Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, le-a transmis școlilor care nu au redeschis cu prezență fizică, deși îndeplinesc condițiile pentru asta, că școala, conform legii, este obligatorie, iar în sistem online pot rămâne doar școlile care nu au minimum 60% din angajați vaccinați, au probleme de infrastructură sau de resursă umană (profesori carantinați). „Va trebui să ne trezim de dimineață, îmi pare rău să-i anunț, da, școala, conform legii, este obligatorie”, a declarat Sorin Cîmpeanu săptămâna aceasta, la Antena 3, răspunzând astfel problemelor semnalate de doi părinți în școlile în care învață copiii lor.
Mai jos, declarația integrală a lui Sorin Cîmpeanu:
„Va trebui să ne trezim de dimineață, îmi pare rău să-i anunț, da, școala, conform legii, este obligatorie. Trebuie să te trezești de dimineață să mergi la școală, îmi cer scuze că ne-am obișnuit atât de comod încât ne deranjează mersul la școală. Într-adevăr, articolul 32 din Ordinul comun 5338 prevede posibilitatea Consiliului de Administrație de a formula o cerere de rămânere în online, doar că avem cadrul legal care spune că trebuie să prezinte motive de deficit de infrastructură sau deficit de resursă umană.
Colegii de la Școala „Lucian Blaga” au avut un Consiliu de administrație vineri, în care au hotărât că vor prezență fizică, după care, la influențe pe care nu le discut, sâmbătă, după ce s-a luat decizia de funcționare cu prezență fizică, au revenit și au solicitat online.
Îi dau o veste și doamnei, și tuturor acelora care cer să ne jucăm de-a închisul și deschisul școlii: O săptămână nu se fragmentează, dacă s-a hotărât vineri, la cererea Școlii Lucian Blaga, să se funcționeze cu prezență fizică, se va funcționa cu prezență fizică toată săptămâna aceasta.
Au timp la dispoziție să depună cerere pentru a fi judecată în Consiliul de administrație al ISMB, în care să aducă motive de deficit de infrastructură sau deficit de resursă umană dacă, spre exemplu, avem profesori carantinați sau profesori infectați, da, sunt motive absolut normale și inspectoratul școlar va aproba fără niciun fel de rezervă.”
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.
21 comments
Dragi elevi si studenti din toata tara,
Va rog sa iesiti cu mare curaj toti pe strazi si sa strigati cu voce foarte tare demisia lui Cimpeanu ca semn de protest. Ar trebui voi singuri sa luptati impotriva lui, nu sa va plangeti de mila ca nu mai aveti scoala online si de teama de a va infecta prin prezenta fizica. Cimpeanu nu e altceva un “sadic ordinar” care ar trebui sa fie linsat de voi ca protestatari cand l-ati prinde, dar sa nu exageram. V-a mai distrus si vacantele. Va pune vietile in pericol cu prezenta lui fizica. Ar merita sa fie arestat pt zadarnicirea combaterii Covidului. Va rog sa fiti tari si sa luptati, nu va lasati sclavi acestui ministru infect. Sa nu va incaierati foarte tare cu fortele de ordine in cazul in care faceti protest. Sper sa nu se ajunga iar la scenarii violente asemanaoare celor din Buzau din martie 2021 si din Bucuresti din august 2018. Va urez multa bafta!
Da,e obligatorie,dar pentru el se pare că a fost mai importantă cafeaua de dimineață băută în ora de logică!
Campeanu nu ar trebui sa mai comenteze dupa atatea gafe pe care le a facut si le face zilnic,asta ca sa l iau si eu la misto,ca nu sunt elevii batjocura lui,sau parintii,sau unii profesori.
Propun (din nou,bineînțeles) renunțarea la teze ca semestrul asta e pardaf si ati mai luat si din vacanța ca ati avut chef sa dati o alta vacanta fortata care nu si avea rostul.
