Coadă la Suceava la centrul în care candidați sau profesori care nu au ocupat un post în școală în urma Titularizării 2024 au venit să se înscrie pentru concursul de suplinitori.
În imagini video publicate de News Bucovina pe Facebook se observă cum zeci de persoane își așteaptă rândul în picioare pe holuri sau așezați pe trepte să își depună dosarul la comisia județeană cu doar câteva ore înainte de terminarea programului.
Candidatul care a făcut înregistrarea spune că surprinde coada de oameni de la liceul „Alexandru Ioan Cuza” și vorbește de umilință „față de cei care vor să predea”, în condițiile în care, susține el, nu toți candidații ar reuși să se înscrie la concursul județean / testarea județeană până la terminarea programului comisiei de la Inspectoratul școlar Suceava.
„Umilință maximă. Până ajungi acolo durează. După cum vedeți aici, o mulțime de oameni vor să își depună dosarele, dar programul este până la ora 3. Am venit și eu să îmi depun dosarul, dar cum am venit așa cred că plec. Consider o mare umilință față de cei care vor să predea. Ia uitați că până la ora 3 oamenii nu o să ajungă [să depună dosarul]”, comentează candidatul.
„Am venit și eu, după 25 de ani de străinătate, să predau în țară. Nu ai ce să faci, sistemul este dezastruos. Ce am votat, aia avem, un sistem foarte prost. Oamenii aceștia își doresc un job și nu au cum să ajungă acolo [la înscrieri] până la ora 3. (…) Cine acceptă, își merită soarta”, mai spune candidatul care a filmat videoclipul publicat de News Bucovina.
Concursul județean de ocupare a posturilor didactice sau a catedrelor rămase vacante/rezervate la nivelul județului/ municipiului București pentru profesorii suplinitori calificați și testarea județeană pentru suplinitorii necalificați se desfășoară în perioada 27 august – 2 septembrie 2024.
Depunerea dosarelor la inspectoratele școlare s-a făcut pe 27 și 28 august, iar proba scrisă are loc vineri, 30 august – calendar.
Recent, Cătălin Nicușor, inspectorul școlar adjunct din județul Călărași, a declarat pentru Radio România Actualități că „suntem unul din județele cu deficit de cadre didactice, în sensul că suntem nevoiți să organizăm concurs în luna septembrie pentru multe din posturi”. Acesta a precizat că „în momentul de față, avem vreo mie de posturi publicate”.
Pentru anul școlar 2024-2025, concursul de angajare pentru suplinitorii necalificați nu se mai organizează în județul Iași, după cum a anunțat Inspectoratul Școlar Județean Iași.
4 comments
Trebuie sa treci prin unele încercări dacă vrei cu adevărat să predai la catedră.Asa că mai degrabă sunt de acord cu sistemul,care pune la incercare și răbdarea candidatului prin aceasta așa zisa umilință
Nimic nu te opreste daca vrei sa faci ce iti da o stare de bine…vezi in timp daca reusesti sa rezisti in munca directa cu elevii….
aici nu mai sunt numiți din pix …jenant
Poate e șansa lor să renunțe la învățământ și să înceapă altceva.
Eu, după 27 de ani, regret că am rămas în sistem