VIDEO Ciucă: Am hotărât să găsim împreună o soluție pentru ca anul școlar să fie finalizat, examenele să se desfășoare

32.934 de vizualizări
Foto: gov.ro
Premierul a declarat la începtul ședinței de Guvern care sunt măsurile propuse sindicatelor din Educație pentru stingerea conflictului de muncă.

„Am hotărât să găsim împreună o soluție pentru ca anul școlar să fie finalizat, examenele să se desfășoare. Să asigurăm în continuare stabilitatea socială și economică.

Să asigurăm în continuare oportunitățile prin folosirea fosndurilor asigurate prin liniile de finanțare europene.

OUG pentru mărirea salariilor cu 1.000 de lei lunar, brut, pentru personalului didactic și didactic auxiliar

În acest document vom asuma încadrarea personalului debutant la nivelul salariului mediu pe economie, această creștere de 1.000 de lei va fi un avans din creșterea convenită pe noua lege a salarizării.

Creștere în trei ani de zile, cu o creștere anul viitor de 40% din suma rămasă între grila viitoare și cea actuală.

Sindicatele să meargă să discute cu membri de sindicat și îmi exprim convingerea că cele discutate astăzi sunt măsuri ce pot să aducă

În seara aceasta la ora 19 vom avea o nouă întâlnire. Mâine vom avea o ședință de guvern excepțională în care vom aproba această ordonanță de urgență.

Am convenit ca la nivelul structurilor de Ministerul de Finanțe care colectează bani la bugetul de stat să se producă o serie de inlocuiri“

Concret, Guvernul României anunță într-un comunicat că va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024.

Măsurile incluse în Ordonanța de urgentă se vor aplica începând cu 1 iunie 2023.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor“.

După impozitare și aplicarea contribuțiilor, suma de 1.000 de lei brut ar însemana 640 de lei net, adică banii cu care profesorii și personalul didactic auxiliar ar rămâne din cea oferită. Pentru personalul nedidactic, suma de 400 de lei brut ar însemna 260 de lei net.


27 comments
  1. Eu voi ramane in greva. No question about that! Protestul nu este despre procente, ci despre valoarea centrala pe care educatia trebuie sa o aiba in societate.
    Protestul meu este despre a intelege ca educatia sta la baza unei societati prospere si luminate si ca atare, un pilon important este sa se acorde lucratorilor din educatie statutul pe care il meriita (inclusiv un salariu decent, da! – salariul mediu net pentru un debutant e o idee buna, ar fi atrasi aici oameni potriviti, care ar produce apoi cetateni mai buni care ar deveni apoi profesioniști si conducatori mai buni etc)
    Cine a înțeles că greva profesorilor se rezuma la bani, n-a înțeles nimic.
    Cine vorbește despre profesori că nu fac nimic, le sugerez sa facă schimb de job cu profesorii, poate așa “ar judeca altfel”!

    1. Sa vedem ce faceti dupa aceasta crestere, daca nu era vorba de bani. sa vedem rezultatele din urmatorii 5 ani! in afara de aceasta crestere, ce ati obținut? nimic… tot scoli cu wc in fundul curtii, tot scoli care stau sa pice…

  2. Profesorii să dea examen ,cel puțin odată la cinci ani, si dacă nu iau notă peste 7, mai au o șansă , al doilea an, si …out, indiferent de vechimea avută in învățământ.
    Sunt profesori , absolvenți cu 10 la licență, care nu iau 5 la titularizare.
    Atâta vreme cât directorii sunt numiți politic, inspectoratele sunt ,,primenite,,după fiecare schimbare de guvern, si școlile or să fie pline de proaste si proști cu diplome cumpărate, care nu iau note la titularizare, dar au posturi asigurate de directorii politici….
    Consiiliile de administrație din școli sunt GĂȘTI MAFIOTE ,fiind in slujba partidelor si primarilor să facă locuri de muncă prostănăilor cu diplome cumpărate.
    Uitați-vă pe site-ul Titularizare, notele peste 7 luate de unii profesori, ani la rand, dar care, nu au loc in școli, nefiind înregimentați politic.
    Dirigenția se dă la profesori necalificați, fără examen de titularizare, post luat toamna in școli, ca și cadou pentru prostie .
    Liderii de sindicat stau pe acest post ani de zile, fără a contabiliza si expertiza nimeni activitatea lor. Câte controale ati auzit că s-au făcut la fondurile sindicatului?
    NICI UNUL, IN TOATĂ ȚARA, DUPĂ REVOLUȚIE , NICIODATĂ.
    Acești BARONI AI SINDICATULUI NU NE REPREZINTĂ.
    Să se facă verificări la fondurile sindicatului.
    Să se dea examen la fiecare 5 ani.
    Sa se facă obligatoriu si activități extraccuriculare.
    Să …
    Să…
    sunt multe de schimbat in acest increngăriș…

  3. 4000 Ron la profesorul debutant înseamnă 800 Euro. Ceea ce nu e rău pentru România. Numai că, în prezent, nici atât statul român nu e capabil să ofere. De-abia, spun ei, peste câțiva ani. Prin urmare, mai e mult până departe! Când profesorul cu o vechime medie, să spunem 10-15 ani, va primi 2000 Euro net, vom avea și un învățământ performant.