Dezinformați, nu asa stau lucrurile. Expuneți un punt de vedere subiect, știm și noi al cărei doamne, dacă tot vorbim în metafore.
Am speranta că nu procedați în acest fel mereu!!
Să ne ajute Dumnezeu!!! Acolo mai avem speranță!
Cat tupeu!
Dupa cate gafe a facut, dupa vacante fortate si ciuntirea vacantei celei mai indragite de elevi,ii ia si in bascalie pe elevi si pe profesori.
La fel ca si dl Arafat,nici dl Campeanu se pare ca nu ii pasa de numarul mare de morti de infectati,riscurile la care acesti micuti elevi si totodata profesori sunt expusi. Ne jucam de a ,,moartea ‘ dl campeanu !! Am murit profesori,cilegii dvs ,care au fost in linia 1 a frontului,nu in birou la cald ca dvs. Nu v am zarit la o inmormantare de a lor ,sa aprindeti o lumanare in memoria lor. Nici la ATI sa veceti copii nu v am vazut. Banutii sa vina ,asta conteaza. Rusine sa va fie. Genocid ati facut.
Eu zic să-l dăm pe “ăsta” afară că și așa nu merita sa fie Ministru
“Ne jucam de-a inchisul si deschisul scolilor”.
Ironic, puteam sa jur ca fix asta face Campeanu.
Scolile trebiau inchise cand rata de infectare a ajuns la 3 la mie, a fost schimbat la 6, cand s-a ajuns la 6 s-a scos criteriul infectarilor DE TOT.
Dupa aceea, rata de infectare a ajuns la 18 la mie in Bucuresti si in final a venit Iohannis personal sa ii zica lui Campeanu sa nu mai fie dobitoc si sa inchida scolile 4 saptamani.
S-a decis 4 saptamani, de fapt s-au dat 2.
Dupa cele 2 saptamani, a inceput Campeanu sa intoarca pe dos calendarul scolar, sa mute examene, sa taie din vacante, si sa faca circ pe la toate televiziunile cu patroni penali din Romania.
Eu chiar nu inteleg cat o sa mai fie tinut acest inapt cu doctorate plagiate si fara copii in functia statului care se ocupa de invatamantul si de copii intregii tari.
Rareș câte dreptate ai! Asta se joaca cu viețile copiilor a profesorilor și a părinților. Nu știu cine îl tine în funcție ca este cel mai incapabil sa conducă un minister. Rușine sa va fie bai politicienilor.
Cat mai sta cretinul asta la minister? E de pe pe alta planeta , jur, e rupt de realitate. Si eu vreau scoala fizic, dar nu in containere ( colegiul Mihai Eminescu) nu 38 in clasa etc…
Si eu vreau , tablete, calculatoare, proiectoare, măști, creta si tot ce trebuie….. ce ziceți domnule ministru???
La o incidenta de vreo 8 la mie in Bucuresti scoala se face cu prezenta fizica numai pentru ca asa vrea acest gropar ajuns ministru. Vreo cateva scoli din Bucuresti au reusit sa se fofileze in online. Le-au aprobat initial 2 saptamani, dupa care au revenit si le-au dat doar o saptamana. In continuare ministrul face tot felul de presiuni ca sa renunte la online.
In 3 luni de la debutul valului 4-Delta au murit 18 copii (0 si 19 ani), cati au murit in 12 luni in toate valurile precedente combinat, cand au murit de COVID-19 tot 18 minori. (Jurma pe Facebook).
Tot Jurma spune ca “exista suspiciuni ca ne mint deja din octombrie in privinta numarului real de morti mai ales in randul tinerilor”.
Pentru gropar 18 e probabil o cifra mica, irelevanta, o mica paguba colaterala.
Eu nu mai inteleg nimic. Citez “școala, conform legii, este obligatorie”. Si sa intelegem ca on-line si hibrid nu mai sunt in legea invatamantului ???? (asa cum a furat copiilor ziua de 23 decembrie fara sa sesizeze cineva )
Sper din tot sufletul ca acest “individ” sa plece din ministerul educatiei (nici macar la curatenie sa nu ramana) si sa plece undeva -departe , cat mai departe, de unde nu mai poate sa faca rau nimanui.
