Nu există platforme dedicate și securizate pentru evaluarea online, cu excepția proiectului pilot Brio, a declarat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă de la sediul ministerului. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care ministrul a anunțat că predarea online va fi evitată.
Ministrul Educației a declarat în repetate rânduri că școala online este un dezastru.
Sorin Cîmpeanu: „Pentru predarea online sunt necesare 5 lucruri: conectivitate generalizată, și avem probleme cu conectivitate la un nivel care să permită predarea online, aceia care spun că e suficientă o conexiune prin care să primești o temă pe WhatsApp sau pe e-mail sunt habarniști și nu cunosc ce stă în spatele noțiunii de predare online, este o primă problemă.
Conectivitatea a fost ameliorată, nu suficient de mult încât să spunem că fiecare din cei 3 milioane de copii, mai ales acei copii care sunt în mediul rural, preșcolari și elevi, au conectivitate și acces la internet capabil pentru predarea online.
Al doilea element: deși în ultimele 12 luni au fost făcute achiziții importante, per total aproape un milion de echipamente, am început prin acea hotărâre de guvern, care pe baza unei estimări de 230.000 a necesarului a achiziționat 250.000 de tablete, am continuat cu ordonanța de urgență prin care s-au acordat 150 de milioane de euro pentru achiziția de echipamente. Am achiziționat zeci de mii de laptopuri prin programul ROSE, deci per total aveam aproape un milion de echipamente IT mai mult decât aveam în urmă cu un an.
Totuși, tocmai ce am primit un mesaj din partea unui profesor din județul Timiș care are 4 copii și are nevoie de 5 echipamente și de o conexiune la internet capabilă să susțină atâtea conexiuni simultan. Răspuns: nu toți elevii din România au echipamente adecvate, înțelegând că, pentru ciclul superior al liceului, tableta, în opinia mea și de data aceasta este o opinie personală, este un instrument neadecvat, este nevoie de un laptop.
Al treilea element: e nevoie de formarea cadrelor didactice pentru predare online și au fost formate aproape 1 din 5 cadre didactice. Nu avem toți profesorii formați din perspectiva pedagogiei digitale, nici al treilea element nu este îndeplinit complet, deși s-au făcut progrese.
Al patrulea element este acela al conținutului digital și din această perspectivă am primit asigurări că în cursul lunii noiembrie vom putea în sfârșit contracta acel proiect în care Ministerul Educației este beneficiar, EduLib, care vizează crearea de conținut digital.
Al cincilea element la care suntem total deficitari este acela al relevanței evaluării în sistem online, al modalităților prin care profesorul să poată garanta că cel care răspunde din spatele ecranului este cel care trebuie să răspundă, elevul, și nu este un părinte, un frate mai mare etc. Nu există platforme dedicate și securizate pentru evaluarea online, cu excepția proiectului pilot Brio, prin care se încearcă dezvoltarea evaluării online doar pentru două discipline: matematică și limba română. În rest, suntem descoperiți din perspectiva evaluării online”, a spus Sorin Cîmpeanu.
- Autoritățile au decis să suspende toate activitățile didactice din școlile publice în perioada 25 octombrie 5 noiembrie, printr-o „vacanță” forțată pe care elevii ar urma să o recupereze în vacanța de iarnă. În instituțiile de învățământ private sunt suspendate doar activitățile cu prezența fizică a elevilor, putând fi organizată școala online.