VIDEO Antonia Pup, CNE: Ministerul Educației trebuie să aibă o toleranță zero față de profesorii care nu își țin cele 40 de ore / Să renunțe la meditații, să predea cu aceeași pasiune pentru elev de 10 și unul de 5

17.306 vizualizări
Foto: CNE
Ministerul Educației trebuie să aibă o toleranță zero față de profesorii care nu își țin cele 40 de ore, a declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia Pup, la dezbaterea online „Cursa celor 30 de ani de educație în România”, organizată de World Vision România.

Reprezentanta elevilor a explicat că profesorii care nu merg la orele pe care le au în normă ar trebui „să renunțe la practica de a ține meditații”, și că ar trebui să predea cu aceeași pasiune pentru elev de 10 și unul de 5.

O altă temă abordată a fost „fuga” profesorilor buni de școlile din mediul rural, precum și debirocratizarea.

Redăm parțial declarația Antoniei Pup:

„Vorbim de cursuri remediale, dar uităm faptul că din acești profesori… nu foarte mulți chiar fac acele 40 de ore pe care le au în atribuire și ar trebui ca Ministerul Educației și Cercetării să aibă o toleranță zero față de profesorii care nu își țin cele 40 de ore. Evităm să vorbim despre 40 de ore de petrecut față în față cu elevii sau cu părinții, sau prin ședințe, pe diverse mijloace digitale, dacă nu o să se poată să ne întoarcem fizic la școală, dar mă refer la profesori care să renunțe la practica meditațiilor în particular și să folosească timpul de acasă ca să-și facă planuri de lecție, să predea cu aceeași pasiune și cu pentru un elev de nota 10, care poate să facă performanță foarte ușor, și pentru un elev de nota 5, care mai are câțiva ani și trebuie să ia 6 în Bacalaureat.

Deci trebuie din nou să avem decizii foarte ferme și un discurs care să meargă către performanță și către a aduce profesori buni în mediul rural, pentru că foarte mulți profesori fug de elevii din mediul rural, așa că ar trebui să ne gândim la câteva mecanisme prin care să-i aducem înapoi acolo unde elevii au nevoie de ei.

Vorbim despre digitalizare, digitalizarea ne poate salva în acest punct în care suntem cu sistemul educațional din România. Chiar ieri am fost să-mi scot actele de studii de la liceu, de la colegiul unde am învățat în acești patru ani și am stat cred că jumătate de oră să semnez într-o opt sau nouă registre ca să-mi eliberez un singur act de studii. Nu înțeleg care este miza pentru a avea atât de multe registre, atât de multe documentații pe care nici măcar nu le mai utilizăm după?

După ce Ministerul Educației și Cercetării face această bibliotecă școlară virtuală, de fapt în paralel ar trebui să se gândească pe bune cum să elimine aceste hârtii inutile care țin foarte mult personal stresat, care nu poate să se orienteze deloc pe proces ci mai mult pe a completa aceste hârtii. Și, mai mult decât atât, cred că ne-ar salva foarte multe resurse dacă am muta totul în digital. Evident, avem nevoie de resurse financiare, avem nevoie de resursă umană bine pregătită, dar mai ales este nevoie de voință politică”

Antonia Pup este președintele Consiliului Național al Elevilor, a luat media 10 la Bacalaureat anul acesta și a reprezentat elevii la toate discuțiile și deciziile importante luate de autorități.

Foto: Antonia Pup/CNE


21 comments
  1. Sărăcuța habarnistă nu știe ce spune! Profesorul poate parcurge cele 40 de ore în condiții normale de lucru, care nu sunt îndeplinite de școli/licee: spații amenajate pentru pregătire metodică dotate cu internet și căldură/aer condiționat. Școlile nu au cabinete didactice și nici depozite de material didactic. Școala a fost decapitalizată total, iar fondurile publice sunt doar pentru prelungirea stării de funcționare elementare…Profesorii onești fac în continuare educație pe banii lor!

  2. Vorbe,…atât de multe vorbe!, …o înșiruire – amestecătură – aiuritoare de „ceva-uri” care întăresc vorba poetului; „E ușor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune”… Și dacă tot se vorbește despre …. „profesorii care nu își țin cele 40 de ore”, …nu înțeleg de ce, la paritate, n-a făcut referire și la elevii care „nu-și țin NICI O ORĂ pe săptămână”… și față de care sistemul ar trebui să aibă ACEEAȘI „toleranță zero”… Și … da!, … „Evităm să vorbim despre 40 de ore de petrecut față în față cu elevii „ …. dar în aceeași măsură, „evităm să vorbim” CĂ ȘI ELEVII AR TREBUI să petreacă 40 de ore/săpt., față-n față cu profesorii, căci profesor fără elev, dracu’-a mai văzut? Sau, poate-ar fi fost mai bine dacă d-ra ar fi propus, de exemplu, SCURTAREA VACANȚELOR elevilor,…. dar nu!,… asemenea idei nu sunt bune… dau dureri de burtă… ,că alea de cap sunt numai pentru cei/le ce-l au… Deci,… vorbe….

