Ministrul Educației susține că o variantă de mijloc, după cele 2 săptămâni de vacanță, ar fi o deschidere descentralizată a școlilor, pe baza ratei de infectare, după cum a declarat în această seară la B1TV: „Există o variantă de mijloc, cu condiția ca acea variantă să fie acceptată de autoritățile sanitare – și anume ceea ce propun elevii – o descentralizare. Și acolo unde rata de infectare este scăzută, să se poată relua acel principiu de descentralizare, adică să aibă dreptul la prezență fizică elevii din localitățile unde de rata de infectare este scăzută”.
Astfel, elevii din localitățile cu rata de infectare scăzută ar putea merge la școală după cele 2 săptămâni de vacanță, dacă varianta descentralizării „va fi acceptată de autoritățile sanitare”, potrivit ministrului Educației.
- Consiliul Național al Elevilor susține decizia de descentralizare, la nivelul fiecărei unități de învățământ.
O altă soluție propusă de Sorin Cîmpeanu se referă la predarea online, dacă situația epidemiologică nu se îmbunătățește: „Dacă nu vom putea din motive epidemiologice, pe 8 noiembrie, să reluăm școala cu prezență fizică, va trebui totuși, cu toate lipsurile pe care le susțin în continuare, să apelăm la soluția predării online. Între timp, am căutat să interacționăm cu operatorii de telefonie mobilă și internet astfel încât, cu sprijinul acestora să îmbunătățim, cât se poate îmbunătăți în aceste două săptămâni, conectivitatea la internet”.
Întrebat de moderator dacă va pune problema tranșant „la modul – cine nu vrea, n-are decât să-și țină copilul acasă, în online, iar cine vrea să-i fie copilul testat, intră în școală și face ore pe modelul tradițional?”, ministrul Educației a răspuns următoarele:
„Nu-mi voi depăși atribuțiile ca ministru al Educației. Această decizie, cu siguranță, ține seama în primul rând și de persoanele cu competențe medicale, dar din perspectiva dreptului la educație, avem o problemă și am o rezervă aici, apropo de hotărâre. Dacă, însă, aceasta va fi decizia, o voi susține”.
“Moderator: Aveți informații clare, v-au spus cei din România că există acest risc prin prezența copilului la școală sau din traseul de la școală – acasă, creștem riscul epidemiologic?
Sorin Cîmpeanu: Cu siguranță, o mobilitate mai ridicată crește riscul epidemiologic, chiar dacă – am spus-o tot timpul – în școli regulile sanitare se respectă mult mai riguros decât în alte medii. Mergând pe ideea că se respectă întocmai, în toate școlile, totuși mobilitatea generată de deplasarea copiilor la școală, crește riscul de transmitere. Este un fapt pe care trebuie să-l acceptăm din păcate.”
- Amintim că elevii cer de mai mult timp descentralizarea, deoarece “este imperios ca deciziile privind modificarea scenariilor de funcționare ale școlilor să se decidă strict la nivel local, fără măsuri dictate de la centru (…)”.
- Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a confirmat pentru Edupedu.ro că școlile și grădinițele private pot chema elevii fizic la cursuri de luni, în mod legal.
- Acesta a mai declarat astăzi că nu poate institui și în școlile particulare vacanța forțată pe care a decis-o și aplicat-o în școlile de stat: „Nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituție o vacanță într-o anumită perioadă”.