VIDEO Ciucă, în întâlnirea cu președintele Federației Părinților și șefa Consiliului Elevilor: Nu creștem acum salariile profesorilor „pentru că producem o altă inechitate“ / Greva ne afectează inclusiv economic

5.439 de vizualizări
Foto: gov.ro
„Cei care contează sunt copiii și părinții“, așa a început premierul Nicolae Ciucă discursul în întâlnirea de o oră dintre acesta însoțit de mai mulți oficiali guvernamentali cu președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache și președintele Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru. În înregistrarea video publicată de Guvern de la debutul întâlnirii, prim-ministrul le mulțumește că au răspuns invitației la consultări, după care le expune situația actuală.

Practic, premierul s-a plâns reprezentanților celor două organizații că nu este înțeles de sindicatele din educație și că nici nu are cum să dea salarii mai mari angajaților din învățământ nu din cauza vreunui deficit bugetar sau a constrângerilor financiare, ci pentru un motiv mai degrabă etic. Nicolae Ciucă le-a explicat participanților că o majorare salarială în Educație a crea o inechitate pe care ar trebui apoi să o rezolve prin noua lege a salarizării.

Greva „ne afectează inclusiv economic pentru că mulți părinți nu pot să își lase copiii singuri acasă și nu se duc la serviciu“, le-a mai spus, îngrijorat, premierul, celor cinci invitați.

Din partea organizațiilor au participat, potrivit imaginilor publicate de Guvern, Iulian Cristache, președinte FNP, Eugen Ilea, președintele organizației de București FNP, Miruna Croitoru, președinta CNE și alți doi membri CNE.

Din echipa guvernamentală au fost prezenți: premierul Nicolae Ciucă, ministrul Educației Ligia Deca, consilierul de stat Sorin Costreie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost și el prezent.

Foto: gov.ro

Reamintim că Guvernul a folosit din plin acest moment al prezenței celor doi șefi de organizații din partea FNP și CNE – fiind plănuită o conferință de presă la care a existat inclusiv o prezentare pe un panou TV a măsurilor luare de Guvern în Educație.

Foto: gov.ro

Edupedu.ro a semnalat gestul disperat al premierului Ciucă care a încercat să îi învrăjbească pe elevi și părinți cu profesorii, în plină criză în Educație. Imediat după discursurile pro Guvern și anti-grevă, de la pupitrul Guvernului, cu purtătorul de cuvânt al instituției alături, ale președintei Consiliului Național al Elevilor, Miruna Croitoru, mai multe asociații ale elevilor au dezaprobat public declarațiile acesteia. Într-un mod similar, mai multe organizații de părinți s-au delimitat de apariția la pupitrul Guvernului a președintelui Federației Naționale a Părinților.

Redăm discursul premierului:

„Vă mulțumim că ați dat curs invitației. Am considerat că este nevoie să avem discuția și cu dumneavoastră, cei care sunteți practic elementul principal în tot acest proces al Educației, că până la urmă cei care contează sunt copiii și părinții și față de dumneavoastră trebuie să ne raportăm în ceea ce întreprindem. Sigur, și în dialogul pe care îl avem cu liderii sindicatelor.

Acum nu am să repet tot ceea ce s-a întâmplat, știți foarte bine, am avut întâlniri cu organizațiile sindicale, am discutat fiecare problemă, am rugat să se înțeleagă și să se privească în tot ceea ce s-a întâmplat de un an și jumătate, de când am preluat guvernarea, în ansamblul sistemului de educație, asumarea noastră pe pachetul legislativ.

Din păcate, ieri au fost aprobate în parlament legile educației și nu a vorbit nimeni de ele și sunt legile care au fost cele mai dezbătute, cele mai analizate din toate punctele de vedere tocmai din convingerea noastră că reprezintă linia de parcurs pentru ceea ce înseamnă viitorul acestei țări. Adică modul în care se desfășoară învățământul, modul în care se repune pe noi piloni întregul sistem de educație astfel încât să ne atingem obiectivul prioritar pe care ni l-am asumat, inclusiv prin proiectul România educată.

Am putut să vedem cu toții, și știm cu toții, că nu putem să discutăm de dezvoltare, nu putem să discutăm de o proiecție fără să avem la bază resursa umană foarte bine pregătită, competitivă, în măsură să poată să intre în competiție cu celelalte sisteme din afara țării. Am făcut pași, e adevărat, trebuie să ne uităm că acești pași vin în urma unor ani în care sistemul de educație a suferit mai multe etape prin care s-au încercat să se rezolve anumite chestiuni, unele au reușit, altele nu au reușit, s-a ajuns la anumit nivel în care toată lumea căzut de acord „domnule, trebuie să facem ceva“. Iacătă ne-am apucat să facem.

