VIDEO Cîmpeanu: Nu există platforme dedicate și securizate pentru evaluarea online, cu excepția proiectului pilot Brio / În ultimele 12 luni au fost făcute achiziții de aproape un milion de echipamente, dar nu toți elevii din România au echipamente adecvate / La liceu trebuie laptop

2.024 de vizualizări
Foto: gov.ro
Nu există platforme dedicate și securizate pentru evaluarea online, cu excepția proiectului pilot Brio, a declarat luni ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă de la sediul ministerului. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care ministrul a anunțat că predarea online va fi evitată.

Ministrul Educației a declarat în repetate rânduri că școala online este un dezastru.

Sorin Cîmpeanu: „Pentru predarea online sunt necesare 5 lucruri: conectivitate generalizată, și avem probleme cu conectivitate la un nivel care să permită predarea online, aceia care spun că e suficientă o conexiune prin care să primești o temă pe WhatsApp sau pe e-mail sunt habarniști și nu cunosc ce stă în spatele noțiunii de predare online, este o primă problemă.

Conectivitatea a fost ameliorată, nu suficient de mult încât să spunem că fiecare din cei 3 milioane de copii, mai ales acei copii care sunt în mediul rural, preșcolari și elevi, au conectivitate și acces la internet capabil pentru predarea online.

Al doilea element: deși în ultimele 12 luni au fost făcute achiziții importante, per total aproape un milion de echipamente, am început prin acea hotărâre de guvern, care pe baza unei estimări de 230.000 a necesarului a achiziționat 250.000 de tablete, am continuat cu ordonanța de urgență prin care s-au acordat 150 de milioane de euro pentru achiziția de echipamente. Am achiziționat zeci de mii de laptopuri prin programul ROSE, deci per total aveam aproape un milion de echipamente IT mai mult decât aveam în urmă cu un an.

Totuși, tocmai ce am primit un mesaj din partea unui profesor din județul Timiș care are 4 copii și are nevoie de 5 echipamente și de o conexiune la internet capabilă să susțină atâtea conexiuni simultan. Răspuns: nu toți elevii din România au echipamente adecvate, înțelegând că, pentru ciclul superior al liceului, tableta, în opinia mea și de data aceasta este o opinie personală, este un instrument neadecvat, este nevoie de un laptop.

Al treilea element: e nevoie de formarea cadrelor didactice pentru predare online și au fost formate aproape 1 din 5 cadre didactice. Nu avem toți profesorii formați din perspectiva pedagogiei digitale, nici al treilea element nu este îndeplinit complet, deși s-au făcut progrese.

Al patrulea element este acela al conținutului digital și din această perspectivă am primit asigurări că în cursul lunii noiembrie vom putea în sfârșit contracta acel proiect în care Ministerul Educației este beneficiar, EduLib, care vizează crearea de conținut digital.

Al cincilea element la care suntem total deficitari este acela al relevanței evaluării în sistem online, al modalităților prin care profesorul să poată garanta că cel care răspunde din spatele ecranului este cel care trebuie să răspundă, elevul, și nu este un părinte, un frate mai mare etc. Nu există platforme dedicate și securizate pentru evaluarea online, cu excepția proiectului pilot Brio, prin care se încearcă dezvoltarea evaluării online doar pentru două discipline: matematică și limba română. În rest, suntem descoperiți din perspectiva evaluării online”, a spus Sorin Cîmpeanu.

  • Autoritățile au decis să suspende toate activitățile didactice din școlile publice în perioada 25 octombrie 5 noiembrie, printr-o „vacanță” forțată pe care elevii ar urma să o recupereze în vacanța de iarnă. În instituțiile de învățământ private sunt suspendate doar activitățile cu prezența fizică a elevilor, putând fi organizată școala online.


6 comments
  1. Nenea asta e dus cu pluta de mult timp, tot ceea ce face e o șmecherie care costa foarte scump, iar uneori prețul consta în vieți omenesti.

