„Discutăm foarte mult despre deșeuri, civilizație urbană, sisteme de colectare, dar este necesar să mutăm discursul și în zona proceselor industriale. Targetul de zero emisii se aplică fiecărui proces industrial, de la faptul că fac o cămașă până la construcția unui autoturism. Ideea de economie colaborativă cred că este o soluție pentru a atinge țintele de 0 emisii și 0 deșeuri peste 10-20 de ani”, a declarat Constantin Apostol, CEO AS Metal, în cadrul conferinței “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, organizată de Edupedu.ro în cadrul campaniei „Metal pentru Viitor”.
Constantin Apostol consideră că „principiile de economie circulară vor constitui viitoare modele. Implementarea lor în ciclurile industriale, inclusiv educaționale, va avea efect imediat asupra fiecărei persoane în cadrul societății. Ceea ce vedem la serviciu vom exporta și în viața privată”.
Extras – video, conferință “Creator implicat – experiențe practice și viitorul economiei circulare”, cu declarațiile Constantin Apostol, CEO AS Metal despre economia colaborativă:
Edupedu.ro: Cum vedeți dumneavoastră economia colaborativă?
Constantin Apostol: Ar trebui să înțelegem că tot ce am discutat despre economia circulară este legat de procesele de producție. Discutăm foarte mult despre deșeuri, civilizație urbană, sisteme de colectare, dar este necesar să mutăm discursul și în zona proceselor industriale. Targetul de zero emisii se aplică fiecărui proces industrial, de la faptul că fac o cămașă, până la construcția unui autoturism. Acest target este deosebit de ambițios. Ideea de economie colaborativă cred că este o soluție pentru a atinge țintele de 0 emisii și 0 deșeuri peste 10-20 de ani.
Economia colaborativă înseamnă companii care fac lucruri diferite, cu expertiză în domenii diferite și care pot rezolva în această colaborare problemele care apar în zona emisiilor industriale, nu doar emisii în aer, apă, sol, ci de întregul spectru de reziduuri industriale.
Edupedu.ro: Ne puteți da un exemplu despre cum funcționează economia colaborativă?
Constantin Apostol: În zona noastră de activitate, am avut rezultate în zona tehnologiilor de ardere, fiind în sfera reciclării de aluminiu, pentru că obținem aliaje din aluminiu secundar în ceea ce popular se numește turnătorie. Împreună cu Linde am dezvoltat soluții în premieră, cu rezultate mai mult decât notabile. Sunt parteneriate care ne permit să atingem obiectivul zero în ceea ce privește generarea de reziduuri.
Pentru reciclare, provocarea este complexă, pentru că materia primă o reprezintă “gunoiul”. În momentul în care un proces de producție în zona de reciclare trebuie să ajungă și el la acea țintă zero, lucrurile devin mult mai complicate – e nevoie de aportul zonei de cercetare, universitare.
Edupedu.ro: Cum credeți că putem schimba obiceiurile de consum?
Constantin Apostol: Dacă vorbim de obiceiuri de consum la nivelul societății, este evident că cei care pun pe piața aceste produse au un cuvânt de spus prin design de produs, eco design. Se poate discuta și de opțiunea mea de a cumpăra un produs care îmi garantează un nivel de reciclabilitate, nu dăunează mediului. Dar acesta este un aspect care în momentul de față este poate chiar utopic, societatea se orientează îndeosebi după preț.
Edupedu.ro: Interesul tinerilor pentru zona de mediu și pentru sustenabilitate este foarte mare, comparat cu cel al societății în ansamblu. Cum putem întreține și promova acest interes?
Constantin Apostol: E clar că în zona antreprenorială și în zona de educație au fost pierduți foarte mulți ani. La nivel de cultură a populației există o mare lipsă. Dar consider că în momentul de față aceste principii de economie circulară vor constitui viitoare modele. Implementarea lor în ciclurile industriale, inclusiv educaționale, va avea efect imediat asupra fiecărei persoane în cadrul societății. Ceea ce vedem la serviciu vom exporta și în viața privată.
Edupedu.ro: Care sunt țintele acestei campanii?
Constantin Apostol: Am inițiat campania pentru că avem nevoie de soluții. Pentru soluții este nevoie de colaborare, pentru colaborare este nevoie să ne cunoaștem, să comunicăm. Considerăm că acest efort al industriei este necesar să fie cunoscut și de către restul societății. Sper ca această campanie să se dezvolte tot mai mult și să contribuie la armonizarea unor situații și relații la nivel social. Dacă lumea va înțelege ce se întâmplă în industrie și ce face industria, vom avea mult mai puțin de furcă. Educația în domeniu este fundamentală și trebuie să înceapă din școală, dar și noi trebuie să ne readaptăm și să învățăm cât mai repede.