Într-un climat de învățare în care elevii se simt confortabil să pună întrebări și să își exprime părerile, cum ar trebui să existe la fiecare oră, în fiecare clasă, curiozitățile copiilor ajung foarte des și la problemele cu sau despre bani, ne-au spus profesorii prezenți la Cluj-Napoca, în aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a Universității „Babeș Bolyai“, la conferința „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară“.
În discuțiile dintre speakeri și participanți, profesorii au spus că sunt mereu pregătiți să le răspundă tinerilor sau celor mai mici, indiferent dacă întrebările lor sunt despre disciplina predată sau despre orice alt fapt de viață, dar au recunoscut că pentru a avea mereu răspunsurile corecte, mai întâi cadrele didactice spun că ar avea nevoie de formare și de informații certificate de specialiștii în domeniul educației financiare. Programul Școala de Bani al BCR oferă resurse pentru cei care vor să-și îmbogățească orele cu activități sau secvențe de lecție din sfera educației financiare.
Deja tinerii au abilități de comportament financiar responsabil, cum remarcau cei de la OECD în rezultatele de la PISA 2018, Volumul IV. De acolo am aflat că, în medie, 8 din 10 elevi de 15 ani pot recunoaște și folosi date importante din facturi sau alte documente financiare. %4% dintre elevii de 15 ani au un cont bancar și 45% aveau un card – datele au fost publicate în 2020 și corespund anului 2018.
Noțiunile de educație financiară, dar și mai important, cum să le aplice și să afle despre bani în cât mai multe contexte, în cât mai multe și variate împrejurări, exact ca în viață, sunt foarte importante pentru elevi. Care este valoarea banilor, cum să-și gestioneze veniturile și cheltuielile, cum să economisească și să investească, cum să împrumute bani în mod responsabil și cum să se protejeze de fraude financiare, toate aceste chestiuni trebuie să găsească răspunsuri și explicații și de la oamenii care aduc cunoașterea în viața lor, de la cadrele didactice.
Decanul FSEGA (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, profesorul Răzvan Mustață, a prezentat câteva statistici relevante despre nivelul de educație financiară al populației din România: „Nivelul de alfabetizare financiară în România este de 8% și este cel mai mic din Europa. Peste 50% din români întâmpină dificultăți financiare în viața de zi cu zi. Mai mult de jumătate din români nu au economisit în ultimii 3 ani, deci, cum ar veni, din 2019 până în 2022, aproximativ. O treime din persoanele care au economisit a preferat să păstreze banii acasă. Constatăm că avem o mare problemă cu educația financiară și ne expunem unui risc major dacă nu rezolvăm această problemă.
Partener în cadrul acestui program, Inspectoratul Școlar Județean Cluj a fost reprezentat de Marinela Marc, inspectorul școlar general. Aceasta a prezentat multiplele proiecte care au legătură cu educația financiară pe care școlile din Cluj le aplică deja de ani de zile și a arătat deschiderea instituției pe care o conduce spre proiecte de tipul Școala de Bani.
„Educația financiară este benefică la orice vârstă și așa cum s-a mai spus, cu cât educăm de timpuriu copiii în acest spirit, cu atât vom avea niște adulți mai responsabili care vor putea să facă față tuturor crizelor care apar la un moment dat în societate și atunci când nu există o educație financiară, evident că oamenii iau decizii greșite“, a spus Marinela Marc în cadrul conferinței de la Cluj-Napoca.
Reprezentantul BCR, Petru Ciurtin, director zonal retail, a prezentat în fața cadrelor didactice prezente proiectul Școala de Bani și îndemnul ca acestea să includă în discuțiile cu elevii, la clasă, momente de educație financiară aplicată: „O lecție simplă de desen, un joc, chiar o povestire sau o lecție de fizică și chimie pot fi transpuse ușor într-un exercițiu de economie și poate să-i aducă valoare adăugată. Orice disciplină și orice informație predată în rândul școlii cred că poate fi transpusă printr-un filtru pragmatic al resurselor financiare, astfel încât educația financiară să nu mai pară doar un deziderat“, a declarat Ciurtin.
Expertul educațional din programul-pilot LifeLab by BCR, Adina Roșca, le-a prezentat cadrelor didactice câteva exemple de activități sau subiecte relevante din perspectiva educației financiare: la matematică, se pot discuta concepte precum bugetul, economisirea și investiția prin credite fictive de timp luate de la profesor de către elevi, de pildă.
„La clasa a VIII-a, pe lângă faptul că am învățat noțiunile de credit bancar, am aplicat un joc: vrei să-ți mărești nota? Iei un împrumut de la mine de 50 lei? Normal, fictiv. De fiecare dată când ești atent la oră, tu achiți 10 lei și primești anumite puncte de la mine. Nu ai fost atent în ziua respectivă, te-am penalizat cu cinci puncte. Tu plătești 5 lei și atunci tu practic nu ai învățat doar noțiunea de credit bancar, ci ai învățat mult mai mult – despre o rată, despre o dobândă, despre data scadentă“, a arătat Adina Roșca.
La limba română, se pot citi și analiza texte care abordează teme financiare, cum ar fi reclamele sau articolele de știri, ori personaje din opere literare. Inspector școlarp entru disciplina Limba și literatura română, implicată și ea în proiectul LifeLab, profesoara Smaranda Graur le-a dat câteva idei profesorilor despre cum ar putea să discute și la orele de română chestiuni legate de bani și mai ales despre comportamentul financiar responsabil.
