“Când fiecare profesor din România și fiecare școală își vor face datoria la fel de bine față de elev, atunci nu ar trebui să mai fie nevoie de meditații”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la B1TV. Acesta a spus că nu crede că din cei 3 milioane de elevi există vreunul care să nu vrea niște resurse suplimentare financiare pentru meditații, întrebat fiind despre ideea avansată de fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, ca statul să acorde vouchere pentru meditații.
“Într-un caz ideal nu ar fi nevoie de meditații. Îmi place să cred că sunt mai ancorat în realități. Când fiecare profesor din România și fiecare școală își vor face datoria la fel de bine față de elev, atunci nu ar trebui să mai fie nevoie de meditații.
Meditațiile există în orice țară. Niciunde nu poți împiedica un părinte să-i ofere o pregătire suplimentară propriului copil și nici nu e normal să îl poți împiedica. Modul în care se implică statul pentru susținerea programului de meditație, ați adus în discuție programul de ore remediale. Se face pe grupe mici, sunt grupe care sunt mai aproape de sistemul de meditație, decât de sistemul de educație clasică. Putem face și pe grupuri și mai mici, dar să fie instituționalizat. Poate nu este un stat care să plătească meditațiile în locul părinților, dar un stat care să asigure un sistem de meditații în școală, plătit de stat și nu de părinți, asta da”, a spus ministrul Educației.
Din cei 3 milioane de elevi, credeți că ar fi unul care să spună că nu vrea niște resurse financiare pentru meditații? Eu cred că nu. Ar fi un efort foarte mare, dar cum poți să te asiguri că acele resurse sunt folosite pentru educația copiilor? Nu știu încă, dar analizăm”, a precizat ministrul Educației.
Reamintim că fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a declarat în cadrul Conferinței online Reforma Digitală a Educației, organizată de Edupedu.ro, în parteneriat cu Fundația UiPath și Brio, că propune ca statul să acorde elevilor cu o situație precară vouchere pe care aceștia să le poată folosi pentru meditații.
„Pandemia a dus la pierderi educaționale masive. Lupta este pentru a livra conținuturi copiilor, și asta cu orice preț. Profesorii trebuie încurajați să ofere meditații, de ce nu online, iar asta se poate face prin două moduri: 1) să oferim vouchere pentru meditații celor mai săraci copii și 2) să avem un sistem simplu de impozitare sau neimpozitare a meditațiilor, astfel încât meditațiile să nu mai fie un tabu.
Un cuvânt în final despre marea temă a echității și accesului la educație, inclusiv online, pentru copiii săraci. Cred că un efect pervers al discuției despre echitate poate să fie atingerea echității prin scăderea nivelului celor de sus, așa cum se întâmplă de 40 de ani în Franța. Să ieșim din ipocrizia cuvintelor frumoase și să ne focalizăm pe ridicarea nivelului celor de jos, pentru că acolo e resursa de dezvoltare a țării. E preferabil un sistem cu discrepanțe mari, dar cu nivel ridicat al celor de jos, decât un sistem cu discrepanțe mici, dar nivel scăzut al tuturor”, a declarat Daniel Funeriu.