  3. Se vede ca vorbește pe lângă subiect.
    1. Nimeni nu fuge de elevii din rural. Fugim de Băile insalubre, de predat ul cuvgecile pe noi, de naveta nedecontata și multe, multe altele. Se pot aduce elevii în comune și orașe mai aproape de orașele mari unde locuiesc profesorii.
    2. Chiar își închipuie cineva ca poate preda 40 de ore? Se vede ca nu știe ce înseamnă a pregăti o lecție, a corecta, a gândi metode pentru ritmul fiecărei clase.
    3. Când vom primi 10-15-20% atunci când avem clase în EN și Bac?
    4. Vorbim doar sa ne aflam în treaba.
    5. Ii doresc sa devina profesor apoi sa scrie articolul din nou.
    6. Mult succes în viata!

    1. Corect.

      Fetiscana asta are impresia ca “oul e mai destept decat gaina”. Da Doamne sa ajunga profesoara, sa lucreze prin 3 – 4 scoli ca sa-si faca norma, sa plece de acasa la 6:50 si sa se intoarca la 4, la 4 si ceva acasa. Apoi apuca-te si fa lectii pt a doua zi, mergi pe la cursuri de “perfectionare” organizate de ISJ sau CCD, ca de, asa trebuie si le mai si platesti pt niste amarate de 15 credite. Si mai ocupa-te si de casa si de copii….

      1. Foarte corect, inafara ca nu am familie, in rest, parca retraiesc ce spuneti. Trezirea la 05:40, 2 ore naveta, apoi pe jos, 3 scoli, frig, hartogaraie, cercuri, cursuri sambata, duminica, sedinte cand ti-e lumea mai draga etc etc etc, asa de multe ar fi, ca nu stiu unde sa ma opresc cu obligatiile. La drepturi nu am nimic de enumerat, ca nu prea avem.

  4. Se pare că am greșit postarea! Era pentru alt grup! Scuze! Orcum, dle Peticilă, nu e singura cu 10! Întrebam și în postarea pe care o voiam aici, dar a fost să fie altceva, dv cu cât ați luat bac-ul? ( Să nu spuneți: cu 2000 de euro, că nu vă cred!)

  5. Exista, e adevărat, o adevărată industrie a meditațiilor. Sunt unii profesori care au zilnic câte doua grupe de 6-7 elevi din clasele la care predau.

    1. …da, și cei care n-au la fel sau mai multi îi invidiază pe marii meditatori….ce-ar fi să vă faceți treba mai ales la școală?

  6. Domnule Anonim se cunoaste ca esti din,, tagma” profesorilor,esti bun tare la aritmetica ,logica etc se vede ca la dumneata 18+12 =40 ?.Dupa asa gandire esti perfect pentru evaluarea elevilor la examenele nationale.

    1. Nu erau toate activitățile postate (pentru ,,artimetică) . Mai sunt și altele în art. 262 din L 1/2011. Dacă cineva este curios le poate citi! Cu siguranță nu sunt și orele de deplasare, care, pentru unii, sunt cel puțin 2/zi!

    2. Tie nu ti s-a-ntamplat niciodata sa-ti bata tastatura alta cifra de langa? Mie mi se intampla mereu sa scriu 1,2, sau 3 unul in locul celuilalt. Chiar si cand scriu documente legale verific de 2 ori sa nu-mi ia gresit. Lasa rautacismele care iti inunda mintea referitor la profesori de cand a inceput pandemia! Fii mai chill! “Estem” si noi oameni.

    3. Gata? Ai iesit din ascunzatoare? Ti-a mirosit a prada? Tu chiar n-ai alt loc pe unde sa te vaiti? Macar de-ai avea ceva de spus…Mare smecherie, a gresit omul pe tastatura si in loc de 22 a scris 12. Uite motiv sa-i sari la beregata. Ti-as spune eu ceva din partea “tagmei”, dar te mai las, poate te mai bate soarele-n cap si-ti revii. Si nu mai pune punct dupa semnul intrebarii, desteptule!

  7. Credeți că suportul clasic, tradițional, reprezentat de hârtie, trebuie aruncat la gunoi? Câte documente digitale au găsit istoricii pentru a demonstra rădăcinile culturilor străvechi? Ce se întâmplă cu tot sistemul ultraperformant în timpul unei pene de curent? Ce fel de informații poți culege în astfel de condiții?
    Să învățăm îmbinarea clasicului (care și-a dovedit temeinicia și utilitatea) cu modernul atât de schimbător, pentru a construi o societate puternică și flexibilă!

