„Elevi curioși sunt. În fiecare județ suntem cu cel puțin o imprimantă, un hub de printare, cu profesori care să multiplice cunoștințele. Am adăugat și alte componente, roboți și AI, pentru că trebuie să ținem pasul cu vremurile. Specialiștii nu sunt neapărat cei care vor apăsa 3 butoane pe imprimantă. Specialiștii vor fi cei care știu să stăpânească domeniul”, a declarat Mihai Peca, în cadrul conferinței 3DUTECH „Modelează viitorul”, de pe 19 aprilie, care a adus în centrul atenției modul în care inteligența artificială (AI), imprimarea 3D și robotica revoluționează viitorul.
- Tema pentru elevi și profesori este “vehicul eco-friendly” la Concursul Național 3DUTECH din acest an, aflat în calendarul Ministerului Educației. Înscrieri deschise până pe 15 mai.
La conferință au participat profesori, elevi, pasionați și profesioniști din domeniul tehnologiei. Speakerii au susținut prezentări inspiraționale despre provocările noilor tehnologii și cum ne pot face viața mai bună și au oferit sfaturi pentru profesori și elevi despre cum ar trebui să se folosească de inteligența artificială.
Speakeri în cadrul evenimentului au fost Mihai Peca, Specialist Programe Formare și Certificare Digital Skills, ECDL Romania, Adrian Șișman, Mechanics & Simulations ECRIDA, Programul REXUS de experimente pentru studenți (3D Printing), Dragoș Costea, Head of Computer Vision & Research Engineer, Humans.ai și Răzvan Isac, Area Sales Manager, SEE, Universal Robots A/S.
Evenimentul a fost moderat de Iulia Ionescu, realizatoarea emisiunii iLikeIT de la PRO TV.
Mihai Peca: Suntem pregătiți pentru noile tehnologii?
„La ce se referă aceste tehnologii emergente? Ne putem imagina cum ar arăta serile noastre fără să putem să aprindem becul?
V-ați gândit vreodată că gestul acesta simplu de a aprinde becul nu este altceva decât evoluția unei tehnologii care, la un moment dat, a fost considerată nouă, emergentă.
Tehnologiile emergente nu sunt altceva decât tehnologii care au potențialul, care pot provoca schimbări în industrie și în societate.
Putem să facem niște predicții, putem să ne imaginăm cum toate aceste tehnologii vor îmbunătăți sau ne vor schimba viața în viitor, servicii medicale mai bune, servicii de transport mai sigure și mai bune, productivitate mai mare, calitate mai buna a serviciilor.
Teama oamenilor vine din faptul că s-ar putea ca la un moment dat, tehnologia care pare că noi o stăpânim acum ne scapă de sub control. Trebuie să înțelegem un lucru important, ca să nu ne fie teamă, trebuie să învățăm.
De exemplu, ca să știi ce îi ceri unui model de inteligență artificială, trebuie să ai o bază, cel puțin și mai mult decât atât, trebuie să înțeleg cum funcționează. Trebuie să înțeleg cum mă pot dezvolta. Trebuie să mă dezvolt continuu. Trebuie să modelez viitorul”, a declarat Mihai Peca.
Sfaturi pentru profesori și elevi despre cum ar trebui să se folosească de inteligență artificială
„Cred că la nivelul psihologic este o frică de a greși la început, când e ceva nou, nu te pricepi, ți-e frică că poate faci ceva greșit sau ceva este în neregulă și de multe ori ai tendința să amâni.
Recomandarea mea e să începi cât mai devreme, chiar dacă poate faci greșeli. Este în regulă să greșești, dar să mergi mai departe, că vorbim de roboți, de inteligență artificială, că vreți să faceți o cafea cu robotul, că doriți să dezvoltați nu știu ce temă pentru nu știu ce proiect.
Orice vreți să încercați, ce idei aveți, să le puneți în practică, pentru că e o curbă de învățare, nu o să faceți poate ceva minunat din prima, dar e cea mai bună metodă de a învăța”, a declarat Răzvan Isac, Universal Robots A/S.
Adrian Șișman: Inteligența artificială de tip chatbot îți aduce un partener disponibil oricând, care știi că nu te va judeca niciodată, indiferent ce îl întrebi
„Părerea mea legată de inteligența artificială și integrarea ei în viața noastră este că o putem folosi ca să tratăm inclusiv singurătatea noi. De fiecare dată când vrem să facem ceva, începem să ne gândim, dar ne gândim noi în interiorul minții noastre în universul nostru și atunci când reușim să facem lucruri mari, o facem atunci când colaborăm. Adică întrebăm pe cineva și pe bază de întrebări, reușim să ne educăm, doar așa ne putem educa.
Inteligența artificială de tip chatbot, de exemplu, vine cumva și completează, îți aduce un partener disponibil oricând, care știi că nu te va judeca niciodată, indiferent ce îl întrebi și întotdeauna are răspunsuri diferite între ele. Dacă pui aceeași întrebare de mai multe ori, obții mai multe răspunsuri.
Mai mult de atât, dacă nu-ți place răspunsul sau tonul pe care îți comunică, poți să-i zici: Dă-mi un răspuns că un psiho terapeut sau dă-mi un răspuns ca un profesor și atunci o să ai o interacțiune de calitate, tu controlezi calitatea sau poți să ai o interacțiune amuzantă.
Părinții, adulții învață de la copii prin joacă, îi observă cum se joacă și au grijă să se joace să nu se accidenteze. Așa e și cu Imprimanta 3D, nu poți să lași o imprimantă unui copil că se poate accidenta, dar copilul are în imaginația lui, știe ce vrea să facă părinții sunt oarecum forțați să învețe ei și să îi pună în mediul corespunzător. Mă bucur că există programe cum este ECDL, în care poți să înveți și copil și adult și mi se pare că ar fi foarte bine să meargă împreună, să interacționeze și să învețe”, a susținut Adrian Șișman.
VIDEO Conferință 3DUTECH: Modelează viitorul!
- Evenimentul a fost susținut de către ECDL Romania și Dedeman, alături de AOAR (Asociația Oamenilor de Afaceri din România), acest eveniment va fi punctul de întâlnire al unor experți și inovatori remarcabili din domeniul inteligenței artificiale (AI), imprimării 3D, roboticii și competențelor digitale.
- Află mai multe detalii despre proiect pe www.3dutech.ro și pe pagina dedicată de Facebook 3DUTECH sau pe contact@3dutech.ro.