  2. Acum in pandemie si telelucru, problema conectivitatii NESATISFACATOARE este mai generala si exista si in Bucuresti… Dar, in lipsa unei abordari profesioniste a cauzelor acestor situatii, ne plangem continuu unii altora, omitand ca problema a fost generata de operatorii de comunicatii ale caror retele sunt acum, cu siguranta, SUBDIMENSIONATE sau SUPRASOLICITATE, astfel incat apar – mai mult sau mai putin frecvent – asa-numitele “CONGESTII” – intreruperi ale conexiunii fixe sau chiar mobile, la Internet… Din pacate, prin legislatie, nici ANCOM si nici ANPC nu pot interveni legal la acesti operatori, pentru solutionarea TEHNICA a problemelor..In plus, in statele dezvoltate, exista exchipamente special proiectate pentru monitorizarea si inregistrarea acestor evenimente si, eventual, chiar interventia automata la aparitia lor…. De ce niciun parlamentar sau guvernant n solicita direct operatorilor de comunicatii sa rezolve problema conectivitatii, fiecare in reteaua sa?? Acestia par sa fie interesati doar de publicitate, cifra de afaceri, profit, neglijand cvasi-complet SATISFACTIA clientilor lor PRIN REZOLVAREA OPERATIVA si EFICACE a (prea) numeroaselor probleme ale conectivitatii acestora…. Evident un asemenea comportament ar implica unele costuri suplimentare (de investitii si mentenanta) de care, doar in interesul lor, acesti operatori SE FERESC..

  3. Alo, nenea, CRED este curs de formare digitala? Nu cred ca invatarea cum sa utilizezi 3 platforme online se cheama formare digitala. Asta am invatat si singur in tutoriale YouTube. Deci lasa-ne cu 1 din 3. Pune 0,0000099.

  4. Se tot vorbeste de elevi. Dar profesorii nu au primit nimic. Nu mai vrem sa facem online pe resursele noastre. Nici macar o masca nu ni s-a dat. Unde este protectia muncii? Acusi se fac 3 primaveri, implineste 3 anisori online-ul de cand ne chinuim cu toate ale noastre. Desigur, sindicatele dorm. Vrem scoala fizic. E cazul sa ne gandim si la asta. Totul este foarte scump. Si cel mai important, exact resursele pe care trebuie sa le folosim din banii nostri sunt cele care si-au triplat tariful: energie electrica, caldura si internet. Nici nu mai punem ca folosim dispozitivele proprii, multe dintre ele deja inlocuite a doua sau a treia oara. Mai multa chibzuinta cand se iau decizii. Adica tu, statul, tu, agajatorul, care prin contract si fisa de protectie a muncii, ti-ai luat raspunderea ca ma protejezi: cu masti, dezinfectanti, ma pui sa le aduc de acasa. Deasemenea, imi schimbi fisa postului abuziv cerandu-mi sa predau online, dar nu-mi asiguri cele necesare. Ma scuzati, dom’ Ministru, dar cate categorii sociale ati mai vazut sa vina la munca zi de zi in spinare cu: betonera, tarnacopul, desktopul, de acasa? Intreb si eu. Nu de alta, dar maine-poimaine angajatorii se vor trezi sa vina la munca oamenii cu dulapuri in spinare, medicii cu monitoare, croitorii cu valul de material, lucratorii in ferma cu vaca in buzunar sau agricultorii cu motosapa in rucsac.

  5. Iar cu patefonul????

    Există soluții. De peste 18 luni.
    Se numesc extensii Chrome.
    Se pot instala in cazul contul de Google Classroom.
    Dar desigur ramane problema GPDR, care in România e folosită în funcție de interese.

    O astfel de extensie Chrome poate reduce trișatul la test cu 90%. Coroborată cu alte setari specifice testelor.

    Probabil că si Brio folosește instrumente asemănătoare dar personalizate unui singur tip de test

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Noul calendar pentru titularizare 2020 şi etapele de mobilitate au fost anunțate de Ministerul Educației: examenul pentru angajarea în școli va avea loc pe 15 iulie 2020. Proba de interviu a fost eliminată pentru candidații care vor un post în regim “plata cu ora”

Examenul de titularizare va avea loc în data de 15 iulie 2020, a decis Ministerul Educației, care anunță printr-un comunicat de presă că repartizarea candidaților se va face în ordinea…
Vezi articolul

VIDEO Experiment în școlile din 10 departamente ale Franței: Testarea tuturor elevilor dintr-o clasă unde a fost descoperit un caz de infectare cu SARS-CoV-2, pentru a nu închide toată școala / Cei care refuză testarea vor fi considerați „pozitivi” și nu mai fac ore în format fizic

Franţa va efectua un experiment prin realizarea de teste anti-COVID-19 tuturor elevilor dintr-o clasă în care a fost depistat un caz pozitiv pentru a evita închiderea totală a centrului şcolar…
Vezi articolul

Cluburile sportive școlare și palatele copiilor trec de la Ministerul Educației la primării/ Clubul Copiilor Valea Jiului: „Educația românilor nu este un obiect care poate fi mutat dintr-un loc într-altul”

Cluburile sportive școlare și palatele copiilor vor trece din administrarea Ministerului Educației, în administrarea primăriilor și consiliilor locale, potrivit unui anunț făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Clubul Copiilor din…
Vezi articolul