Cum vă spuneam, anul trecut, dincolo de ceea ce era prevăzut a se soluționa prin pachetul e legi am zis „domnule, știm care sunt elementele principale ale legilor, hai să vedem care sunt pașii care pot fi făcuți adiacent sau tangent la tot ceea ce intenționam prin legi“. Și s-au făcut o serie întreaga de demersuri, doamna ministru le știe foarte bine și cred că și dumneavoastră le știți, pornind de la tot ce-am trecut în asumările guvernamentale pe finanțări, finanțări de proiecte, finanțări de transport, m-am văzut cu Asociația elevilor tocmai să rezolvăm problema transportului și a fost o chestiune la care ei au ținut foarte mult și am înțeles, asta e, haideți să o rezolvăm. Și am rezolvat-o!

Au fost chestiuni care au ținut de partea aceasta de recunoaștere a excelenței, a fost problema de asigurare a dreptului echitabil la educație a fiecărui copil. Ne-am dus către zonele defavorizate, către familiile defavorizate, dar acestea au fost chestiuni, încă o dată, adiacente, tangente. Urmând ca tot ceea ce putem să facem pentru corpul didactic să o rezolvăm prin legea unitară a salarizării și i-am rugat să înțeleagă omenește pe domnii profesori, pe doamnele și domnii profesori că, în momentul de față, dacă noi venim cu alte decizii în momentul în care suntem foarte aproape să elaborăm noua lege a salarizării, nu facem altceva decât să producem o altă inechitate pe care trebuie s-o luăm de la capăt și pe care trebuie să o reglăm ulterior în noua lege, pentru că asta este, este jalon PNRR și se va numi legea unitară a salarizării. Aici suntem.

Din discuțiile cu dumnealor au zis „nu, trebuie să rezolvăm chestiunea acum, pentru că nu există încredere“. Și am zis: „oameni buni, unde nu există încredere în condițiile în care tot ce am discutat…“ am avut agenda pe fiecare zi absolut deschisă pentru tot ce-a însemnat solicitările de dialog social. M-am văzut cu mediul asociativ cât de mult s-a putut, de câte ori au solicitat, de atâtea ori ne-am văzut. Cine știe ce să se fi întâmplat să nu fi reușit să fi avut această întâlnire sau acea întâlnire.

Cu toate acestea, am ajuns în acest impas, care din punctul meu de vedere îi afectează pe copii, pe copiii și pe părinți. Ne afectează inclusiv economic pentru că mulți părinți nu pot să își lase copiii singuri acasă, nu se duc la serviciu și așa mai departe.

Deci astea-s chestiuni pe care trebuie să le rezolvăm și le-am promis și promitem în continuare și în fața dumneavoastră că rezolvăm această problemă a salarizării cadrelor didactice în noua lege a salarizării“.


22 comments
  1. Prostia,ticăloșia și furtul vostru al politicienilor și securiștilor trădători de țară ,ne au afectat economic pe noi poporul român.

  2. Pentru speciali se găsesc întotdeauna bani… fără număr, fără număr…:

    “În plină criză, magistrații și-au mărit salariile retroactiv cu 25 la sută și solicită sumele restante pe ultimii 5 ani / Au pus poprire pe mașinile de serviciu / Cer recalcularea pensiilor speciale
    ”Dreptul la valoarea de referință sectorială de 605,225 lei exista în patrimoniul personalului în iunie 2017”, prin urmare nu putea fi plafonat la valoarea de 484,18 lei de legea salarizării unitare din 2017, ”astfel încât acesta se impune a fi menținut în continuare, fără a fi afectat de dispozițiile art. 38 alin. (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personaluui plătit din fonduri publice”, potrivit răspunului PG pentru G4media.ro. (…)
    Potrivit anexelor ordinului șefei ÎCCJ cu grilele de salarizare, salariul unui judecător stagiar începe de la 7000 de lei net, iar un președinte de Curte de apel cu vechime de peste 20 de ani în magistratură ajunge la aproape 23.000 de lei net. ”Am câștigat 3.000-4.000 de lei la salariu”, a explicat un procuror pentru G4media.ro. (…)
    Potrivit unor surse judiciare, magistrații care au ieșit la pensie în ultimii 5 ani au început deja să solicite adeverințe cu noua salarizare pentru recalcularea pensiei de serviciu. Potrivit actualei legi, magistrații beneficiază de pensie specială de 80 % din ultimul salariu brut ceea ce duce, în unele cazuri, la o pensie netă mai mare ca salariu net.(…)
    Majorarea cu 25 % se aplică retroactiv de la 1 ianuarie 2018 pentru personalul din instanțe și de la 7 decembrie 2018 pentru personalul din parchete. Prin urmare, judecătorii și procurorii trebuie să primească diferențele salariale pentru ultimii 5 ani ceea ce duce la câteva zeci de mii de euro pentru fiecare magistrat.”
    https://www.g4media.ro/in-plina-criza-magistratii-si-au-marit-salariile-retroactiv-cu-25-la-suta-si-solicita-sumele-restante-pe-ultimii-5-ani-au-pus-poprire-pe-masinile-de-serviciu-cer-recalcularea-pensiilor-speciale.html