Eu cred ca m-am tampit. Spune, citez , “școala, conform legii, este obligatorie,”.
Si varianta on-line sau hibrid nu este scoala ? De unde a mai scos asta ?
Eu stiam ca este adaugata in legea invatamantului.
A umblat si la legea invatamantului fara sa stim noi ???? (asa cum a furat elevilor ziua de 23 decembrie pe ascuns !!).
Legile, sanatatea, sunt o “chestie” care nu-l impiedica sa faca ce vroieste sau poate viseaza noaptea si nu e treaz nici ziua ?
Sper din tot sufletul sa plece de la minister si sa se retraga undeva departe de oameni de unde nu mai poate face rau nimanui.
In scoala online se respecta orarul, asa trebuie! Orele incep la 8:00. Ca nu e peste tot asa, e treaba inspectorilor sa verifice si sa ia masuri!
Vrajeala cu sunt mici, sa nu-i trezim de dimineata, sa nu-i tinem cu ochii in calculator, stau cu bunicii, sa le trimtem fise pe whatsaap, nu tine! Acolo e doar lene si dezinteres mascat. Mascat de “grija fata de micuti”!
Sa se trezească dânsul de dimineață la ora 5, in fiecare zi, ca sa vada si el cum e. Nu mai suport când aud lumea ca zice “mergi la școala dimineata că asa trebuie, mai bine fizic decat in online”. Poate pentru unele persoane e benefic sa mearga fizic la scoala, dar eu care fac naveta si stau cate 3 ore pe drum in fiecare zi găsesc scoala in format fizic de nesuportat. Ma trezesc la 5, ajung la scoala la ora 7 si incep cursurile la 7:30. Stau toata ziua cu capul pe banca pentru ca sunt extrem de obosit si nu am energie sa fac nimic. Daca vreau sa ma culc mai devreme nu se poate; am teme peste teme si pagini intregi de memorat ca papagalul. Nu vă dați seama ce bucurie am avut cand liceul meu a cerut trecerea în online. Pe de o parte nu mai eram supus riscului de infectare din mijloacele de transport aglomerate si pe de alta parte aveam posibilitatea de a ma trezi la ora 8, ca tot omul.
Iar în legatura cu scolile care doresc intrarea in online chiar daca au peste 60% din personal vaccinat, foarte bine fac. Aceasta decizie de a închide scolile in functie de rata de vaccinare a profesorilor este aberanta. Nu profesorii raspandesc virusul, ci elevii pt ca acestia vin la scoala în numar mult mai mare. Consider ca orice scoala ar trebui sa aiba dreptul de a decide formatul in care să-și desfasoare orele, luând în calcul mai mulți factori: rata de infectare din localitate, posibilitatea distantarii elevilor în cadrul incintei, rata de vaccinare a TUTUROR persoanelor participante la procesul educational etc.
Sunt de acord cu tine, mie personal scoala online chiar mi-a conferit mai mult timp de a-mi rezolva taskurile zilnice venite din aceasta si altele pe langa. Nu am mai simtit presiunea pierderii timpului pierdut pe drum si in orele inutile avand in vedere ca sunt si in anul terminal al liceului. Pe langa eficientizarea programului aparea si faza ca scapam de frustrarile catorva profesori de la clasa care consider ca materia lor este foarte importanta sau ca nu avem si altele de facut pe langa si ne taxeaza in consecinta
Dormi acasa linistită, de frică ti-ai creat si un cont falss))), sa nu știm cine esti… virusul lenii il.ai.
“motive de deficit de infrastructură sau deficit de resursă umană dacă, spre exemplu, avem profesori carantinați sau profesori infectați, da, sunt motive absolut normale “. Am inteles care sunt deficitele de resursa umana dar precizati clar care sunt DEFICITELE DE INFRASTRUCTURA. Trebuie să știm exact care sunt acestea. DACA le lăsați ada interpretabile, fiecare înțelege ce poate. Sper ca nu asta este ideea.