  4. 1000 de lei brut până la urmă nu e nimic.
    Eu in privat am primit asemenea creștere doar când am schimbat jobul, ceea ce vine cu niste riscuri .
    Poate că profesorii/invatatorii/educatorii ar trebui sa se gândească și la serviciile pe care le furnizează de banii ăștia și cât lucrează de fapt. Poate că a venit timpul că și la stat să se primească salariul după performanță și nu după niște grile.
    Si nu exista numai bugetari in tara asta și înciuda impresiei inflația nu ocolește nicidecum sectorul privat. și acești oameni își duceau copiii la creșe, grădinițe și școli de stat. 2 săptămâni lăsați cu bunici care au sau singuri acasă. E foarte distractiv.

    1. In sfârșit, sunteti singur persoana care face o analiza scurta, dar cat se poate de concisa, realista si la obiect.

    2. Pentru tine școala e creșa / locul care te scutește de a plăti un baby-sitter.

      Restul elucubrațiilor sunt de nivelul cu care ne-am obișnuit deja – TU ai accepta 1000 brut, vreo 580 de lei net, temporar, pentru vreo 3 luni, și după aia înapoi comanda? (Ca să nu mai vorbim că guvernul ăsta mâine pleacă, următorul guvern s-ar putea să se răzgândească. Au mai fost LEGI votate și promulgate, și nu prin OUG, care n-au fost respectate.)

      Servicii furnizate? Ce faci tu în privat? Dacă lucrezi în contabilitate ar trebui să pricepi: cât plătești, atâta face. Fără salarii atractive, niciun absolvent bun nu intră și/sau nu rămâne în învățământ. Am colegi care merg în Germania să fie chelneri și femei de serviciu pe perioada în care sunt în concediu de odihnă, pentru că banii câștigați în câteva săptămâni acolo le dublează veniturile anuale. Pricepi despre ce vorbim? Disprețul ăsta pentru cei care vă educă copiii trebuie să se termine.

      Bone vrei, bone plătești. Educatori vrei, educatori plătești.

    3. Nu mai vorbiți de performanță. Pentru ei – performanța se recompensează prin gradațiile de merit (25%pe 5 ani). Sunt recompensați atâția mediocrii cu gradațiile de merit. Și inspectorii, și directorii….
      De altfel – industria gradațiilor și meditațiilor a adus învățământul aici. Și trecutul, fără nici un examen, de pe studii medii pe studii superioare ( făcute la te miri ce facultate de stat sau privată – să nu mai facă pe sfinții nici prof. universitari), și intratul pe pile pe posturi scoase cu dedicație, și industria caietelor, cărților, manualelor alternative, și transferuri cu cântec, și…

  5. cu tot respectul pentru profesori , dar în învățământ există și personal nedidactic cu salarii de mizerie și se vorbește despre ei când își mai aduce cineva aminte. 4000 nu este salariu ? atunci 2600 ce este? după 27 de ani vechime . scuze 2600 / 8h nu /5 h.

  6. 640 de lei net înseamnă creștere salarială pentru învățământ??
    E bătaie de joc!!Cum să te descurci cu 4000 de lei de la o lună la alta și să ai și copii în școală?? Prețurile au explodat și salariile profesorilor au rămas de mizerie!!
    Rușine să le fie că au lăsat Educația pe ultimul loc!!
    Ca profesor îți mai trebuie un job să te descurci!!
    Grevă!!Nu cedăm!!

    1. Dar pentru părintele ce are salariu de 1900 lei și copii în școală lucrează 9 ore,cu o grămadă de cerințe din partea distinsilor profesori,plus cadouri și meditații plătite….pentru ei este un salariu decent?

    2. Stimata doamna daca 4000 de Ron nu este salariu ok atunci veniți la privat pe minim pe economie și copil la școală și pregătire ,și să vedem cum va descurcați .

