se implice cu succes și să se folosească de empatie. (…) Acolo, nu avem de ales, ne aflăm în pielea victimei, [e vorba despre] efectul Proteus: Când joci un personaj, ai tendința de a-ți însuși caracteristicile, iar noi folosim această pârghie astfel încât să atingă oamenii pe termen lung”, explică Manon Bruncher, director al companiei-partener din Lyon, potrivit sursei citate.

Educația sexuală, ‘pentru consimțământ’, vine în această școală pentru că, în februarie anul acesta, au fost raportate cazuri de agresiune sexuală. Conducerea unității spune că vrea să abordeze subiectul în mod direct. Luna trecută, guvernul francez a anunțat un plan național de acțiune împotriva agresiunii sexuale în învățământul superior.

7 milioane de euro pentru combaterea tipurilor de violență sexuală în Învățământului Superior francez

Frédérique Vidal, ministrul Învățământului Superior, Cercetării și Inovării, a anunțat pe 15 octombrie un plan de 7 milioane de euro pentru combaterea violenței sexuale în colegiile universitare și universitățile din Hexagon. „Lucrurile se vor schimba”, asigură ministrul. Măsurile sunt decise după dezvăluirea a 100 de acte de hărțuire sexuală, agresiune sexuală și viol în cursul anului universitar 2020-2021, în cadrul prestigioasei școli de inginerie Centrale Supélec din Paris, potrivit FranceTvInfo.

„Violența sexuală la universitate au fost subiecte tabu”, estimează ministrul, care precizează că multe universități și colegii au înființat departamente de soluționare a cazurilor, însă chiar și acestea „au fost folosite foarte puțin”.

În fața acestei situații, Ministerul Învățământului Superior își dorește „să facă un nou pas în sprijinirea victimelor, ascultarea și preluarea tuturor situațiilor”. Acest plan este organizat în jurul a patru axe și cuprinde 21 de măsuri, informează sursa menționată anterior.

Prima axă se referă la un „plan masiv” de formare și conștientizare a tuturor celor implicați în predare și cercetare, în special „pentru centralizarea situațiilor”. „Un consiliu de disciplină [la universitate] știe să gestioneze o fraudă de examen. Dar nu știe să gestioneze ceea ce se întâmplă în timpul unui weekend”, potrivit doamnei ministru Frédérique Vidal. Studenții vor avea un modul de formare online, iar președinții și directorii unității vor fi informați despre acest lucru.

De asemenea, mecanismele de raportare vor fi consolidate, grație în special unei unități specifice, „de sprijin juridic” din cadrul Ministerului Învățământului Superior, Cercetării și Inovării, „pentru a sprijini [victimele] în depunerea unei plângeri”. Un alt mecanism va fi înființat pentru studenții din domeniul sănătății, în colaborare cu Ministerul Sănătății. De asemenea, va fi inițiat un parteneriat cu 3919 (n. red. linia telefonică de sprijin pentru femeile agresate din Franța) și Federația Națională a Centrelor de Informare privind Drepturile Familiilor și Familiilor (FNCIDFF) „pentru creșterea numărului de puncte/sedii de raportare [a cazurilor] și ascultare [a victimelor]”. În final, va fi pus acordat sprijin financiar pentru unitățile care doresc să înființeze mecanisme specifice.

Notă: L’École Nationale Supérieure des Mines de Saint-Étienne este specializată în formarea de ingineri și membră a Institutului Mines-Telecom, arondat Ministerului Economiei, Finanțelor și Informaticii. ENSMSE face parte din ciclul de învățământ universitar, conform structurii sistemului de Educație Francez – sursa.

La rândul lui, Institutul Mines-Telecom este o universitate cu mai multe structuri – colegii universitare, care urmează liceului – arondate, de tip Grand établissement care formează studenți în inginerie și tehnologii digitale, aflat sub tutela Ministerului care se ocupă de industrie, adică Ministerul Economiei, Finanțelor și Informaticii din Franța – sursa.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Învățământul românesc este într-o perioadă de criză, spune Sorin Cîmpeanu: Cei mai buni absolvenți ai universităților nu o să ia decizia de a rămâne în sistemul de învățământ, dacă nu vor fi motivați și salarial

Un tânăr absolvent de universitate are un salariu net de 2.597 de lei net cu indemnizația de hrană inclusă, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la PROTV. Oficialul a făcut…
Vezi articolul

Finanțare pentru tot anul școlar, nu doar până în decembrie, pentru Masa caldă în școli, propusă de mai mulți parlamentari USRPLUS: Sunt situații în care doar 1 leu din cei 10 alocați zilnic au mers efectiv către alimentele în sine

Finanțare pentru tot anul școlar, nu doar până în decembrie, în programul-pilot „Masa caldă în școli”, prevede unul dintre amendamentele depuse de mai mulți parlamentari USRPLUS la ordonanța de urgență…
Vezi articolul