Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Cel mai nou curs pentru profesori. Programul SEED este singurul de acest fel, din România, care aplică metode de pedagogie bazate pe modul de învățare al adulților și care integrează soluțiile digitale în toate acestea, crescând autonomia cadrelor didactice

10.836 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Profesorii spun că este captivant ce se întâmplă la cursurile de formare pentru cadrele didactice, dezvoltate special în Programul SEED – Samsung Ecosystem for Education Development. „Folosind tehnologia la clasă, creăm o punte între noi și elevi” spune Bogdan Boșca, profesor de Chimie la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, care este unul dintre cursanți. După ce la școala în care predă mai multe săli de clasă au fost dotate cu table interactive, Bogdan a început să caute conținuturi și să descopere funcțiile noilor instrumente.

Profesorul de chimie spune că „tehnologia oferă un plus procesului de educație, atâta timp cât este folosită în momentele în care este necesară”. Dar pentru a descoperi când și mai ales cum o poate folosi, tânărul profesor de științe spune că nu ratează niciun moment în care prinde sala de clasă liberă, cea în care este montată una dintre table, ca să-și poată antrena modul în care interacționează cu instrumentele moderne.

„Mie mi s-a părut un curs complet, nu aș adăuga nimic. Mi-a plăcut și atmosfera și faptul că puteam încerca, dădeam greș și încercam din nou până reușeam și așa învățam prin propria experiență, ceea ce este foarte important pentru fixarea modului de lucru cu tabla interactivă.

Eu am încercat să asimilez cât mai mult din ceea ce mi s-a prezentat și de asemenea să experimentez pe cont propriu anumite funcții ale tablei pentru a vedea și ce beneficiile mai oferă în procesul pe care îl desfășurăm la clasă,” spune Bogdan Boșca.

La Centrul Samsung pentru Educație Digitală – SEED, Oradea, formatorii sunt tot cadre didactice, de la două colegii de prestigiu – Daniela Berchez, profesor de Fizică la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Ioana Pantor, profesor de Limba engleză la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Ambele sunt ambasadori Samsung pentru educație digitală.

Daniela Berchez și Ioana Pantor, formatori pentru profesori la cursul SEED și ambasadori Samsung pentru Educație digitală / Foto: Edupedu.ro

Obiectivul principal al cursului este acela de a dezvolta abilitățile și competențele de predare-învățare-evaluare pe care profesorii deschiși spre viitor deja le au. Astfel de cursuri sunt pregătite pentru toate comunitățile în care există tehnologie de invățare digitală Samsung. Formarea integrează și dezvoltă și competențe digitale utilizând metodele pedagogice – Blended learning – ABC learning, UDL learning (Universal Design Learning), Flipped learning, Project based learning –  Problem Based Inquiry (PBI), Inquiry Based learning (IDL).

  • Daniela Berchez și Ioana Pantor, formatori în Programul SEED, prezintă în cadrul SMARTEdu 2023 un workshop pe tema: „Adaptarea școlii la educația digitală. Descoperirea sinergiei dintre cunoștințele de specialitate, abilitățile pedagogice și tehnologie prin Modelul TPACK”. Înscrieri deschise aici.

Adriana Popa, profesor pentru învățământ primar la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea, își exprimă entuziasmul pentru felul în care cursul de formare reușește să îi stimuleze curiozitatea și să aducă siguranță în folosirea instrumentelor și metodelor de care are mare nevoie la clasă. Noile dotări sunt foarte apreciate de elevi, iar încântarea generează rezultate foarte bune și în învățare, dacă este canalizată în mod profesionist și prin metode adecvate.

