VIDEO Cea mai mare retrospectivă dedicată lui Leonardo da Vinci își deschide porțile joi, la Muzeul Luvru din Paris

448 de vizualizări
Foto: Facebook Muzeul Luvru
Cea mai mare retrospectivă dedicată vreodată lui Leonardo da Vinci este dezvăluită începând de astăzi la Muzeul Luvru din Paris, care expune nu mai puțin de 162 de opere realizate de maestrul renascentist – de la a cărui moarte s-au împlinit 500 de ani, informează AFP, preluată de Agerpres.

Pentru a regla fluxul preconizat de vizitatori, expoziţia, care va fi deschisă până pe 24 februarie 2020, poate fi admirată doar pe baza unei rezervări. Circa 260.000 de bilete au fost deja rezervate.

În cadrul evenimentului de la Muzeul Luvru sunt expuse 11 tablouri ale celebrului artist – printre care şi capodopera “Mona Lisa“, bijuteria colecţiilor Luvrului – dintre cele doar 20 de picturi atribuite de specialişti lui da Vinci. Printre acestea, “Sfânta Ana, Fecioara şi Pruncul cu mielul“, “Sfântul Ioan Botezătorul” şi “Madona Benois“, împrumutate de la muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

”Mona Lisa”, cel mai cunoscut tablou din colecţiile Luvrului, care atrage aproape 30.000 de vizitatori zilnic, va rămâne într-o altă încăpere a muzeului, Salle des Etats, dar va fi prezentă în cadrul retrospectivei prin intermediul unei experienţe de realitate virtuală cu o durată de şapte minute propusă la finalul turului. Pentru a beneficia de această experienţă vizuală în 3D, vizitatorii trebuie să se înscrie la intrarea în expoziţie.

Organizarea unei expoziţii de o asemenea amploare a necesitat zece ani de muncă şi de solicitări de împrumut în diferite locuri din lume – către regina Marii Britanii, care a împrumutat 24 de desene, British Museum, Vatican şi mai ales Italia, relatează Agerpres.

La finalul negocierilor între ţări şi muzee, Roma a acceptat să împrumute mai multe desene, printre care celebrul “Omul Vitruvian“, o operă fragilă, conservată la Galeriile Academiei din Veneţia, care a sosit cu întârziere şi va rămâne doar două luni la Luvru.

Printr-un parcurs în patru timpi, expoziţia propune descoperirea desenelor, manuscriselor, picturilor, dar şi a operelor contemporanilor lui da Vinci, iar prin intermediul reflectografiei în infraroşu, vizitatorii pot admira tehnica picturală a maestrului italian. Expoziţia nu include însă şi operele de inventator şi savant ale lui Leonardo da Vinci.

Foto: Facebook/ Muzeul Luvru

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Guvernul vrea să forțeze închiderea grevei, băgând pumnul în gură profesorilor, prin adoptarea astăzi a unei Ordonanțe de Urgență care conține oferta de creștere salarială cu 1.000 de lei brut, care a fost respinsă aseară de sindicate. OUG cu oferta refuzată prin referendum de profesori apare pe ordinea de zi a ședinței de guvern extraordinare astăzi

Guvernul vrea să forțeze profesorii să iasă din grevă, aprobând creșterile salariale refuzate aseară de cadrele didactice prin referendum făcut de sindicate. Concret, o Ordonanță de Urgență care prevede creșteri…
Vezi articolul

VIDEO Andreea Esca, mesaj pentru părinți și elevi: „Vă rog să luați jocurile în joacă, dar să nu luați și acest virus în joacă”. Prezentatoarea Știrilor PROTV se alătură campaniei Ministerului Educației

Prezentatoarea Știrilor PROTV, Andreea Esca transmite un mesaj video pentru părinți și elevi, în cadrul unei campanii a Ministerului Educației de responsabilizare a tinerilor să stea în casă. Aceasta spune…
Vezi articolul

Rafila: 337 de copii sunt internați marți pe secții / Nu menținem școlile deschise cu orice preț, dar trebuie să fim conștienți de faptul că întreruperea activității școlare duce la consecințe foarte serioase asupra evoluției copiilor – VIDEO

În total, 337 de copii sunt internați astăzi pe secții, față de 338 câți erau raportați ieri, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei dezbateri organizată de „Salvați…
Vezi articolul

Andronescu anunță că în școli predau 85 de mii de profesori cu facultăți făcute „la distanță” și trebuie din nou aduși la formare: „Când înveți la distanță, înveți ușor departe de carte”

Cu prioritate, profesorii care au făcut cursuri la distanță, în universități, „trebuie să îi aducem într-un program de formare” a declarat Ecaterina Andronescu la o întâlnire cu inspectorii școlari din…
Vezi articolul