    1. Felicitări pentru realizarea de la Bacalaureat, sper ca tot mai mulți elevi sa i calce pe urme, dar în același timp o rog pe domnișoara viitoare studenta, sa se întoarcă putin și sa fie eleva pentru ceva timp în mediul rural, sa se familiarizeze cu condițiile de acolo și apoi cred ca își poate expune o părere mai exacta. E bine ca elevii sa și spună punctul de vedere despre cadrele didactice, pana la urma lor ne dedicam, dar în ceea ce privește munca unui profesor, cred ca domnișoara mai trebuie sa se documenteze puțin.
      Mult succes!

  8. 2) Profesorii nu trebuie sa-i mediteze pe elevii din scoala la care este angajat . 2) Banii castigati din meditatii trebuie impozitati .

    1. Sa luam culegerile de mate de clasa a opta.Acolo avem:intelegere,exersare,aprofundare,supermate.La scoala se poate face cel mult intelegerea si o parte din exersare.Aici includ si temele.Pentru parcurgerea corecta a tuturor etapelor e nevoie de meditatii.Asta pentru cei care n-au profesori de matematica printre rubedenii.Am urmarit cu atentie situatia ,cativa ani la rand.Poate ca treaba ar merge mai bine daca,in clasa,s-ar forma doua grupe,pe model simultan.Elevii de 10.9.8 si elevii de 5,6,7.25 de minute se lucreaza cu unii si celorlalti li se da munca suplimentara si invers.Dar aici apar probleme de discriminare.Alta varianta nu vad.Daca sunt scosi toti elevii la tabla si se sta dupa cei slabi,profesorul nu mai termina materia si sunt mediocrizati cei buni.Caz concret.

  9. Eu am făcut sport de performanță (baschet div. B la ASA Bacău) și TARE aș fi vrut să termin ed. fizică, dar a fost să fie altfel și nu regret! Parafrazând ceea ce ați scris mai sus: cred că le-am folosit pe ambele!   Reafirm : dexteritățile , oricare ar fi acestea, au metodologii specifice și , uneori, greu de atins, atunci când ,,îți faci treaba”! O spun de pe poziția de învățător (de-o viață) care a trecut prin metodici/programe specifice, permanent, nu doar prin anii 70!   Dovezi am multe: de la generații de copii realizați, la manuale școlare și auxiliare editate, dar…, acum doar pensionar! Ce trece vremea!    

  10. Aha!Don’șoara s-a lovit de greul semnatului hartogariilor și cu toate notele ei de zece,care sugerează că e foarte muncitoare,a cedat la atâta muncă.
    Poate că dacă s-ar duce la țară și ar sta acolo ar înțelege mai multe.
    Uneori notele de zece nu asigură experiența și înțelepciune ,sunt doar niste note.Atat.

  11. Profesorii lucrează 40 de ore pe săptămână:18 de predare și 12 în care își pregătesc lecțiile, fac materiale didactice sau corectează teste sau caiete etc. Profesorii sunt bugetarii cu studii superioare cu cele mai mici salarii. În timpul vacantei de vara nu stau degeaba merg la supravegheat, corectat, fac cursuri, învață pentru grade sau titularizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OMS estimează că epidemia de Covid-19 va fi foarte lungă. Directorul Organizației Mondiale: Este o criză sanitară aşa cum nu vedem decât una pe secol şi efectele sale se vor resimţi în deceniile care vor veni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), reunită sâmbătă la Geneva, a avertizat că pandemia de coronavirus se va prelungi pe o perioadă„foarte lungă”, transmite AFP. OMS continuă să estimeze că riscul…
Vezi articolul

Au început înscrierile pentru “Hai la Olimpiadă!”, program de pregătire pentru elevii din școlile publice interesați să se pregătească la matematică, fizică sau informatică la nivel competitiv

Elevii din sistemul public de învățământ pasionați de matematică, fizică sau informatică se pot înscrie, până pe 11 octombrie, în programul de pregătire “Hai la Olimpiadă!”, desfășurat de Fundația “Nouă…
Vezi articolul

VIDEO Curenții rip, pericolul ascuns de la Marea Neagră. Cum se formează și cum putem să ne salvăm dacă suntem trași în larg: Încercați să plutiți și să înotați paralel cu plaja, nu împotriva curentului – profesorul Florin Tătui de la Facultatea de Geografie a UB

„Suntem deja la începutul sezonului estival și turiștii au început să populeze plajele românești ale Mării Negre. Puțini însă dintre ei știu că aceste plaje ascund un pericol care este…
Vezi articolul