Asociația “Justiție pentru minori” pentru apărarea drepturilor copiilor și intereselor familiilor de pretutindeni a fost lansată la Iași, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. „E necesară și urgentă îmbunătățirea actului de justiție pentru minori și familiile implicate in aceste tipuri de litigii”, a declarat președinta asociației, Geta Lupu, în cadrul conferinței.
Proiectul are ca scop crearea de grupuri de lucru cu experți din domeniul juridic și domenii conexe din România și UE în vederea îmbunătățirii justiției pentru minori, după cum se arată în comunicat.
La lucrările conferinței au intervenit reprezentanți ai instituțiilor locale, naționale și internaționale, precum și profesioniști din domeniile juridic, psihologic, social din Iași, Cluj dar și din Marea Britanie, Italia, Olanda, Spania, Ungaria, Finlanda, conform documentului amintit.
La nivel instituțional european, a fost prezentă Irene Hennigan, de la Biroul Coordonatorului de la Parlamentul European pentru drepturile copiilor, punctul central de informare pentru cetățenii UE în răpiri internaționale de copii de către unul dintre părinți sau alte litigii familiale transfrontaliere. Ea a vorbit despre responsabilitățile Biroului și despre aplicarea corectă a medierii în cazurile conflictuale din familiile cu minori.
Conferința de lansare poate fi urmărită mai jos:
Președinta Asociației, avocat Geta Lupu, a explicat care a fost procesul care a dus la înființarea Asociației și a expus principalele proiecte și obiective: “Asociația ia naștere ca urmare a observării, în cadrul activității practice, de avocat în litigiile de minori și familiei, a nevoii de creare de instrumente care să determine un act de justiție efectivă și eficientă în acest sector. După peste 10 ani de activitate și demersuri la nivel național și internațional, am constatat că prea puțin s-a schimbat pe plan legislativ, procedural”.
“E necesară și urgentă îmbunătățirea actului de justiție pentru minori și familiile implicate în aceste tipuri de litigii. Prin înființarea Asociației se demarează astfel crearea unor instrumente de sensibilizare a instituțiilor competente, a legiuitorului european și național. Vrem să demarăm o colaborare interprofesională transnațională de natură să acorde o asistență optimă în asemenea cazuri”, a declarat Geta Lupu.