      1. Dar de ce nu veniți voi in învățământ,că văd că va pricepeți,și sunteți convinși că e trai și viață????

        1. Ë mult mai bine ca în privat.Performante slabe,pile,posturi cu dedicație,hoție..pe cine vreți să prostiți?! Eu am lucrat în învățământ,știu exact cum ë.

  7. Ăștia pe cine prostesc?! Mai sunt și oameni care gândesc matematic. Brutul cu impozit de minim 45% care este creșterea reală?

  8. Cted ca e altceva decat voucherele pentru ca se acorda lunar si in iulie cand se primeste salariul pe luna iunie deja se prineste suma ( mica, mare asta e). Altfel era 2000 de lei…si pa…la revedere ca in octombrie nu dispunem de fonduri avand o proasta colectare si …greva din octombrie ar fi fost ” durere la basca” pentru guvernanti.

  9. Asa au zis și acum n ani. Peste x ani veți ajunge la x sumă. Și apoi s-au răzgândit. Ce ne da acum asta este și este prea puțin. 650 RON nu sunt suficienți nici sa pui mâncare pe masă. Totul s-a scumpit îngrozitor pentru ca au mărit salariile tuturor. De profesori au uitat. 650 RON? E praf în ochi. Din punctul meu de vedere poate sa ii păstreze. Nu ai ce face cu ei. Absolut totul e îngrozitor de scump. Dau bani cu nemiluita la imigranți dar când vine vorba de noi nu mai au bani. Se împrumută la FNI ca să dea bani străinilor. Cine a mai pomenit asa ceva?!Nu sunt bani? De ce nu sunt bani? Ce au făcut cu finanțele țării?
    Nu ii mai votez.Sa vina alții noi ca ei ne-au distrus.

  10. Mos Teacă se crede Mos Nicolae! Numai minciuni și praf pe tobă. Respingere categorică. 4000 la debutanți acum!

    1. 4000 Ron la profesorul debutant înseamnă 800 Euro. Ceea ce nu e rău pentru România. Numai că, în prezent, nici atât statul român nu e capabil să ofere. De-abia, spun ei, peste câțiva ani. Prin urmare, mai e mult până departe! Când profesorul cu o vechime medie, să spunem 10-15 ani, va primi 2000 Euro net, vom avea și un învățământ performant.

  11. Cei 1000 de lei brut inseamna 585 de lei net, adica IN MEDIE o crestere de vreo 15%, adica de 4 ori mai putin decat am soliciatat initial – 60% si cu 10% mai putin decat solicitam in prezent -25%. Ne vindem atat de ieftin? Cum ramane atunci cu demnitatea? Pentru cateva sute de lei am facut greva? Nu acopera nici macar inflatia. Medicii au primit infinit mai mult fara nicio greva. Politistii primesc si ei imediat ceea ce au cerut. Numai noi nu. Prin urmare, nu trebuie sa cedam. Greva in continuare pana cand obtinem ceea ce am cerut initial.

  12. Zicem GREVĂ domnule Ciucă!
    Dai acuma un avans ca sa ne dai din Ianuarie mai puțin la creșterea salaria? Cum vine asta, dai și iei, nu e frumos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marius Nistor, FSE: În Hotărârea publicată de Comitetul pentru Situații de Urgență nu există grădinițele, școlile primare și nici liceele / Este o bătaie de joc la adresa profesorilor, a părinților și a elevilor / Cerem demiterea Prefectului

Confuzie majoră creată de Hotărârea nr. 24 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, susține Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” într-un comunicat primit de Edupedu.ro. Documentul prevede, la capitolul…
Vezi articolul

Exclusiv G4Media.ro: „Să nu furi”. Sancționat de Consiliul Național de Etică pentru autoplagiat, preotul-decan de la Facultatea de Teologie a Universității Valahia din Târgoviște a fost avansat prorector: „Am dat dovadă de smerenie și am corectat”

Marian Vîlciu, un preot-profesor universitar-conducător de doctorat-decan timp de 11 ani la Facultatea de Teologie a Universității Valahia din Târgoviște, sancționat, anul trecut, de Consiliul Național de Etică, pentru autoplagiat,…
Vezi articolul
Lucian Bode și Gerhard Karner / Foto: Facebook.com/ Lucian Bode

Ministrul austriac de Interne, în centrul unui scandal intern de plagiat. Scriitorul Stefan Weber, “vânătorul de plagiatori” din Austria, spune că ministrul a copiat lucrarea de diplomă de la absolvirea facultății

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, este vizat pe plan intern de acuzații recente de plagiat. Scriitorul și cercetătorul media Stefan Weber, alias „vânătorul de plagiatori”, a detectat fragmente…
Vezi articolul