„Enigma Otiliei scrisă de George Călinescu – știm foarte bine că personajul principal reprezintă tipul avarului. Ne amintim cu toții că personajul Costache Giurgiuveanu investește capitalul obținut după moartea soției sale, mama Otiliei, pe de o parte, pe de altă parte face economii numeroase și ajunge în felul acesta să fie bogat. Pornind de la anumite fragmente pe care puteți să le oferiți elevilor, puteți să lansați provocarea de a-și întocmi și ei un buget, de a problematiza anumite aspecte care pe care le ridică deciziile pe care le ia personajul principal, în așa fel încât să introduceți termeni precum buget, investiție, realizând astfel activități transdisciplinare“, le-a transmis Smaranda Graur cadrelor didactice.
Materialele de sprijin și fișele pot fi descărcate gratuit de pe ȘcoaladeBani.ro, prin autentificare simplă cu o adresă de mail.
- Patru conferințe regionale Școala de bani începe școala au fost organizate de Asociația Edupedu pentru Educație, în parteneriat cu inspectoratele școlare, universități și cu susținerea Băncii Comerciale Române. Prima dintre ele a avut loc la Timișoara, la Universitatea de Vest, pe 21 septembrie 2023, cea de-a doua la București, pe 10 octombrie, la Academia de Studii Economice din București, a treia la Cluj-Napoca și a patra la Iași, pe 16 noiembrie. În cadrul acestor evenimente aproape 600 de profesori participanții au interacționat și în cadrul unui atelier de educație financiară și au avut ocazia de a discuta cu experții și organizatorii din proiect. La final s-au acordat diplome de participare semnate atât de reprezentanții Școala de Bani, cât și de partenerii din Inspectoratele școlare și Universități.
- Școala de Bani și BCR au lansat în 2022 proiectul LifeLab, care, după ce a fost pilotat în două școli din sistemul de învățământ preuniversitar, este extins în anul școlar 2023-2024 în alte 4 județe în care școlile sunt invitate să se înscrie prin completarea unui formular.
- Toți profesorii prezenți la conferințe au participat la ateliere de educație financiară Școala de Bani, susținute de angajați ai BCR
Concluzii din ediția pilot a LifeLab:
- LifeLab a dus la creșterea nivelului de cunoștințe financiare ale celor 1.200 de elevi participanți, dar a contribuit și la creșterea interesului acestora pentru materiile care au inclus elemente de educație financiară. Elevii din programul pilot au înregistrat o creștere a cunoștințelor de 19% (elevii din ciclul gimnazial) și 15% (elevii de liceu).
- Elevii participanți au apreciat integrarea elementelor de educație financiară în cadrul altor materii și au considerat mai atractiv acest mod de predare. 93% dintre elevi își doresc să învețe despre educație financiară într-un mod practic, în școală.
- Proiectul pilot a avut un impact pozitiv și asupra celor 50 de profesori implicați. Au dobândit mai multă încredere în capacitatea lor de a preda educație financiară – aceștia au participat la 15 cursuri de pregătire și au dezvoltat peste 100 de materiale educaționale pentru materiile lor.
- Ce îi motivează pe profesori să predea educație financiară: recompense de tip credite sau diplome; atelierele susținute de experți care îi ajută să-și dezvolte abilitățile; impactul acestei discipline în viitorul elevilor.
De ce avem nevoie de intervenție la nivel de politică publică pentru educația financiară
Nivelul redus de cunoștințe și competențe financiare ale românilor ne arată că nevoia de noi politici publice destinate creșterii gradului de alfabetizare financiară este esențială. Pe termen lung, educația financiară va contribui la dezvoltarea unor abilități de viață pentru alegeri mai sănătoase și un nivel de trai mai ridicat.
Raportul de Politică Publică a fost realizat ca urmare a rezultatelor evaluării proiectului educațional pilot LifeLab și a lecțiilor învățate în cadrul acestuia. În plus, au fost identificate soluții prin consultări cu experți în educație din sectorul public și non-profit și au fost analizate și alte modele de educație financiară existente în România și în alte state europene.
Cum ajută LifeLab școlile participante?
- Acces la un curs complementar de educație financiară de 20 de ore, ce oferă profesorilor 20 credite
- Materiale educaționale special dezvoltate de experți și profesori, unde noțiunile financiare sunt îmbinate cu toate disciplinele de bază predate la școală
- Educație pentru viață prin sprijin în dezvoltarea de competențe relevante, precum comunicarea, gestionarea responsabilă a resurselor, colaborarea sau planificarea
- Mentorat cu experți educaționali pentru profesori, pe tot parcursul proiectului
- Organizarea unui eveniment fizic pentru copii, profesori și elevi în care învață despre educație financiară de la traineri din cadrul Școlii de Bani și de la roboțelul Pepper
- Un modul dedicat directorilor prin care aceștia să devină manageri financiari mai buni în școala lor
- Finanțare de 2.000 EUR la finalul proiectului pentru școlile care implementează programul
- Acces la o comunitate de școli care se implică în proiecte relevante, cu impact în calitatea actului educațional, dar și în gradul de motivare al elevilor