VIDEO Cercetarea nu există în bilanțul săptămânal pus pe Facebook la început de mandat de ministrul cercetării și digitalizării, Ciprian Teleman / Termenul pentru finalizarea organizării noului minister – 27 ianuarie

971 de vizualizări
Foto: gov.ro
Noul Minister al Cercetării, Inovării și Digitalizării ar urma să fie pus la punct și să-și înceapă pe deplin activitatea la 27 ianuarie, când ar trebui să fie adoptată o hotărâre de guvern în acest sens, a spus vineri seară noul ministru de resort, Ciprian Teleman. Acesta a avut o primă prezentare video, pe Facebook, a activității sale la viitorul minister, prezentare în care a făcut numeroase referiri la activități organizatorice și la acțiuni legate de digitalizare – care, a amintit el, reprezintă 20% din Planul Național de Redresare și Reziliență, ce acoperă circa 30 de miliarde de euro. Dar, în sumarul săptămânii de lucru, el nu a menționat deloc activități de cercetare, domeniu care atrage, prin tradiție, bugete infime de la guvern.

Ciprian Teleman a arătat că săptămâna aceasta:

  • a stabilit prioritățile pentru prima jumătate a anului în digitalizare
  • Un grup de lucru a lucrat la organizarea noului minister
  • A lucrat la componenta ministerului în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență
  • A stabilit ca deadline 27 ianuarie pentru hotărârea de guvern referitoare la organizarea noului minister, iar pentru viitoarea echipă a citit 241 de CV-uri și mai are de citit câteva zeci.
Ciprian Teleman – principalele declarații:
  • “În primul rând, cu colegii de la Autoritatea pentru Digitalizarea României am stabilit care sunt prioritățile pe prima jumătate a anului. Printre ele s-ar număra finalizarea interoperabilității între administrațiile locale din București, lucru care va elimina o bună parte din cozile la care stau oamenii acum, la ghișee. Al doilea lucru: finalizarea ultimei părți a proiectului RoNET, lotul 7, cu termen de finalizare 30 iunie 2021.
  • Al doilea lucru, avem un grup de lucru în minister care lucrează la hotărârea de guvern privind organizarea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Structura noului minister va trebui să reflecte reforma pe care vrem să o facem, iar toate cele trei componente – cercetare, inovare, digitalizare – au un impact transversal în toate ariile sectoriale ale guvernării.
  • Tot săptămâna aceasta am lucrat la componenta pe care ministerul nostru o adăuga la Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru că, la fel, e un plan de reformă și, la fel, în cadrul lui va trebui să stabilim niște etape foarte clare, etape reflectând reforma pe care ministerul nostru o va aduce și va fi susținută de aceste fonduri. Știm că digitalizarea reprezintă 20% din PNRR. Acești 20% trebuie absorbiți, pentru asta trebuie un plan foarte coerent.
  • Și nu în ultimul rând, data de 27 ianuarie, pe care am stabilit-o ca deadline pentru a avea hotărârea de guvern, adică pentru a avea tot ministerul organizat, e și data la care va trebui să avem echipa care va conduce ministerul. Ca urmare am citit 241 de CV-uri până acum, mai am peste 30, au mai venit în timp ce vorbesc câteva, dar le voi parcurge cu atenție pe toate și vă asigur că vom avea cea mai bună echipă.”

Amintim că Guvernul urmărește refacerea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede modul în care România va cheltui 30,4 miliarde de euro veniți de la UE în următorii patru ani, pentru relansarea economiei, investițiile urmând, conform unui memorandum, să contribuie în proporție de 37% la obiectivul de schimbări climatice și în proporție de 20% la obiectivul de digitalizare.

Pe de altă parte, cercetarea atrage fonduri simbolice – acum un an, guvernul stabilea pentru 2020 o alocare bugetară pentru acest sector de doar 0,13% din PIB. Noul guvern are ca țintă 2% din PIB în 2024 (1% finanțare publică+1% finanțare privată).


2 comments
  1. Ce anume sa se cerceteze? Ca nu suntem in stare nici macar sa asiguram caldura, apa calda si curatarea gunoiului in capitala unei tari, in anul 2021?

  2. Care cercetare? “Toate numirile în funcţiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputaţii, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de judeţ. Aceste comitete îşi împart toate în familie. Ele creează, din banii judeţelor, burse pentru copiii “patrioţilor” trimişi în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri judeţene pe unde “patrioţii” au câte un petec de moşie, încât toată munca publică, fie sub forma de contribuţie, fie sub cea de prestaţiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui “patriot”.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Softurile antiplagiat nu înlocuiesc comisiile de experți în analizarea plagiatelor. Vor fi acceptate sesizări de plagiat și pe teze de doctorat evaluate in integrum. CNATDCU poate propune modificarea calificativului acordat de către comisia de doctorat – Noile reguli de analizare a plagiatelor

Forul care analizează plagiatele din tezele de doctorat va accepta sesizări de plagiat depuse inclusiv la tezele deja evaluate in integrum, cu condiția ca aceste noi sesizări să aducă probe…
Vezi articolul

Consiliul Cercetării are o nouă conducere: Alexandru Babeș, cercetător în Neurobiologie la București, care a mai fost în 2011 și 2016 președintele organismului care poate propune retragerea acreditării unei întregi școli doctorale – SURSE

Ministrul Educației a aprobat o nouă componență a Consiliului Național al Cercetării Științifice, organism de experți în cercetare cu rol important în evaluarea internă a universităților și în clasificarea departamentelor.…
Vezi articolul