De exemplu, daca o scoala are peste 1000 de copii care invata in 2 ture, si se bulucesc pe holuri , toți 1000,la ora la care se schimba tura, este aceasta un deficit? Daca intr-o clasa la sunt peste 30 , este un deficit? Cati profesori trebuie sa fie bolnavi ca sa intre in online toata scoala? Daca azi un profesor predă la o clasa si maine clasa intra in online pentru ca are caz Covid, profesorul merge maine la alte clase sau se testează? Care sunt aceste situații de infrastructură? Cu profesorii bolnavi am inteles dar precizări celelalte DEFICITE DE INFRASTRUCTURA.
De-a închisul și deschisul școlilor se joaca chiar el, ministrul Educației, într-o perioada în care toate instituțiile despre care a vorbit ca le-a folosit în stabilirea criteriilor spun ca nu au recomandat așa ceva. Are dreptate. Pana în clasa a 10-a învățământul este obligatoriu. Nu și prezenta fizica la scoală. In situația în care o scoală decide ca vrea sa rămână online și asigura educație copiilor din acea instituție nu înseamnă ca ii lipsește de educație pe acei copii. Însemna ca aleg o varianta pe care nu o agreează ministrul Educației, într-o situație speciala care are legătura cu ceva mai presus de educație. Are legătura cu sănătatea. Poate ministrul Educației are informații secrete despre eradicarea acestui virus, despre care noi nu știm. Poate ne spune și noua ce știe, dar de data asta ne pune la dispoziție și sursele concrete cu explicații clare date de instituțiile sau organizațiile respective, nu interpretări personale despre informații auzite de la “multa lume”. Daca totul este atât de perfect cu mersul la scoală, de ce mai trebuie sa vaccinam copiii? Este de ajuns sa avem 60% din personalul din școli vaccinat și se pare ca este de ajuns, altfel nu înțeleg cum pot fi deschise școlile. Daca este periculos, ar trebui sa fie închise. Corect? Fiind deschise în localitățile cu rata mare de infectare este absolut normal sa lase loc de interpretări. Nu vi se pare ca ministrul Educației se contrazice singur? Motivul pentru care vaccinarea pe care o dorește atât de mult în rândul elevilor nu merge conform așteptărilor se datorează modului contradictoriu în luarea deciziilor de către însuși ministrul Educației.
Ajutoooor ! Sa-l trezească cineva , omul e deraiat de la realitate .In fiecare săptămâna inventează ceva pe post de adevăr suprem .
VA RUGAM IMPERATIV SA PRECIZATI CU EXACTITATE CE INSEAMNA motive de deficit de infrastructură . O scoala cu 1000 de copii in 2 ture , cu peste 30 de copii in clasa are deficit de infrastructura? O clasa cu holul plin ochi cu 1000 de copii la schimbul de ture, are deficit? O scoala cu zero distantare intre copii, care in saptamanile anterioare a cerut suspendare pentru lipsa infrastructurii poate avea brusc infrastructura ? Care sunt exact aceste DEFICITE DE INFRASTRUCTURA.
Daca le lasati asa interpretabile, vor fi mii de interpretari si fiecare va crede ce poate. Va rugam sa enumerati EXACT aceste deficite de infrastructura , altele decat cele referitoare la lipsa personalului din motive de boala. Ati spus ca sunt 2 motive pentru continuarea activitatii online si anume : motive de deficit de infrastructură sau deficit de resursă umană dacă, spre exemplu, avem profesori carantinați sau profesori infectați. Am inteles cum e cu profesorii infectati dar precizati clar care sunt DEFICITELE DE INFRASTRUCTURA. PRESA, va rugam transmiteti aceasta intrebare ca sa stim despre ce vorbim !!! Multumim !