VIDEO Barca propulsată cu hidrogen, realizată de studenți de la Politehnica din Timișoara, a fost lansată pe apă. „Soluția nu este foarte diferită de cea pe care am aplicat-o la realizarea bicicletei sau a mașinuței”

120 de vizualizări
Barca propulsată cu hidrogen, lansată pe Bega / Foto: Ștefan Both – G4Media.ro
După ce a lansat cu succes bicicleta și mașinuța cu hidrogen, grupul de studenți condus de profesorul Corneliu Crăciunescu de la Universitatea Politehnica Timișoara (UPT) a creat și o barcă propulsată cu hidrogen. Lansarea acesteia a avut loc joi, 10 octombrie, în zona parcului Alpinet.

Bicicleta și mașinuța au fost realizate în 2023, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri norvegiene, parte a unui proiect mai amplu în domeniul energiei regenerabile și al eficienței energetice. Barca propulsată de un motor pe hidrogen este un proiect finanțat din bugetul propriu al Politehnicii, transmite G4Media.ro.

Am dorit să extindem paleta aplicațiilor hidrogenului testate la Universitatea Politehnica, pe care dorim să le oferim societății în care trăim, pentru informare. E un moment potrivit ca, printre atâtea discuții politice, să apară și discuții despre soluții tehnice. Este o barcă ce folosește hidrogenul ca combustibil. Soluția nu este foarte diferită de cea pe care am aplicat-o la realizarea bicicletei sau a mașinuței.

După câteva teste preliminare, am ajuns la lansarea oficială pe apă a acestei bărci. Simplul fapt că suntem capabili să demonstrăm utilizarea acestei soluții pe barcă face parte din popularizarea utilizării hidrogenului”, a declarat profesorul universitar Corneliu Crăciunescu, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România.

VIDEO și articolul complet – pe G4Media.ro.

2 comments
  1. „Principalul avantaj constă în faptul că este [hidrogenul] o sursă de energie curată. Dacă obții hidrogenul folosind resurse regenerabile, cum ar fi, de exemplu, energia solară prin electroliză sau extragerea din pungile formate în interiorul Pământului, atunci rezultatul utilizării hidrogenului în această soluție este pur și simplu apă”, a mai declarat Corneliu Crăciunescu.

    Dacă asta spune un profesor universitar atunci să nu ne mai mirăm de starea învățământului din România!

    1. Puteti doar sa va mirati de nivelul intelectual al celor care comeneaza fara sa stie nimic…
      Analfabetismul functional dupa ani de mimat scoala nu poate fi corectat de nici un profesor universitar din lume…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Alexandru Dumbravă, fost viceprimar al Sibiului, director de școală și fost inspector școlar, a primit 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de fraudă cu bani europeni. Decizia nu este definitivă

Fostul viceprimar al Sibiului, Alexandru Dumbravă, a primit o sentință de închisoare cu suspendare de 2 ani și 3 luni pentru „folosire de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete,…
Vezi articolul