Utilizarea de către profesori a funcțiilor de Inteligență Artificială încorporate în cele mai moderne dispozitive mobile și interactive poate transforma activitățile educaționale, oferind elevilor un mediu de învățare interactiv și captivant. Alin Pătrășcanu, master trainer la Samsung, a explicat într-un scurt clip de tip tutorial care sunt cele mai utile și mai la îndemână funcții pe care practicienii din Educație le pot folosi în scop educațional.
Profesorii și elevii pot folosi aceste dispozitive ca instrumente didactice, pentru că mai ales funcțiile de Inteligență Artificială adaugate pe cele mai noi terminale mobile sau table interactive sunt gândite să îmbunătățească procesul educațional.
Funcția „Circle to search” sau „Încercuiește pentru a căuta”
Elevii pot identifica rapid plante și animale din natură folosind funcția „Încercuiește pentru a căuta”, o opțiune integrată în camera dispozitivelor. De exemplu, într-o excursie, aceștia pot scana mediul înconjurător după diverse plante, de exemplu, iar dispozitivul va oferi informații detaliate, perfect pentru lecțiile de biologie. La fel, pentru încercuirea unor specii de insecte sau animale.
- Această funcție necesită o conexiune la internet pentru a funcționa.
- Când apare „Căutarea pe ecran nu este disponibilă”: Setări > Aplicații > Alegere aplicații implicite > Aplicația asistent digital > Activează Analiză imagini pe ecran.
Pașii explicați în tutorial sunt următorii:
- Deschideți camera: Accesați aplicația Cameră pe telefonul mobil sau tabletă
- Selectați opțiunea „Circle to search/Încercuiește pentru a căuta”: Îndreptați camera spre obiectul de interes (de ex., o plantă sau o ciupercă, un animal, o insectă).
- Rezultatul: Sistemul va scana și va oferi informații relevante despre obiectul fotografiat.
Exemplu de utilizare: Elevii sunt într-o excursie de biologie. Ei pot scana diverse plante și ciuperci pentru a obține informații despre ele, discutând cu profesorul dacă sunt plante comestibile sau nu, din ce specie fac parte, la ce pot fi folosite, care sunt particularitățile lor, în ce zone cresc, etc.
Îmbunătățirea creativității vizuale
Funcția „Sketch to image” permite transformarea schițelor în ilustrații detaliate. Acest lucru îi ajută pe elevi să-și exprime creativitatea, iar profesorii pot folosi această funcție pentru a ilustra concepte abstracte în mod vizual, fie că este vorba despre artă sau geometrie.
Pașii sunt următorii:
- Deschideți Samsung Notes: Accesați aplicația și creați o nouă notiță.
- Realizați schița: Desenați manual un concept sau o idee pe care vreți să o ilustrați.
- Selectați funcția „Sketch to Image”: Apăsați pe simbolul de inteligență artificială și selectați opțiunea „Sketch to Image”.
- Alegeți o Variantă de Generare: AI-ul va genera mai multe variante de ilustrații pe baza schiței. Selectați-o pe cea mai potrivită.
Exemplu de utilizare: Elevii pot desena concepte din știință sau literatură și, cu ajutorul AI, să creeze ilustrații profesionale pentru o prezentare sau un proiect.
Cu opțiunea de sugestii gramaticale și stilistice integrată în tastatura AI a dispozitivului, elevii își pot verifica și îmbunătăți scrierile pe loc, primind îndrumări valoroase pentru corectarea eseurilor sau lucrărilor. Acest feedback instantaneu îi ajută să dezvolte competențe lingvistice importante. Atenție, acest instrument nu trebuie folosit pentru rezolvarea temelor, dar poate ajuta în procesul de documentare/dezvoltare a scrierii și creativității.
Funcția „Studio portret”
Funcția „Studio portret” oferă opțiuni variate pentru transformarea fotografiilor în schițe sau acuarele. Elevii pot crea colaje sau proiecte vizuale pentru prezentări, folosind diferite efecte artistice, ideale pentru lecțiile de arte vizuale. Pașii pentru folosire sunt următorii:
- Alegeți o imagine din galeria telefonului.
- Selectați opțiunea „Studio portret” și permiteți AI-ului să identifice zonele pentru editare.
- Puteți transforma fotografia în acuarelă, schiță, sau stil comics.
Exemplu de utilizare: Profesorii pot utiliza aceste imagini pentru ilustrarea unor prezentări interactive, iar elevii le pot folosi pentru a crea colaje artistice.
În rubrica de comentarii, de mai jos, ne puteți trimite și alte sugestii de folosire a tehnologiei și AI în educație, descoperite în practica la clasă.
2 comments
Corect. Vreau să văd și cum rezolvă elevul o ecuație de gradul I măcar, cu AI. Din acestea nu ne arătați?
voi nu înțelegeți că Occidentul a renunțat deja la tehnologie in proc de educatie?
metoda asta a dat gres , a scos numai analfabeti care ” dau click” și atât.
singura aplicație Ai folosita este chatgpt ul care scrie eseuri , răspunde la întrebări și este folosita abuziv. înlocuiește efortul de învățare.
in maxim 2, 3 ani o sa culegem roadele , analfabeții care nu știu decât sa dea click
uitați va la țările nordice , Suedia care a trecut la foaie și creion , Belgia , Olanda , Italia . s au trezit ce păcăleală e tehnologia de la vârsta școlară că e moartea educației.