A doua școală în care se derulează în anul școlar 2022-2023 programul-pilot LifeLab by BCR este Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, din județul Brașov. Întreaga comunitate s-a implicat în sprijinirea școlii și a profesorilor pentru implementarea acestui proiect, iar deschiderea lor spre învățare și dezvoltare a fost încurajată și de inspectorul școlar de la ISJ Brașov, Mihaela Zugravu. Aceasta a declarat că profesorii au nevoie de formare și de explicații clare și utile „ca noi să transmitem corect mai departe și bulgărele de zăpadă să crească”. Aceasta a vorbit despre copii ca despre „vectori de învățare și educație” pentru că după ce elevii deprind cunoștințe sau competențe la școală, aceștia le pot transfera acasă, în familie.
„Copiii, după ce vor învăța în școală respectul față de muncă și de bani și că banul nu coboară de undeva, ci-l muncești și transpiri pentru acesta, vor merge acasă și vor povesti. Ei, la rândul lor, vor face educație cu părinții acasă. Copilul este un vector de educație. Dar ca să învățăm copilul trebuie să cunoaștem noi. Așa că avem nevoie de dumneavoastră, de specialiști, să veniți alături de noi, să ne informați”, a spus inspectorul școlar Mihaela Zugravu.
- Programul LifeLab lansat în toamna acestui an de BCR și Școala de Bani, alături de FabLab și Asociația Edupedu pentru Educație, se va desfășura în două școli din România, pe parcursul anului școlar 2022-2023, timp în care profesorii vor fi sprijiniți să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevi și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația financiară în activitatea lor de la clasă, indiferent de disciplina pe care o predau.
- Prin acest proiect, inițiatorii urmăresc dezvoltarea abilităților practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ.
- Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș este cealaltă unitate de învățământ în care profesorii și elevii au fost deschiși pentru a pilota măsurile propuse împreună cu specialiștii în educație financiară și experții educaționali.
Profesor de matematică recent evidențiat de Ministerul Educației pentru implicarea în școala pe care o conduce, directorul Școlii Gimnaziale Poiana Mărului, Ciprian Ittu este motorul comunității școlare și cel care a dat un exemplu foarte real de discuție despre bani la ora de matematică: „La mulțimea numerelor întregi, când vorbim cât este 2 minus 7 adică dacă ai 2 lei și produsul costă 7 lei, clar, mă trece doamna pe caiet. Asta înseamnă minus și asta înseamnă că vorbim despre bani”, a spus Ciprian Ittu.
Reprezentanta comunitățiii în Consiliul Local, Adriana Orzan, a fost și ea prezentă la lansare, cu un mesaj de susținere: „Această comunitate este generoasă prin munca pe care o depune pentru a trăi aici. Copiii fac un efort pentru a veni la această școală, vin pe jos, vin cu drag și comunitatea locală, consiliul local în mod special, primăria sprijină din absolut toate puterile orice proiect se derulează în această școală. Știm că elevul care va fi un adult pe picioarele lui va aduce bunăstare în comunitatea în care există”, a spus Orzan.
Cadrele didactice au participat de la formări pe trei componente – concepte de educație financiară aplicate în viața de zi cu zi, comunicarea personalizată la clasă și crearea de materiale educaționale adaptate.
Claudia Oprescu, expert CSR al Băncii Comerciale Române și coordonatorul Școala de bani, a spus și ea că au lansat acest program fiindcă „banii se câștigă greu și pot fi cheltuiți foarte repede. Și atunci ce vrem să facem noi este să cultivăm răbdarea și să le arătăm că putem, pas cu pas, prin planificare, să îndeplinim aceste dorințe pe care le vom expune la începutul proiectului”.