VIDEO Cîmpeanu, despre problemele plății salariilor profesorilor: A fost o eroare informatică, am primit asigurări de la Ministerul de Finanțe că va fi remediată foarte rapid / În 5 județe nu s-au primit salariile în învățământ

2.353 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Digi24 că întârzierea plății salariilor profesorilor s-a întâmplat, luni, în 5 județe și că a primit asigurări de la Ministerul de Finanțe că problema informatică de la trezorerie va fi „remediată foarte rapid”.

Întrebat ce le poate transmite angajaților din învățământ care au avut porbleme la primirea salariului, Cîmpeanu a răspuns: „Am înțeles de la ministrul de Finanțe că a fost o eroare informatică care a afectat plata salariilor tuturor bugetarilor la timp în mai multe județe. Am primit asigurări că această eroare informatică va fi remediată foarte rapid. (…) Noi am fost informați că în 5 județe nu s-au primit salariile în învățământ”.

Întrebat dacă există riscul să se mai întâmple, Cîmpeanu a răspuns: „Adresați această întrebare Ministerului de Finanțe. Evident că da. Ministerul Educației susține salarizarea motivantă și mai cu seamă la timp a tuturor angajaților din învățământ.”

Amintim că Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a declarat mai devreme pentru Edupedu.ro că „A apărut o problemă față de transmiterea sumelor de bani prin trezorerie către bănci. Ziua de plata a salariilor pentru sistemul de învățământ preuniversitar – și nu numai – este pe data de 14. În situația în care această dată cade la sfârșit de săptămână, mă refer aici în zilele de sâmbătă și duminică, salariile se plătesc în ultima zi lucrătoare din săptămâna în cauză. Cu alte cuvinte, vineri trebuiau să-și primească salariile”. Mai multe detalii aici.

Edupedu.ro a scris că profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021, după ce Ordonanța de Urgență a fost publicată în Monitorul Oficial luna trecută. Este vorba despre Ordonanța de urgență privind plata diferențelor de drepturi salariale pentru profesorii din învățământul de stat, pentru perioada 1 iulie 2017-31 august 2021. Beneficiază de plata drepturilor salariale personalul didactic din învățământul preuniversitar și universitar de stat, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile centrale universitare, conform documentului. Mai multe detalii aici.

Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale stabilite se plătesc eșalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, astfel:

  • în primul an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al doilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al treilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al patrulea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale;
  • în al cincilea an calendaristic de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.

Mai amintim că senatorii au votat săptămâna trecută în plen respingerea amendamentului USR care propunea ca profesorii să își primească diferențele salariale mai repede de 5 ani, așa cum prevede acum Ordonanța de Urgență, după cum a reclamat USR.

Foto: © Tero VesalainenDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. In mod normal, daca ai bun simt, iti ceri scuze. Nu inseamna ca e vina ta. Inseamna ca ai bun simt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marius Nistor, Federația Sindicatelor din Educație: Ce au primit angajații din sistemul educațional? Nimic! A trebuit să se descurce prin mijloace proprii / Membrii de sindicat ne-au solicitat să începem demersurile pentru demararea acțiunilor de protest, dacă salariile vor fi înghețate în învățământ

Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ solicită Guvernului României să reevalueze decizia de a îngheța salariile în sistemul de învățământ și să facă o analiză corectă a situației veniturilor din…
Vezi articolul

Reprezentanții studenților, reacție la documentul transmis de minister universităților: Este apanajul comunităților universitare să stabilească dacă vor continua activitățile didactice din acest an universitar în format fizic sau online

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a reacționat la documentul transmis vineri de minister universităților, în care a anunțat că va permite opțiunea studiilor online. Reprezentanții studenților salută…
Vezi articolul

Lăsați profesorii să fie profesori - campanie Edupedu.ro pentru debirocratizarea muncii cadrului didactic

Învățător: Sunt foarte multe cazuri în care cadrele didactice plătesc cursurile de formare din banii proprii / Cheltuielile pentru formarea continuă a profesorilor, cel puțin pentru obținerea numărului minim de credite transferabile, sunt suportate de angajator, potrivit cadrului legal

Un învățător a declarat pentru Edupedu.ro, sub protecția anonimatului, că sunt multe cazuri în care profesorii își plătesc singuri cursurile de formare și perfecționare. „Aici depinde fiecare școală cum se…
Vezi articolul