Cei mai mulți profesori „au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori, dar din păcate şi-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia şi în Bulgaria şi în alte ţări şi că nu pot participa în luna august”, a declarat ministrul Educației, la briefingul de la Guvern, după ședința de miercuri, răspunzând la întrebarea unui jurnalist „de ce nu se organizează acest concurs pe timpul verii?”
Ministrul a precizat, pe un ton aparent serios, că a avut consultări, iar din mai multe variante a ales să nu organizeze în luna august concursul pentru a da șansă și viitorilor candidați care pleacă în concediu, cu familiile, în alte țări.
Cîmpeanu a zâmbit când reporterul și-a continuat întrebarea și i-a spus că îi dă „şi o explicație care este încă şi mai serioasă”, după care i-a spus jurnalistului că profesorii „merită un moment de respiro în luna august”.
Redăm integral răspunsurile ministrului Educației la briefingul de după ședința de Guvern:
Reporter: Dacă-mi permiteţi, o ultimă întrebare referitor la calendarul de desemnare a directorilor pentru unităţile școlare. Aţi anunțat că pe data de 20-22 decembrie se va finaliza acest concurs.
Sorin Cîmpeanu: Da.
Reporter: De ce nu se organizează acest concurs pe parcursul verii, după cum cereau colegii dvs de coaliție USR-PLUS? Ştefan Pălărie şi Silvia Dinică au afirmat în urmă cu o lună de zile că au convenit cu dumneavoastră să organizați concursuri pentru funcțiile de directori pe parcursul verii.
Sorin Cîmpeanu: Da. Am făcut consultări, am avut toate variantele posibile, inclusiv varianta în care pe 27 iulie era proba scrisă, am analizat şi organizarea concursurilor pe parcursul lunii august. Cei mai mulți au spus că sunt convinși că ar fi foarte, foarte buni pentru a ocupa poziția de directori dar din păcate şi-au luat bilete cu familia în Egipt, în Turcia, în Grecia şi în Bulgaria şi în alte ţări şi că nu pot participa în luna august. Pentru a da şansa şi acestora…
Reporter: Acesta a fost motivul celor care au propus acest calendar…
Sorin Cîmpeanu: Vă dau şi o explicație care este încă şi mai serioasă. În această perioadă de criză au fost foarte încercați atât elevii, cât şi profesorii, cred că merită un moment de respiro, un moment de concediu în luna august, în care să nu-i mai încărcăm cu alte activităţi.
Concursurile se vor derula integral în interiorul semestrului I din anul şcolar 2021-2022, pe 13 septembrie începe şcoala, e o frumoasă zi de luni, pe 14 septembrie, a doua zi, anunţăm demararea concursului. Pe 15 octombrie organizăm proba scrisă, urmează după aceea proba de interviu, în lunile noiembrie, decembrie, în aşa fel încât în perioada 20 – 22 decembrie să poată fi emise deciziile de numire a unor directori profesionişti, selectați exclusiv pe criterii de competență, pentru toate şcolile din România, începând cu semestrul II, care începe pe data de 10 ianuarie.
Interviul se va da într-o manieră nouă… Bine, şi examenul scris va fi o manieră nouă. Va fi reprezentantul Inspectoratului, pentru că este îndreptățit, conform legii, să organizeze concursul, vor fi doi profesori titulari selectați prin vot secret din rândul tuturor profesorilor din școală, va fi de asemenea un reprezentant al autorității locale, iar cel de al cincilea va fi un reprezentant al companiilor care au departamente puternice de HR, Resurse Umane, sau din firme de recrutare sau, dacă nu, un expert universitar cu experienţă în domeniul managementului instituțional şi al managementului educaţional.
Deci cred că este o componentă foarte echilibrată. Sunt multe alte prevederi care, zic eu, oferă garanţii pentru corectitudinea derulării acestui concurs.
Începe pe 14 septembrie și se termină pe 22 decembrie, cu numiri începând cu data de 10 ianuarie. Sper că am reușit să răspund întrebărilor. Vreau să îi mulțumesc dlui ministru al justiției pentru înțelegerea pe care am avut-o pentru a extinde baza de selecție a directorilor de școli, pentru a se putea prezenta nu numai cei care sunt membri ai Corpului Național al Experților în Management Educațional, ci toți aceia care sunt profesori titulari și au o vechime de minimum cinci ani. Am considerat că trei ani este prea puțin, zece ani este prea mult și am avut înțelegere la Ministerul Justiției, vreau să precizez acest lucru, pentru a putea lărgi baza de selecție. Deci acest concurs pentru ocuparea posturilor de directori, vă garantez că va fi altfel și va fi în sensul pe care ni-l dorim cu toții”.
Răspunsurile ministrului Cîmpeanu pot fi văzute în video de mai jos, la minutul 20:50:
Foto: gov.ro