    1. Un alt exemplu de “aici sunt banii dumneavoastra”.

      https://www.realitatea.net/stiri/economie/grup-infractional-intro-companie-de-stat-condusa-de-nepoata-unui-fost-director-sri-achizitii-fictive-de-aproape-10-milioane-de-lei_646dcf550bccb008947a91a7

      ”Salariul său este aprobat tot politic de către reprezentantul AGA: 54.000 de lei net/lună. Aceasta a făcut facultate la privat, apoi a dat faliment scurt cu o afacere la Iași, după care a intrat în grațiile liderilor politici de la București. Ioana Timofte are trei mașini, și-a luat o Tesla S de 90.000 de euro, deține două apartamente totalizând 300 mp în București, mai multe case, terenuri și bijuterii de 80.000 de euro”, relatează Reporter IS”.

      De ce nu se merge la negocieri cu acesre exemple?

  3. în 1990 Iliescu chema minerii împotriva studenților din Piață Universității, acum Ciucă cheamă părinții și elevii pentru a-i ridica împotriva profesorilor…categorii sociale puse unele împotriva altora. Asta fac neputincioșii care nu sunt în stare să rezolve problemele pe care de altfel sunt plătiți bine să le rezolve.

  4. MINȚI cu nerușinare domnule general că premier nu mai pot să te consider! Ai deficit, creezi inechități … La Mediu cănd ați mărit nu ați avut deficit, nu ați creat inechități. Sau trebuia ca să vă cedeze UDMR alte ministere? În concluzie vă interesează doar Ciolanul! Ați citit legea educației pentru învățământul preuniversitar înainte de a vă da girul pentru trimiterea in Parlament? Ðacă da, înseamnă că asta vă doriți. DISTRUGEREA ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ROMÂNESC! Și ar trebui să aveți tăria să ieșiți public și să recunoașteți acest lucru.

    1. Corect! Si nu a fost singura marirea acordata in acest an. Daca nu vor sa dea marire atunci sa ne scuteasca de impozit si contributie la sanatate pana se aplica legea salarizarii, pe cei din Educatie. Ca parca eram prioritari!

  5. Nu va luați după ei ca nu sunt bani. Bani sunt dar educația nu este prioritara. Ciuca si ai lui încă primesc pensii speciale/ indemnizații de serviciu.

  6. Au mințit și mint în continuare cu nerușinare, competenții politicieni !

    Dacă nu erau bani și nu sunt bani în buget, atunci nu creșteau salariile unora sau ale altora !

    Noi suntem MULȚI iar ei sunt puțini și cu toate acestea au tupeul și nesimțirea să își bată joc de oameni prin tot felul de penibilități și manipulări josnice !

  7. Aha, dacă-i greva, e problema economica, pentru ca părinții nu au cu cine-și lasă copiii. Dar dacă-i vacanta (a elevilor), nu-i problema economica? Nu de alta, dar nici atunci părinții nu prea au cu cine-și lasă copiii.

    Cât despre inechitate, ce sa zicem. Se produce o inechitate, în ce fel? Devine profesorul debutant mai bine plătit decât personalul de întreținere de pe lansa guvern? Și, vezi doamne, personalul de întreținere are studii superioare pentru a justifica poziția?

  8. Ce fel de inechitate,profesorii sunt plătiți inechitabil ,ceilalti bugetari au cu asupra de măsură ,la ei nu mai e nevoie de creștere, profesorii sunt in coada grilei de salarizare,nu judecătorii,medicii,funcționarii. Desi au salarii,doctorii tot iau șpagă.

