Nu sunt de acord cu forma planurilor-cadru pentru liceu propuse pentru profilul teoretic, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul Forumului Bunei Guvernări Locale în Educație.
“Sunt probleme curente ca planurile-cadru, lansate în dezbatere publică. Cei care au lucrat la ele înțeleg că nu mai sunt de acord cu forma lor, nici eu nu sunt de acord cu forma lor pe filiera teoretică. Adunăm propuneri să vedem cum le armonizăm între ele, apoi trebuie să lucrăm pe fiecare disciplină”, a spus Cîmpeanu.
Planurile-cadru pentru liceu au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie. Este vorba despre documentele care stabilesc ce materii vor studia elevii de clasele a IX-a începând de anul școlar viitor, precum și de numărul de ore alocat acestor discipline, pe săptămână. Proiectele planurilor-cadru respectă media de 30 de ore pe săptămână prevăzută de modificarea legii educației de anul trecut, sunt pentru toate clasele de liceu și vor intra în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului școlar 2021-2022.
Sunt 2 variante de plan-cadru pentru fiecare filieră. De remarcat că Ministerul nu a scos în dezbatere și un nou profil al absolventului de liceu, care să ghideze modificările curriculare.
În schimb, Ministerul Educației precizează că în ’construcția acestor variante s-a raportat la profilul absolventului așa cum acesta se regăsește formulat, pentru nivelul funcțional și pentru nivelul dezvoltat (clasele IX-XII), în cadrul documentului de politici educaționale Repere pentru proiectarea, actualizarea, și evaluarea Curriculumului național. Cadrul de referință al curriculumului național, aprobat prin Ordin al ministrului educației și cercetării’.
Descarca propuneri PLANURI-CADRU TEORETIC
Precedentele planuri-cadru pentru liceu sunt în vigoare din 2009, fiind aprobate când ministru al educației era Ecaterina Andronescu.
Planurile-cadru de liceu în vigoare în prezent
Specialiștii care au realizat planurile-cadru susțin că ’în anul 2020, în contextul unor modificări legislative din cadrul Legii educației naționale, privind nr. ore/ciclul de învăţământ, a fost reluat procesul de realizare al planurilor-cadru, avându-se în vedere, inclusiv, cerinţa referitoare la numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învățământ, respectiv, în medie, 30 de ore pe săptămână, pentru învățământul liceal. Astfel, au rezultat cele două proiecte ale variantelor de planuri-cadru supuse, în prezent, dezbaterii publice’.
’Cele două variante (de planuri cadru) au urmărit eliminarea unor incoerențe/dezechilibre existente în planurile actuale și oferirea ocaziilor de învățare semnificative din perspectiva așteptărilor elevilor care au optat pentru un anumit profil/specializare’, se arată în descrierea publicată de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație.
11 comments
M-am săturat de “reforme” în învățământ…m-am săturat de privirile cameleonice ale “miniștrilor” de la educație…în fapt profesori surogat care bat câmpii pe două trei discipline mai la vedere exprimându-se agramat după scheme de învățare la universități particulare unde știința de carte se joacă pe bani…
Unui copil trebuie să-i dai o direcție în viață prin cunoaștere generală la gimnaziu și la liceele teoretice…ca de-aia sunt teoretice
…acolo trebuie să încapă foarte bine toate disciplinele de la limba română la matematică și de la istorie la religie….toate sunt binevenite…
Iar dacă nu vrem să dezvoltăm o masă de manevră formată pt viitor de actualii elevi sunt pe principiul varietății disciplinelor căci doar cunoscând vei dobândi
La liceele tehnologice se înjumatateac orele la tehnologia informației și a comunicațiilor, după ce au mai fost înjumătățite odată prin anii 2000. Acest lucru se întâmplă în contextul în care stăm extrem de prost la capitolul digitalizare și utilizare a mediului online de către populație. Ar fi trebuit sa se adauge o ora de informatică (programare) în condițiile în care practic nu mai există dispozitiv tehnic necontrolat de computere. Acest lucru este solicitat și de cei din industria IT. Ar fi un lucru de bun simț sa va uitați către ce solicită mediul economic.