„Generația din care eu fac parte n-a avut prilejul și nici bucuria de a studia, în anii noștri de formare, lucruri legate de informatică, așa încât ne bucurăm acum să învățăm, chiar dacă nu mai suntem extrem de tineri, lucruri care ne ajută să ținem pasul cu tot ce e modern în zilele pe care le trăim. De ce avem nevoie de asta? Clasa te obligă, elevii te obligă. Elevii generațiilor Alfa și Z, care sunt acum elevi în școala noastră, sunt cei care s-au născut cu digitalul în brațe, cu imaginea în față și tot ce asimilează mai ușor și mai profund o fac o ajutorul acestor tehnologii, imagini, device-uri, motiv pentru care pentru mine, personal, acest curs este foarte important în formarea mea profesională, mă ajută să mă dezvolt, mă ajută să țin pasul cu noutatea.

Acolo unde, dacă se întâmplă să mai întâmpini mici dificultăți, n-ați ghicit cine îmi vine în sprijin – elevii. Elevi despre care pot să vorbesc doar la superlativ. Generațiile noastre de copii, din ultima vreme, sunt niște copii minunați, excepționali. Le place să studieze și sunt motivați pentru asta. În paranteză pot să spun că le încurajează această atitudine și învățătoarele clasei, așa încât la noi activitatea este în ambele sensuri de la elev la profesor și invers, de la profesor la elev. Sunt foarte binevenite toate informațiile pe care le primim. Tablele acestea și inteligența lor ne ajută să ținem niște lecții extrem de atractive pentru copii și care le sunt și de folos”, spune profesoara Adriana Popa.

Cursul este unul care cuprinde foarte multă practică, iar la fiecare modul există o evaluare finală. Profesoară de Geografie la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, Dora Anderson spune că e o experiență plăcută, „am lucrat ca niște elevi la clasă, pe grupe, e inedită și cred că e foarte bună pentru etapa în care noi ne aflăm, adică a digitalizării”.

Cu o experiență de 20 de ani la catedră, profesoara spune că reușește să îi țină pe copii mult mai atenți atunci când folosește tehnologia și când are la îndemână aplicații educaționale. „Sunt mult mai atenți și cred că le dezvoltă o anumită gândire mai critică. Cred că învață mult mai ușor fenomene și concepte noi. Din punctul meu de vedere este ceva aplicabil și mi-aș dori ca în fiecare sală de clasă, indiferent unde este aceasta, să existe o asemenea tablă”, spune Dora Anderson.

  • Cursul de la Oradea s-a desfășurat în centrul educațional Samsung Smart Classroom de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”. Mai sunt astfel de centre și la București, Timișoara și Bacău. Toate sunt dotate cu tehnologie și produse Samsung, fiecare dintre ele dispunând de două ecrane interactive, 16 scaune cu design inovativ pentru educație, 16 tablete, o soluție pentru videoconferințe, Smart Monitor, dulap încărcare tablete etc.

Cursul din programul SEED pentru profesori cuprinde mai multe module, iar structura acestor module este următoarea:

  • Integrarea tehnologiei la clasă. Cunoașterea conținutului pedagogic tehnologic; un nou cadru pentru cunoștințele profesorilor – TPACK
  • Familiarizarea cu întreg ecosistemul de solutți digitale SEED – ecranul interactiv Samsung Flip, tableta, monitorul SMART, etc și integrarea acestora în cadrul procesului de predare-învățare-evaluare.
  • Conectare la alte fișiere, echipamente etc
  • Oferă participanților posibilitatea de a utiliza tehnologia în aplicarea învățării prin colaborare și cooperare și a strategiilor didactice PBL, IBl, PBI, Blended Learning, flipped, UDL etc.
  • Studiu individual bazat pe materiale suport de tip video si PDF realizate de către echipa de Ambasadori SEED
  • Activitatea practică a cursanților
  • Autoevaluare si evaluare.

Pe 5 iulie, la Oradea, are loc evenimentul SMARTEdu 2023, organizat în format fizic la sala de evenimente Armonia Venue, începând cu ora 09:00. Acolo profesorii și directorii de școli pot vedea workshopuri dedicate digitalizării și programelor din PNRR pentru școli, pot cunoaște ambasadorii Samsung pentru Educație digitală și pot afla mai multe despre cursurile SEED sau despre cum le pot aduce în comunitatea lor școlară. Sunt invitați să participe reprezentanți ai liceelor și ai unităților administrativ-teritoriale cărora le vor fi prezentate modele de bune practici, studii de caz și demo-uri de utilizare la clasă a celor mai recente echipamente digitale disponibile pe piață. Va fi explorat modul în care aceste modele pot fi personalizate și adaptate la nevoile și resursele fiecărei instituții de învățământ.

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Citește și:
VIDEO Profesorii de aici sunt foarte de treabă, discuțiile sunt mereu bazate pe argumente, spune Andrada, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială Nr 1 Jegălia, județul Călărași / Director: Putem spune că suntem la începutul unei școli digitale, după modernizarea claselor cu table interactive, prin PNRAS
Efectele dotării claselor cu table interactive, finanțate prin PNRAS. Profesoară de Limba română: Copiii care se aflau în risc de abandon, am observat că au venit cu drag la școală și n-au mai lipsit / Elev: E mai simplu pentru noi să înțelegem, cu ajutorul tablelor – VIDEO
Modele de clase inteligente și metode inovatoare de predare pentru o educație eficientă și durabilă, soluții concrete și personalizate pentru o școala digitală: SMARTEdu 2023 Oradea, evenimentul anului în educația digitală (P)
VIDEO Trei școli din județul Bihor au ales digitalizarea prin instrumente interactive, ca metodă modernă de atragere a elevilor la școală, în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar / Director: Sunt cadru didactic de 17 ani și cu siguranță o să ies de-aici la pensie – am făcut-o pentru copiii satului

3 comments
  1. Prin adaptarea metodelor de învățare la stilul adulților și prin utilizarea soluțiilor digitale, acest program poate contribui la creșterea autonomiei și eficienței cadrelor didactice. Încurajarea inovației în sistemul de învățământ este crucială pentru a pregăti elevii noștri pentru provocările și oportunitățile viitorului.

  2. bla bla bla … burta pe carte domnii elevi… învățați învățați și iar învățați zicea marele Lenin…și bine le zicea…digitalii mediocri nu au ce căuta în sistem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Cristina Toader, profesor pentru învățământul primar: Tablele interactive ne ajută foarte mult în activitatea didactică, iar elevii sunt mult mai atrași – realizăm jocuri didactice, accesăm manualele digitale, fișe de lucru, lucrăm direct pe tablă, putem să edităm rapid

Digitalizarea școlilor este un proces în plină derulare în acest ultim modul al anului școlar 2023-2024. Recent, Școala Gimnazială „Dragoș Marin” din comuna Ștefan cel Mare, județul Călărași, a primit…
Vezi articolul

Webinar dedicat școlilor eligibile pentru PNRAS – Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, pe 30 mai. Participarea directorilor, profesorilor și specialiștilor din școli este gratuită / Cum trebuie completate documentele și care e procedura de depunere pentru runda a II-a (P)

Școlile care sunt eligibile pentru Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) sunt invitate să participe, pe 30 mai 2023, între orele 13:00 și 15:00, la un webinar gratuit care…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Aplicația nativă pentru tablele interactive pe care profesorii o pot folosi să-și creeze lecții cu planșe precompletate pentru mai multe discipline – ghid de utilizare

Peste 300 de fișe pedagogice cu elemente interactive inedite, create de profesori și de specialiști în conținut digital educativ pot fi folosite de cadrele didactice prin aplicația LIVTOME a Livresq,…
Vezi articolul

Material susținut de Samsung Electronics Romania

VIDEO Profesorii de gimnaziu pot crea o experiență de învățare mai interactivă și mai captivantă pentru elevi cu tablele interactive. Cadrele didactice le pot folosi pentru a testa înțelegerea elevilor sau pentru a oferi feedback instantaneu

Tabelele interactive pot fi un instrument valoros pentru profesorii care predau la clasele de gimnaziu. Evident, ca orice instrument folosit în predare, utilizarea trebuie planificată și este bine să existe…
Vezi articolul