Așteptările tinerilor de la viitorii angajatori sunt mult mai nuanțate în rândul generației actuale, față de cele din trecut, iar companiile și universitățile trebuie cumva să depășească bariera încă evidentă dintre învățământ și piața muncii – acestea pot fi principalele concluzii ale dezbaterii recente organizată de Universitatea Româno-Americană unde au participat studenți și manageri de resurse umane din mai multe companii, scrie G4Media.ro.
Medeea Durbacă, studentă, a vorbit despre cum vede rolul școlii și cum crede că ar trebui să abordeze companiile relația cu tinerii care se află la început de carieră. „Ar trebui să discute cu ei, să-i atragă, prin astfel de programe, internshipuri, practică – mie, una, mi se pare extraordinare și abia aștept să particip; universitățile ar putea să încurajeze mai mult profesorii să le placă ceea ce fac, fiindcă și ei poate au fost afectați de pandemie și elevii ar trebui să stea mai puțin pe rețelele de socializare”.
Schimbările din societate și tehnologie din ultimii ani au afectat inclusiv abordarea joburilor, a explicat și Lucian Botea, prorector al Universității Româno-Americane (URA). „Au fost numeroase schimbări, nu cred că se aștepta nimeni la un astfel de impact. În plus, este cert că vom începe să fim ajutați de tehnologie și AI pentru noi orizonturi. Ne preocupă cum ar putea Univesritatea să creeze o legătură intre tineri și piața muncii unde există putem spune o barieră pentru că uneori nu reușim să ne adaptăm, cum să contribuim la această adaptare inclusiv prin crearea de competențe în aria extra-curriculară”, a spus Lucian Botea.
Vlad Hașegan, student la educație fizică și kinetoterapie, a explicat la rândul său că a revenit la această facultate în România, unde a găsit oportunități de dezvoltare personală iar aceasta, după o primă experiență care nu a fost plăcută cu primii săi angajatori.