La invatamantul profesional si tehnologic noile planuri cadru SUNT UN DEZASTRU. Trebuie sa se taie din disciplinele tehnice si sa se faca scoala. Stiintele ar trebui sa aiba cel putin 3’4 ore in plus fata de ceea ce s-a propus. Cred ca cei care propun astfel de planuri cadru nu mai fost de mult pe la catedrs.
Ba din contra. Sa ramana asa si toți absolvenții sa dea un bac din acele disc tehnice ptr a avea acces la piata fortei de munca. Care dintre ei vor la facultate atunci sa se inscrie la bac academic cot la cot cu cei de la lic teoretice. Sa te tii atunci tutorat. Leg de articolul dedicat tutoratului unde ziceam ca trebuie introdus acesta in nomenclatorul de ocupații. Niciun “tutore” sa nu fie angajatul sistemului de învățământ, sa plateasca taxe, sa i se considera vechime, sa i se calculeze pensie. Nu e normal ca acest tutorat sa fie realizat de profesori din sistem. E conflict de interese.
prin dezastrul de plan cadru propus colegiile economice sunt transformate în școli profesionale. majoritatea acesto elevi (80%) sunt admiși la politehnică, A.S.E, facultăți litere, istorie, Academia de Poliție. Ce propun planurile cadrul tehnologic, servicii? decapitarea științelor umaniste, matematică, limbă română! avem nevoie de cetățeni sau dar textiliști, frizeri și informaticieni? Mai cultivăm limba română, conceptul de cetățean? Aceste variante sunt un dezastru, planurile cadru actuale fiind de infinit de ori mai bune!!!!
Sunt mai bune planurile-cadru de liceu în vigoare, există în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal.
Secretul schimbarii din invatamant ,religie 18 ore pe saptamâna si excursii la moaște.Elevi ,umili,multi si prosti…..
Ce se intampla cu dirigentia? Nimeni nu explica?
De ce 30/31 ore?????
Nu sunt destul de ocupați copiii noștri?
Nimeni nu va mai ia în seamă la ce spuneți, totul este haos, contradictoriu, fără argumentare logică.
Stres, materie multă și proasta (neadaptata cerințelor actuale) și 31 ore săptămânal…..
Sa va fie rușine!
Una spuneți, alta faceți!,
Multumesc celor care le au propuse se apropie de cele transmise de Grupul Implementarea ROMANIA EDUCATA in anul scolar 2024 – 2025!
Regret ca nu fost preluate in totalitate celor propuse si avan o continuitatea cu cel din invatamantul 1 – 8 clase
Cu aceasta ocazie anuntam Grupul pentru IMPLEMENTARE ROMANIA EDUCATA in anul scolar 2024 . 2025 si a incetat activitatea la recomandarea Doamnei Ligia DECA – Consilier la Administratia Prezidentiala si s-a transformat DECE ROMANIA ARE NEVOIE DE UN ALT SISTEM EDUCATIONAL,
Am prezentat anuntul pe FB, al confrerului Marian STAS
Cordialement
NB
Pentru orice informatii, suport experienta noastra este la dispozitia DVS
Și „marile reforme” curriculare ale acestui grup sunt desființarea disciplinelor umaniste la liceele tehnologice, transformarea Colegiilor Economice din școli de elită ce concurează Colegiile Naționale în școli profesionale? Viziunea ”reformatoare” presupune ca peste douăzeci de ani să avem o societate alcătuită din chelneri, frizeri și mecanici? ideea de cetățenie, cunoașterea limbilor străine, spirit critic mai sunt valabile?
Nu am văzut nimic despre actualizarea programelor, în special la disciplinele de specialitate, programe ancorate în comunism! sunt module la tehnologic cu un număr imens de ore în care se predau aceleași lucruri depășite? Presupun că „soluțiile„ găsite sunt desființarea istoriei, literaturii, limbilor străine, științelor sociale!
decât o așa reformă mai bine ne lăsați….