Elevii de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, au făcut multe ore interactive după ce școala lor a ales să se implice în proiectul LifeLab by BCR. În lecția pe care o puteți vedea în secvențele video de mai jos, învățătoarea Niculina Grosu a utilizat pentru elevii săi din clasa pregătitoare metode transdisciplinare pentru a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă importanța banilor și a economisirii. Copiii au trecut prin noțiuni și fapte istorice, au făcut calcule, au recunoscut valori și simboluri, au discutat despre comportamente adecvate și responsabile.
Ora a început cu vizionarea unui film educativ despre istoria banilor, oferindu-le copiilor o introducere captivantă în subiect. „Cred că vă este foarte clar că orice obiect are o valoare, iar pentru a calcula cu exactitate și a aprecia corect valoarea obiectelor, oamenii au inventat banii”, a explicat învățătoarea.
VIDEO Învățătoarea Niculina Grosu utilizează pentru elevii săi din clasa pregătitoare metode transdisciplinare pentru a-i ajuta să înțeleagă importanța banilor și a economisirii
Elevii au fost invitați să completeze o fișă de evaluare, exersând astfel noțiunile învățate.
Prin activități interactive, copiii au descoperit concepte esențiale despre troc, bancnote și personalitățile ilustrate pe acestea. Luca, unul dintre elevi, a identificat corect bancnota de 200 de lei, iar o colegă a recunoscut figura lui Nicolae Iorga pe bancnota de 1 leu.
„Eu cred că este nevoie de această educație financiară. Cu cât este implementată mai repede, cu atât mai bine, pentru că în acest fel ei vor prețui banii, vor cunoaște valoarea lor și sigur vor învăța să economisească încă de mici”, a subliniat Niculina Grosu.
Orice profesor, învățător sau educator poate descărca gratuit cele peste 300 de fișe didactice transdisciplinare de pe platforma școaladebani.ro. Sunt conforme cu programa școlară și au fost create de profesori pentru profesori, validate de inspectori școlari și experți educaționali, gata pentru aplicarea la clasă.
Caracterul transdisciplinar al noțiunilor importante despre bani și comportamente responsabile a fost subliniat și de directoarea școlii, Iulia Niță, care a făcut o paralelă cu lecțiile de religie: „Să știți că și la disciplina religie se poate discuta despre administrarea resurselor, la pilda talanților, extrapolând la înmulțirea și gestionarea inteligentă a banilor”.
În încheiere, elevii au notat pe flori de hârtie colorată cuvintele care le-au rămas în minte după această lecție, consolidând astfel învățăturile zilei. „În Școala Altfel cred că ar fi minunat ca fiecare copil să aibă prilejul de a vizita o bancă”, a propus învățătoarea.
Orele cu noțiuni și discuții care au o componentă de educație financiară de la Școala Gimnazială „Bogdan Vodă” din Câmpulung Moldovenesc arată că metodele transdisciplinare sunt esențiale pentru formarea unor comportamente responsabile încă din primii ani de școală. Prin astfel de inițiative, copiii învață nu doar să recunoască banii, ci și să-i administreze cu responsabilitate.
Proiectul LifeLab își propune să dezvolte abilități utile pentru viață, folosind activități practice și interactive. Conform declarațiilor profesorilor implicați, astfel de inițiative contribuie la formarea unei generații responsabile, care înțelege valoarea banilor și importanța unei planificări financiare corecte.
Inițiativele LifeLab demonstrează cum educația financiară poate fi integrată cu succes în curriculum și pot aduce schimbări pozitive în viața elevilor, pregătindu-i nu doar pentru viitoarele provocări academice, ci și pentru cele din viața reală.
Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
LifeLab 2.0. Cele 10 școli care au dezvoltat programul în anul școlar 2023-2024 sunt:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Școala Gimnazială „Bucșoaia”, Frasin, Suceava
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava