Pragul de vaccinare de 60% în rândul angajaților din școli pentru redeschiderea fizică a acestora nu este un criteriu epidemiologic sau unul sanitar, a spus cercetătorul Octavian Jurma, un critic vehement al deciziei. Acesta a fost invitat în emisiunea Tema Zilei de la TVR1, alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Ministrul a explicat că pragul a fost „o compensare” între recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății și „o discuție”, fără să arate că la mijloc ar fi vorba despre o analiză, date științifice sau recomandări sanitare.
„70% este într-adevăr recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății. A fost o discuție: a lua în considerare 65% sau 70% incluzând și persoanele trecute prin boală, dar având în vedere că persoanele trecute prin boală sunt mai greu de monitorizat, nasc discuții, s-a compensat această diferență adoptând pragul de 60% și înțelegând că vom merge treptat către acel 70%, care este justificat de către OMS”, Invitat pentru prima dată în același platou cu ministrul Educației, cercetătorul Octavian Jurma a spus că „Aceasta este doar o măsură de a stimula vaccinarea, nu are nimic de a face cu crearea unui grad de siguranță epidemiologică în școli”. Cîmpeanu a răspuns că „este adevărat, dar un prag de vaccinare trebuia stabilit undeva”.
Jurma spune că pe el îl îngrijorează „faptul că Educația este cumva pusă înaintea sănătății și vieții”. „Ajungem în situația în care, dacă ne trimitem copiii la școală, să facem noi presiune pe profesori să se vaccineze pentru că statul nu e în stare să se hotărască: vrea să forțeze vaccinarea? Atunci să-și asume. Dacă nu vrea să forțeze vaccinarea, atunci să adopte criterii de siguranță generală legate de incidență și alte criterii epidemiologice, pentru că școlile nu funcționează izolat în comunitate”.
- Octavian Jurma este cercetător specializat în neuroștiințe, cu studii postuniversitare în SUA, potrivit profilului său de LinkedIn. A devenit cunoscut prin proiecțiile sale asupra ratelor de infectare din timpul pandemiei și mai ales prin criticile aduse autorităților și modului de gestionare defectuoasă a situației pe care acestea l-au avut deseori în perioada ultimului an.
- Jurma a fost dat ca referință în materie de prognoze și statistici independente realizate în contextul pandemiei, în două ieșiri publice, de către consilierul ministrului Educației, medicul Emilian Imbri.
Amintim că rata de vaccinare de 60% în școli a fost decisă ca măsură pentru revenirea fizică la ore, începând din 8 noiembrie, de către CNSU, vineri, și a fost ulterior transpusă în Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, publicat în Monitorul Oficial în aceeași zi, pe 5 noiembrie. Ordinul nr 5.558/2.389 prevede că „Începând cu data de 08 noiembrie 2021, reluarea cursurilor cu prezența fizică se realizează pentru toate unitățile de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60 % din personal este vaccinat”.
Introducerea criteriului „rata de vaccinare a personalului angajat” a fost anunțată de Președintele Klaus Iohannis. Edupedu.ro a solicitat vineri, Administrației Prezidențiale, argumentele care au stat la baza deciziei, analizele științifice și recomandările specialiștilor care au propus această măsură. În momentul primirii răspunsului, îl vom publica.
Mai jos, dialogul complet dintre Sorin Cîmpeanu și Octavian Jurma pe tema vaccinării din școli:
Cîmpeanu: “70% este într-adevăr recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății. A fost o discuție: a lua în considerare 65% sau 70% incluzând și persoanele trecute prin boală, dar având în vedere că persoanele trecute prin boală sunt mai greu de monitorizat, nasc discuții, s-a compensat această diferență adoptând pragul de 60% și înțelegând că vom merge treptat către acel 70% care este justificat de către Organizația Mondială a Sănătății.
Acolo unde au fost schimbări mai greu de explicat, sunt pregătite echipele din Corpul de Control al Ministerului Educației. Nu acuzăm, vrem doar să găsim explicația acestor schimbări de vinerea trecută până vinerea asta. (…) Acolo vom verifica, să nu cumva să se fi strecurat erori. (…) Raportările s-au făcut pentru persoane vaccinate cu cel puțin o doză, nu s-a făcut precizarea că trebuie să fie completă schema de vaccinare”.
Jurma: “Aceasta este doar o măsură de a stimula vaccinarea, nu are nimic de a face cu crearea unui grad de siguranță epidemiologică în școli, cred că nimeni nu-și imaginează că o școală din București, aflat la 12 la mie, este mai sigură pentru că 60% din personalul școlar este vaccinat, în timp ce copiii nu sunt obligați să se vaccineze sau nu se iau criterii pentru restul comunității, și o școală de lângă, de peste drum, cu 50% vaccinați, este nesigură și trebuie închisă, deci nu e o decizie bazată pe criterii epidemiologice.
Criteriile de prudență epidemiologică au fost clar stabilite încă de anul trecut, din vară. Cu ajutorul Băncii Mondiale, România a făcut un studiu de lungă durată, în 24 de pagini, în care se justifica foarte clar de ce România nu-și permite (și asta era pe tulpina anterioară, care era de 4 ori mai puțin infecțioasă) să țină școlile deschise după depășirea incidenței de infectare de 3 la mia de locuitori. Acest lucru s-a reconfirmat în februarie, după aceea, în acest val Delta, nu știu de ce s-au ridicat permanent la 6 la mie, după aceea s-au suspendat, iar acum școlile se închid doar când devin focare.
Practic, la un caz detectat la rata de vaccinare din România, și mai ales din școli, este foarte clar că deja acolo situația este destul de serioasă. Mai avem o problemă, faptul că direcțiilor de sănătate publică din România, care monitorizează focarele, nu li s-a permis să închidă școlile atunci când au devenit focar și aici discutăm de Ilfov, Arad, Sibiu și nu este un caz izolat, pur și simplu există niște entități centrale care interferează cu decizia sanitară locală.
Un motiv de stres pentru părinți, ca mine, este faptul că nu avem o garanție că siguranța copiilor este cu adevărat luată în considerare. Faptul că Educația este cumva pusă înaintea sănătății și vieții, asta mă îngrijorează. (…) Ajungem în situația în care, dacă ne trimitem copiii la școală, să facem noi presiune pe profesori să se vaccineze pentru că statul nu e în stare să se hotărască: vrea să forțeze vaccinarea? Atunci să-și asume. Dacă nu vrea să forțeze vaccinarea, atunci să adopte criterii de siguranță generală legate de incidență și alte criterii epidemiologice, pentru că școlile nu funcționează izolat în comunitate. Nu poți să spui că și dacă ar fi 100% profesorii vaccinați, copiii, dacă merg la școală, nu o să se poată infecta.
Și mai este o problemă care cred că nu e înțeleasă dacă scoatem copiii din context, ei nu fac forme de boală grave, este adevărat, (…) dacă avem un părinte sau un bunic cu comorbidități, iar copilul este infectat la școală, el poate să-și ucidă părintele sau bunicul, de asta suntem atât de atenți peste tot în lume, unde școlile se păstrează deschise închizând totul în jurul lor. La noi nu s-a închis absolut nimic, ni s-a promis că școlile se închid ultimele, s-au închis din nou primele. Iarăși avem aceeași problemă în care școlile sunt doar captive unor interese, nu avem nicio garanție că ține de viața copiilor și a familiilor lor“.
Cîmpeanu: “Sunt total de acord cu tot ce a spus și apreciez dintotdeauna profesionalismul în domeniul medical al domnului doctor și în domeniul epidemiologic. Pe partea educațională, sigur că da, avem idei care nu se suprapun întocmai, dar din punct de vedere epidemiologic este absolut perfect, inclusiv diferența care este nesemnificativă între o școală care are 50% și o școală care este pe partea cealaltă a drumului și are 60% rata de vaccinare. Da, este adevărat, dar un prag de vaccinare trebuia stabilit undeva, cumva și la 60% rata de vaccinare este un pic mai sigură și un pic mai aproape de obiectivul de 70%. (…)
Recunosc acest lucru: vrem să încurajăm vaccinarea, vrem ca acei colegi, profesori și învățători din școli, uneori din mediul rural unde sunt foarte puțini, sunt 3-4-5, care își iubesc elevii, care vor să își ajute elevii și care nu au înțeles până acum că vaccinându-se își ajută elevii, atunci această situație îi va face să înțeleagă că, printr-un gest simplu al lor, își vor putea ajuta elevii. Da, recunosc că este un gând pe care l-am avut de la bun început.”
12 comments
Dacă în 2 săptămâni vom fi din nou pe trend ascendent din cauza deschiderii școlii in format fizic, dl. ministru va fi tras la raspundere? Zadarniceste tot efortul si toata cheltuiala facuta de sistemul sanitar in ultimele 2 luni? Abuzează in acest moment de pozitia pe care o are , asumandu-si riscuri pe spatele copiilor nostri?
Recomandarea OMS este legata de totalitatea polulatiei , nu se refera la o “particica” de cca 5 % cat reprezinta angajatii intr-o scoala.
Cred că cel care sustine (si care l-a consiliat probabil pe tov. Ministru) cum ca “e recomandarea OMS ” e cel putin analfabet functional. Ar trebui concediat si trimis in vizita de studiu la Urgente in orice Spital, poate pricepe cum sta treaba.
Domnul Jurma si-a sustinut foarte logic punctul de vedere, cu argumente medicale. Din pacate, este vocea ratiunii pierduta in absurdul unor probleme create artificial de oameni care ar trebui sa ia decizii pertinente privind educatia, dar esueaza lamentabil, pentru ca scopul declarat este unul singur: vaccinarea profesorilor.
Aceste abuzuri si presiuni au atins paroxismul, culmea, intr-un domeniu in care procentul celor vaccinati este cel mai ridicat comparativ cu alte institutii.
Ce omite dl. ministru sa spuna este ca, din ianuarie 2021, inspectoratele scolare au cerut imperativ directorilor sa raporteze saptamanal numarul de persoane vaccinate din scoli, directorii perpetuand pe cale ierarhica aceasta presiune permanenta asupra personalului din scoli.
Daca cineva din aceste pozitii de conducere isi imagineaza ca tratand astfel lucrurile contribuie la siguranta elevilor se imbata cu apa rece. Dar, deh, traim in Romania si nimeni nu observa cum, treptat, democratia moare sufocata in numele unor deziderate utopice.
Omul ăsta e un criminal cu sânge rece, nimic mai puțin decât un monstru!
Acest incompetent consideră că dacă face presiuni asupra profesorilor să se vaccineze scăpăm de pandemie. Oare pe ce lume trăiește? Sigur tot profesorii sunt vinovați de faptul că acești criminali care ne conduc nu au asigurat necesarul pentru valul 4. Politicienii sunt toți vaccinați? Sau ei dispun de protecție divină?
Nu se vor opri in a impune astfel de masuri aberante pana cand vor fi opriti in instanta! Din pacate, sindicatele, care ar putea interveni, sunt pasive in fata acestor abuzuri!
Ordinari de doi lei si doi bani.Minsitri de papura .Bunul Dumnezeu sa ne apere de demonii astia .
Am avut o zi proastă, dar acum că am aflat că un cercetător a avut curajul să-l înfrunte pe Cîmpeanu (din cauza măsurilor aberante și lipsite de sens luate de acesta) mă simt de 10 ori mai bine (★‿★)
>> Cîmpeanu: “70% este într-adevăr recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății.”
Mai diseminati mult fake news-ul asta? Sunt informatii scose din context si interpretate de mintea bolnava a individului asta.
Democrația totalitară.
Ce înseamnă de fapt acest
,, încurajăm vaccinarea”?
O siluire psihologică permanentă…
Noi HG, OUG sau legi prin care a te vacina nu mai e o alegere liberă ci ,,este o alegere” cu final așteptat.
Adică obligatorie prin măsuri coercitive si punitive indirecte.
Un fel de colectivizare in comunism.
Acest ministru nu mai se ocupă de educație.
El vrea doar să țină școlile deschise. Cu orice preț. Cu orice cost.
Va inventa cifre noi pt a mai deschide câteva ca sa fie sigur ca la Crăciun toată țara e in carantină.
Nici profesorii nu se vor ocupa de educație, nici vaccinati 100%.
(Oricum o iluzie, jumătate din profesorii infectați sunt vaccinati si retrasi 14 zile de la catedră în concediu medical.)
Profesorii vor avea o altă prioritate de 10 ori pe lună: testarea elevilor cu teste de la Sile Cămătaru si Botezatu.
Singura schimbare?
Școlile cu 59% vaccinati rămân închise. In rest
școlile s-au deschis la fel ca acum 2 săptămâni.
Cu o singură DIFERENȚĂ.
Rata de infectare scăzuse in multe localități chiar și cu 5 la mie.
Rata de vaccinare a profesorilor este nesemnificativa referitor la raspandirea virusului in scoli, odata ce majoritatea persoanelor care circula in interiorul scolii sunt elevii! Vacanta fortata a avut ca scop incadrarea in buget, deoarece salariile profesorilor, dar si bursele elevilor nu mai sunt platite integral pe timpul acesteia.
Masura procentului de 60 % a fost scoasa din joben, netinandu-se seama de criterii mai importante: rata de infectare in localitate, numarul de elevi si posibilitatile de distantare in clase, naveta efectuata de elevi, etc.
Cum a gândit domnul ministru această afirmație referitoare la iubirea față de elevi? Adică, eu ca și profesor, dacă nu mă vaccinez, nu iubesc elevii? Mă scuzați, domnule ministru, eu iubesc meseria de profesor și pe copii, dar, deși sunt vaccinata, m-am infectat. Îmi puteți garanta că dragostea pentru elevi m-a făcut să nu transmit virusul?