VIDEO Cristina Toader, profesor pentru învățământul primar: Tablele interactive ne ajută foarte mult în activitatea didactică, iar elevii sunt mult mai atrași – realizăm jocuri didactice, accesăm manualele digitale, fișe de lucru, lucrăm direct pe tablă, putem să edităm rapid

Foto: Edupedu.ro

Digitalizarea școlilor este un proces în plină derulare în acest ultim modul al anului școlar 2023-2024. Recent, Școala Gimnazială „Dragoș Marin” din comuna Ștefan cel Mare, județul Călărași, a primit echipamente digitale moderne, inclusiv table interactive. Acestea au fost instalate în toate clasele luna trecută, marcând un moment important în procesul de modernizare a educației din comunitatea călărășeană.

Profesorii au fost formați de specialiști pentru a utiliza funcțiile principale ale noilor echipamente, aceasta fiind o formare funcțională, nu una pedagogică, însă elevii au jucat un rol esențial în familiarizarea rapidă a cadrelor didactice cu aceste instrumente.

Vasilica Popa, profesoară de Matematică și Fizică la Școala Gimnazială „Dragoș Marin”, a observat că adaptarea la noile echipamente a fost mai ușoară decât anticipase: „Învățăm, pe măsură ce trec zilele, inclusiv de la ei, adică în primă fază chiar de la ei am învățat anumite lucruri. Sunt mai ușor de manevrat instrumentele, să facem desenele la geometrie și interacționăm destul de ușor cu tabla interactivă. Mie chiar mi s-a părut că aduce plusvaloare, mai ales că e ceva ce elevilor le place foarte mult.”

Tablele sunt pe suport mobil pentru a fi reglate astfel încât elevii să ajungă la ele indiferent de înălțimea lor

În toate clasele primare, tablele sunt pe suport mobil, tocmai pentru a fi reglate astfel încât elevii să ajungă la ele indiferent de înălțimea lor. În plus, mobilitatea tablei în clasă oferă cadrului didactic posibilitatea de a muta centrul de atenție al elevilor acolo unde dorește, iar dacă și mobilierul clasei, băncile și scaunele, sunt la fel de mobile, atunci organizarea elevilor poate fi și ea modificată în ton cu tema lecțiilor sau cu ceea ce vrea profesorul să predea.

Cristina Valentina Toader, profesor pentru învățământul primar, a subliniat beneficiile aduse de aceste table interactive: „Aceste table interactive ne ajută foarte mult în activitatea didactică, putem să realizăm jocuri didactice. Accesăm manualele digitale, fișe de lucru, lucrăm direct pe tablă, putem să edităm rapid materialele. Elevii sunt mult mai atrași pentru că ei sunt în era digitalizării.”

Foto: Edupedu.ro

Elevii au fost de asemenea entuziasmați de noile tehnologii. Daniel Ioan Constantin, elev în clasa a VI-a, a declarat: „Prima dată mi s-a părut o adiție foarte interesantă și am vrut să le descopăr imediat ce am intrat în clasă. Am apucat să fac asta și am văzut că în primul rând putem deschide foarte multe tab-uri, fișiere și printr-un stick module.”

Tehnologia le oferă elevilor un mod interactiv și captivant de a învăța, facilitând accesul rapid la resurse educaționale
Foto: Edupedu.ro

Andreea Georgiana Morcov, elevă în clasa a VIII-a, a subliniat beneficiile concrete ale utilizării tehnologiei: „Clar tehnologia este un ajutor în învățare, mai ales că suntem și acum a VIII-a și ne ajută foarte mult, cumva economisim timp.”

Echipamentele digitale moderne contribuie semnificativ la eficientizarea procesului educațional și la îmbunătățirea experienței de învățare

Dotarea școlilor din România cu echipamente digitale moderne reprezintă un pas esențial către modernizarea sistemului educațional. Școala Gimnazială „Dragoș Marin” din comuna Ștefan cel Mare, județul Călărași, este un exemplu elocvent al modului în care tehnologia poate transforma educația, aducând beneficii atât profesorilor, cât și elevilor. Echipa formată din conducerea școlii și conducerea administrației locale a reușit să obțină finanțarea necesară într-un timp scurt, demonstrând că prin eforturi comune se pot realiza lucruri remarcabile.

Autoritățile centrale au recomandat ca echipamentele digitale pentru dotarea claselor, pe care primăriile le vor cumpăra cu bani din PNRR, să fie „calitative, moderne și adaptate vârstei elevilor.

Puteți citi aici și un ghid pentru unitățile de învățământDigitalizarea unei școli din trei perspective – a unui profesor, a unui director și a unui primar.

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Citește și:

VIDEO Aproape toate clasele au fost dotate cu table interactive și un kit de instrumente digitale la Școala Gimnazială Siriu, din județul Buzău / Adelina Drăgoi, profesor pentru învățământ primar: Suntem spre final de an școlar și pot spune că 40% din timp lucrăm pe tablă, 60% pe manual, auxiliar și caiet

VIDEO Pe apelul de dotări, de exemplu, nu aduc în școală ceva doar de dragul de a aduce. Îmi doresc să aducem produse de calitate, pe care copiii noștri să poată să le folosească, spune primarul comunei Țibucani / Parteneriatul școală-autoritate publică locală poate moderniza în mod real Educația

VIDEO Oră de istorie cu ajutorul instrumentelor digitale interactive – plan de lecție „Documente cu caracter constituțional” / Profesoara Nicoleta Zărnescu: Am realizat că învățarea devine un pic mai creativă și mai digerabilă

Digitalizarea unei școli din trei perspective – a unui profesor, a unui director și a unui primar – ghid pentru unitățile de învățământ

Exit mobile version