Ministerul Educației trebuie să aibă o toleranță zero față de profesorii care nu își țin cele 40 de ore, a declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, la dezbaterea online „Cursa celor 30 de ani de educație în România”, organizată de World Vision România.
Reprezentanta elevilor a explicat că profesorii care nu merg la orele pe care le au în normă ar trebui „să renunțe la practica de a ține meditații”, și că ar trebui să predea cu aceeași pasiune pentru elev de 10 și unul de 5.
O altă temă abordată a fost „fuga” profesorilor buni de școlile din mediul rural, precum și debirocratizarea.
Redăm parțial declarația Antoniei Pup:
„Vorbim de cursuri remediale, dar uităm faptul că din acești profesori… nu foarte mulți chiar fac acele 40 de ore pe care le au în atribuire și ar trebui ca Ministerul Educației și Cercetării să aibă o toleranță zero față de profesorii care nu își țin cele 40 de ore. Evităm să vorbim despre 40 de ore de petrecut față în față cu elevii sau cu părinții, sau prin ședințe, pe diverse mijloace digitale, dacă nu o să se poată să ne întoarcem fizic la școală, dar mă refer la profesori care să renunțe la practica meditațiilor în particular și să folosească timpul de acasă ca să-și facă planuri de lecție, să predea cu aceeași pasiune și cu pentru un elev de nota 10, care poate să facă performanță foarte ușor, și pentru un elev de nota 5, care mai are câțiva ani și trebuie să ia 6 în Bacalaureat.
Deci trebuie din nou să avem decizii foarte ferme și un discurs care să meargă către performanță și către a aduce profesori buni în mediul rural, pentru că foarte mulți profesori fug de elevii din mediul rural, așa că ar trebui să ne gândim la câteva mecanisme prin care să-i aducem înapoi acolo unde elevii au nevoie de ei.
Vorbim despre digitalizare, digitalizarea ne poate salva în acest punct în care suntem cu sistemul educațional din România. Chiar ieri am fost să-mi scot actele de studii de la liceu, de la colegiul unde am învățat în acești patru ani și am stat cred că jumătate de oră să semnez într-o opt sau nouă registre ca să-mi eliberez un singur act de studii. Nu înțeleg care este miza pentru a avea atât de multe registre, atât de multe documentații pe care nici măcar nu le mai utilizăm după?
După ce Ministerul Educației și Cercetării face această bibliotecă școlară virtuală, de fapt în paralel ar trebui să se gândească pe bune cum să elimine aceste hârtii inutile care țin foarte mult personal stresat, care nu poate să se orienteze deloc pe proces ci mai mult pe a completa aceste hârtii. Și, mai mult decât atât, cred că ne-ar salva foarte multe resurse dacă am muta totul în digital. Evident, avem nevoie de resurse financiare, avem nevoie de resursă umană bine pregătită, dar mai ales este nevoie de voință politică”
Antonia Pup este președintele Consiliului Național al Elevilor, a luat media 10 la Bacalaureat anul acesta și a reprezentat elevii la toate discuțiile și deciziile importante luate de autorități.
Foto: Antonia Pup/CNE