Aproape toți profesorii Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Poiana Mărului, județul Brașov, s-au implicat în programul-pilot LifeLab by BCR în momentul în care acesta le-a fost prezentat. Directorul instituției, profesorul de Matematică și TIC Ciprian Ittu, a fost cel de la care au aflat pentru prima dată că școala lor avea să fie una dintre cele două unități de învățământ din țară care vor implementa în acest an școlar acest proiect. „Sunt deja deschiși să primească noile informații, după ce s-au înscris”, spunea directorul despre colegii săi de cancelarie, la câteva minute după prezentarea elementelor principale din program.
„Caracteristica omului inteligent este adaptabilitatea. Deci sunt convins că toți colegii mei se vor implica la maxim într-un astfel de proiect, cu atât mai mult cu cât, pe lângă cunoștințele pe care le acumulăm, ne ajutăm copiii din comunitatea noastră să își poată face un plan de economii, să își poată realiza anumite ținte și să cunoască anumite noțiuni pe care noi până acum nu le-am cunoscut și care sunt foarte utile în viața de zi cu zi”, a declarat Ciprian Ittu.
- Lansat în două școli din România, „LifeLab by BCR” este un program-pilot de educație financiară și dezvoltare a abilităților de viață, inițiat de BCR și Școala de Bani și derulat în parteneriat cu FabLab și Asociația Edupedu pentru Educație. Prin acest proiect, inițiatorii urmăresc dezvoltarea abilităților practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ.
- Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, județul Brașov, și Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, sunt cele două unități de învățământ în care profesorii și elevii au fost deschiși pentru a pilota măsurile propuse împreună cu specialiștii în educație financiară și experții educaționali.
Pe 12 noiembrie 2022 profesorul Ciprian Ittu era remarcat de Ministerul Educației la rubrica „Omul sfințește locul”, unde era menționat și actualul proiect: „În anul 2022, participă la lansarea unui proiect inovator, prin care profesorii de diverse discipline sunt sprijiniți să devină „profesori de viață” și își susțin elevii să-și îndeplinească dorințele prin educație financiară și de luare a deciziilor: LifeLab”.
La câteva minute de la lansarea proiectului LifeLab by BCR în școala pe care o conduce, spunea că „în ceea ce privește educație financiară, suntem pregătiți atât noi, cât și elevii, cu planuri, obiective pe care vrem să ni le îndeplinim, cu target-uri pe care ni le stabilim încă de la început și pe care cu toții ne dorim ca la sfârșit să fie atinse”.
Profesorul Ittu a subliniat nevoia de competențe de educație financiară în special în perioada pe care o traversăm. „Este o societate în care mereu banul are o are o contribuție esențială, îți oferă confort, nu neapărat numărul lor, nu să devenim cumva sclavi ai lor, ci pur și simplu să știm cum să-i cheltuim și să-i economisim în mod eficient”.
Pentru că este managerul unei școli, adică o comunitate în care învață aproape 400 de copii, cu tot cu cei de la grădiniță, iar acest număr reprezintă 10% din populația totală a localității Poiana Mărului, poate cei mai importanți 10%, Ciprian Ittu spune că este esențial pentru un director de școală să gestioneze eficient fondurile pe care le are la dispoziție. „Apropo de educație financiară, trebuie să folosim eficient banii care ne sunt alocați și cred că, cu înțelegere, se pot realiza și se pot rezolva toate problemele care apar. Deci colaborarea este cuvântul cheie și înțelegerea tuturor problemelor”.
Proiectul educațional „LifeLab”, parte din platforma Școala de Bani a BCR, își propune să aducă în sistemul școlar un format de educație practic, cu o abordare interdisciplinară, prin care noțiunile de educație financiară să fie introduse în predarea mai multor materii, de la clasa 0 la clasa a XII-a.
Astfel, prin învățare experiențială, adaptată pentru o multitudine de discipline din programa școlară, elevii înțeleg de ce și cum să gestioneze banii în mod responsabil și să ia decizii de viață, pentru a-și îndeplini dorințele, și deprind abilități de analiză, colaborare și planificare utile pentru viitor. De asemenea, profesorii implicați în program învață să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevii lor și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația pentru viață în activitatea lor de predare de zi cu zi, indiferent de specializare.
În școlile-pilot, elevii și profesorii vor exersa noțiunile învățate pe parcursul anului printr-un proiect comun care va urmări stabilirea unei dorințe a clasei și îndeplinirea ei. Astfel, copiii, ajutați de profesorii lor, își vor dezvolta abilitățile antreprenoriale, de lucru în echipă, vor învăța să ia decizii împreună și să gestioneze un buget. La finalul anului școlar, participanții vor putea obține un laborator de educație non-formală, pentru a demonstra puterea dorințelor bine planificate și a ajuta generațiile viitoare.
Pe lângă intervenția în școlile-pilot, programul „LifeLab by BCR” urmărește să ofere un punct de pornire pentru dezvoltarea și testarea unui model de bune practici educaționale, care aduc în prim-plan metodele de îmbunătățire a calității vieții prin gestionarea corectă a banilor.