VIDEO Câțiva de elevi de la un liceu din Hunedoara au creat un aparat de sterilizat măști, făcut din carton, care se poate alimenta cu un încărcător de telefon

1.338 de vizualizări
Foto: captură Youtube.com / TVR
O echipă elevi de la Liceul Teoretic “Traian Lalescu” din Hunedoara a creat împreună cu profesorul lor un sterilizator termic pentru măşti, făcut din carton şi conectat printr-un fir de cupru la un încărcător de telefon, prezintă Televiziunea Română.

Acest aparat permite reutilizarea în siguranţă a măştilor de protecţie de până la 20 de ori, o soluţie pentru familiile nevoiaşe, dar şi pentru salvarea mediului de cantităţi uriaşe de măşti uzate şi aruncate.

  • Echipa de robotică a Liceului Teoretic “Traian Lalescu” din Hunedoara este una dintre cele mai premiate echipe de robotică din România, după rezultatele participărilor la diverse concursuri din domeniu.

Sterilizatorul termic este realizat împreună cu profesorul lor, Mircea Nistor, sterilizator construit în întregime din materiale reciclabile: carton, un fir de cupru care se încălzeşte de la un încărcător de telefon mobil şi poate fi confecţionat de oricine care are o minimă pricepere tehnică.

Sterilizatorul se poate construi în mai puţin de 20 minute, iar costurile de producţie sunt de aproximativ 4 lei, susțin membrii echipei. “Sterilizarea termică este cea mai blândă metodă prin care putem să reutilizăm măștile în siguranță, se folosește doar carton și 1,5g de cupru. Poate fi construit foarte ușor, consumă doar 8 Watt și se alimentează la un încărcător de telefon capabil de măcar 2 Amperi”, spune profesorul coordonator.

Elevii au mai construit și un robot care poate steriliza aerul din clase

Elevii au construit şi un robot autonom, care ar putea fi folosit la sterilizarea sălilor de clase, de exemplu, prezintă sursa citată.

Lămpile folosite sunt deconectate automat când este sesizată prezenţa persoanelor şi robotul detectează obstacolele întâlnite pe un traseu prestabilit în interiorul unei încăperi.

Robotul poate fi folosit la sterilizarea diferitelor tipuri de încăperi: sălil de clasă, birouri, magazine, saloane medicale. Toate aceste inovaţii, dar şi altele, sunt prezentate de elevi la o competiţie de robotică ce se desfăşoară online şi la care participă 175 de ţări.

Ce mai spun elevii despre laboratorul de informatică unde realizează ei toate lucrurile:

Sursă: adevărul.ro / Youtube
Citește și:
O echipă din România, cu elevi de liceu de informatică, a câștigat o competiție internațională de programare. Soluția: un dispozitiv de măsurare a poluării
Șapte medalii de aur, argint și bronz pentru elevii din echipa României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Juniori / Centrul organizării europene a fost la Ploiești
Un laborator de robotică va fi construit într-un liceu din comuna Valea Doftanei, județul Prahova. Directoarea școlii spune că are 0% abandon școlar. Proiectul va costa 35.000 de euro, anunță Asociația Zi de Bine
Mai multe ore de informatică în școli, pentru creșterea nivelului de competențe digitale, cerute de ministrul Teleman în discuțiile pe proiectul “România Educată”
Elev din Echipa de Robotică a României, câștigătoare în SUA: E nevoie de mai multă încredere în tineri, “pentru că arătăm că putem face lucruri pe care ei spun că sunt imposibile”

2 comments
  1. de ce nu este disponibil videoclipul cu realizarea sterilizatorului termic , e cumva clasificat ,sau e vorba de “nimic nu e gratis ? “Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Diana, elevă în clasa a XI-a, mesaj pentru profesorul de matematică: Mi-aș dori foarte mult să ne ascultați și pe noi elevii care nu suntem topul clasei și care vrem să învățăm

“Mi-aș dori foarte mult să ne ascultați și pe noi elevii care nu suntem topul clasei și care vrem să învățăm”, i-a transmis Diana, elevă în clasa a XI-a, profesorului…
Vezi articolul