VIDEO Cîmpeanu: În 16 ani, ARACIP a reușit evaluarea periodică a mai puțin de un sfert din școlile românești

4.028 de vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a motivat adoptarea Hotărârii de Guvern care reorganizează ARACIP – Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar spunând că în 16 ani de când a fost înființată, Agenția „a reușit evaluarea periodică a mai puțin de un sfert din școlile românești”. El a mai spus că „registrul evaluatorilor externi va fi temeinic revizuit și completat în scopul consolidării profesionalismului, dar și a caracterului colegial al evaluărilor” și că, în trecut, „evaluările nu au fost nicidecum colegiale”.

Tehnic, noua hotărâre de guvern abrogă hotărârea prin care instituția a fost înființată în 2005 și instituie o nouă organigramă, noi reguli pentru stabilirea conducerii, pentru noi direcții, un număr mai mare de angajați și o cu totul altă abordare în privința acestei agenții, care până acum a fost una specializată. Mai multe detalii aici.

Mai jos, principalele declarații ale lui Cîmpeanu:

„Este un moment important pentru învățământul românesc. La 16 ani de la înființarea ARACIP, urmare a unor motive pe care o să le prezint, Guvernul a adoptat astăzi HG-ul de reorganizare a acestei instituții esențiale pentru învățământul românesc. În cei 16 ani de existență, ARACIP ar fi trebuit să realizeze evaluarea și acreditarea școlilor românești, ar fi trebuit să realizeze evaluări periodice la intervale definite de către OUG 75/2005.

S-a reușit evaluarea periodică a mai puțin de un sfert din școlile românești și vorbesc aici de 7.000 de școli cu personalitate juridică, este vorba de 6.100 de unități de învățământ de stat și peste 900 de unități de învățământ private. Mai puțin de un sfert au făcut obiectul unor evaluări periodice.

Starea actuală a învățământului preuniversitar românesc este, din păcate, deficitară din punct de vedere al calității rezultatelor și este în bună parte o consecință a incapacității ARACIP de a atinge aceste obiective stabilite prin lege.

Modul de organizare propus astăzi al Agenției ține seama atât de practicile internaționale, de modele din state cu sisteme avansate de educație precum Marea Britanie, Olanda, Franța sau Finlanda și va mai ține seama, de asemenea, de obiectivele și concluziile proiectului România Educată. Principalele elemente de noutate ar fi următoarele:

În primul rând, procesul de evaluare externă va fi separat la nivel operațional de cel de decizie în scopul profesionalizării capitalului uman și al creării unui mecanism eficient și mai cu seamă echilibrat între diversele componente ale procesului de evaluare.

A doua modificare: pentru prima oară de la înființarea ARACIP, vor fi reprezentați în Consiliul ARACIP, cu statut de observator, atât reprezentanții elevilor cât și reprezentanții părinților și reprezentanții sindicatelor din învățământ. Până acum, la capitolul transparentizare, activitatea ARACIP a avut mult de suferit. Prin prezența tuturor actorilor interesați, cu titlul de observatori, transparența va fi asigurată.

A treia modificare: Pentru consolidarea expertizei, vor putea fi constituite comisii consultative formate din cadre didactice sau cercetători în științe ale educației, români sau străini cu expertiză în domeniul educației.

A patra modificare: registrul evaluatorilor externi va fi temeinic revizuit și completat în scopul consolidării profesionalismului, dar și a caracterului colegial al evaluărilor. Aici aș vrea să accentuez faptul că pentru cei care au trecut prin acest proces de evaluare este bine-cunoscut faptul că evaluările nu au fost nicidecum colegiale.”

Proiectul de hotărâre a fost unul controversat, criticat de majoritatea organizațiilor societății civile din zona Educației. A obținut un aviz nefavorabil, cu 93% din voturi, de la Consiliul Economic și Social, mai mulți membri ai forului solicitând retragerea proiectului.

Au fost ridicate suspiciuni de conflict de interese la adresa lui Radu Szekely, consilierul ministrului Cîmpeanu și promotorul principal al controversatei „reforme” a ARACIP, în plenul CES, de către membri consiliului, aceștia arătând că școala co-fondată Szekely e membră în Asociația Școlilor Particulare, care e nominalizată în viitoarea conducere a Agenției cu un membru cu drept de vot.

Consiliul Legislativ a cerut, prin avizul de legalitate pe care l-a dat, reanalizarea „mandatelor complete” pentru Președintele ARACIP, pentru că „poate duce la o nouă învestire a acestuia pentru un al treilea mandat”.


4 comments
  1. Agenția care controlează școlile nu are ce cauta sub tutela Ministerului Educației. Trebuie sa fie un organism independent. Asa, ne furam singuri căciula în educație. Doar ca să iasă lucrurile bune, sa nu dam bani, sa nu investim în educație lăsăm lucrurile asa.

  2. Inchideti naibii scolile. E dezastru peste tot. Imi vin la serviciu colegi inca pozitivi dupa cele 7 zile de carantina. Au murit pana acum 6 parinti de-ai profesorilor si 5 parinti de-ai copiilor dintr-o scoala cu 947 de elevi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În școlile din rural, unde elevii sunt mai puțini, se poate vorbi despre predarea la școală. Autoritățile trebuie să înceapă acum dezbateri, așa încât școlile să devină mai autonome – George Roman, Salvați Copiii

“Școala online nu a fost școală, depindea foarte mult de părinți. Dintre cele trei scenarii, ținând cont și de evoluția pandemiei (1000 de cazuri ieri), singurul scenariu care se prefigurează…
Vezi articolul