  9. El Ciucă nu are nicio autoritate să predea lecții de morală profesorilor. Este un om fără cuvânt, a promis că nu intră în politică și nu s-a putut abține, este un manipulator al instanțelor, metoda coperta l-a făcut celebru, este un uzurpator al democrației de partid, a acceptat să fie parașutat într-o funcție de reprezentare fără să reprezinte nimic, este un beneficiar al jafului public, pensionar special prin excelență, conduce un guvern ilegitim, ajunge la putere cu mesajul anti-PSD.si guvernează cu PSD-ul, este un om lipsit de respect pentru contribuabili, câtă vreme cumpără presa pentru a-i escamota starea de corupție. Când tronezi pe o guvernare fără niciun merit și fără vreo onoare (programul Anghel Saligny s-a păpat politic, PNRR-ul s-a furat, toate privilegiile specialilor sunt extinse, prin lege, către copiii și nepoții specialilor, țara este împinsă în brațele extremiștilor), să nu te surprinsă că nu te va respecta nimeni.

  10. Să înțelegem, că este “un motiv mai degrabă etic” să primesc în educație pentru aceeași cantitate de muncă prestată (funcție, timp lucrat) jumătate de salariu față de unul, care este angajat la un alt minister, în funcție identică (informatician, secretar, contabil, administrator patrimoniu, etc.)? Adică toți sunt egali, dar cel mai egali dintre toți sunt porcii…

  11. Nicu si Marcel sunt dispusi sa sacrifice educatia de dragul functiilor si smenurilor fara de care ar fi niste nimeni in drum. Rusine!!

  12. Inechitate în raport cu cine? Cu administrația penitenciarelor sau cu salariile judecătorilor care trenează și nu rezolvă de ani de zile procesele de muncă ale profesorilor.

  13. Acesti manageri de top nu s-au gandit ca legea aia, copiata, proasta, fara viziune, scris de niste ignoranti, are sens doar daca este gandita impreuna cu un buget? Buget care inseamna inclusiv salarii. In linii mari grila de salarii trebuia sa fie gata. Ea putea fi discutata si agreata cu sindicatele chiar daca legea salarizarii nu e gata.
    Flexibilitatea este insa un atu al oamenilor inteligenti. Pe impostorii astia nu-i duce mintea decat la furt.

  14. Rușine, domnule ministru!
    Dar ‘mata cum ai ajuns așa un om cu multă carte, doar pe spatele părinților?
    Dacă dascălii nu contează deloc în procesul didactic, vă propun să le predați dumneavoastră ( aveți destule modele “de etică” , cum ar fi ce fotoliu să ocupați după ce nu veți mai fi premier).
    Dar credeți că pe noi ne interesează acest lucru?!

  15. De ce Nicu Bâlbâitul nu renunță la pensia specială? Ce pretenții poți să ai de la această persoană imorală?

  16. Părinții nu au cine să -si lase copiii?….Cadrele didactice sunt bone, domnule ministru? Rusinos!

  17. La noi la școală ieri toți care nu erau pentru greva au semnat pentru greva. Cu toții am fost de acord ca la viitoarele alegeri noi și familiile nostre sa nu votam penele.

  18. Cine este acest Iulian Cristache și în numele cui vorbește? Ca și alte portavoci/trompete de serviciu, răspunde la chemări cu “Servesc patria”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fostul secretar de stat din Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată. Anunțul vine a doua zi după apariția demisiei în Monitorul Oficial: Am plecat din minister tocmai ca să nu existe niciun conflict

Fostul secretar de stat de la Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată, apărând ca „fondator” pe site-ul acesteia. Reamintim că Manea și-a anunțat demisia în urmă…
Vezi articolul

Părinți „racolați” să-și retragă copiii din școală în favoarea homeschooling, pe „filiera bisericilor neoprotestante” – acuză un fost inspector: Organizațiile fac promisiuni fără acoperire juridică / Ministerului Educației „probabil îi e frică să spună că numărul copiilor în afara sistemului e de ordinea miilor sau a zecilor de mii”

Ministerului Educației condus de Ligia Deca „probabil că îi este frică să spună că numărul copiilor care sunt în afara sistemului este de ordinea miilor sau a zecilor de mii”,…
Vezi articolul

Frica noastră este că elevii nu vor mai avea gratuitate la transport, spune Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța, după ce deputații au votat mai multe amendamente care pot duce la un blocaj în asigurarea navetei

Amendamentele pentru gratuitatea elevilor la transport au fost votate în cadrul ședinței Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților. Propunerea de a înlocui decontul cu gratuitatea a venit din partea lui…
Vezi articolul