VIDEO Anisie, la moțiunea depusă de Ponta și PSD împotriva sa: Sunt acuzată de copy-paste la elaborarea planului de școlarizare. Vorbiți despre copy-paste?

4.044 de vizualizări
“Am citit în textul moțiunii că sunt acuzată de copy-paste la elaborarea planului de școlarizare. Tocmai dvs vorbiți despre copy-paste?”, a declarat Monica Anisie, în Parlament, unde se dezbate astăzi moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei şi Cercetării.

Moţiunea intitulată “Pas cu pas am ajuns în colaps educaţional – PNL a creat România NeEducată” este semnată de 93 de deputaţi Pro România şi PSD și a fost depusă la Parlament de Victor Ponta, șeful Pro România.

“Sunt ministru de aproape 7 luni. Aș fi putut să rezolv în 7 luni ce nu au reușit miniștrii dvs în toți acești ani de mandat?”, a început Anisie. Aceasta a susținut că “sunt un ministru care trebuie să gestioneze așa cum nu a mai facut-o nimeni un sistem de educație așa cum îl știm cu toții, la care se adaugă problemele generate de pandemie”.

“Faptul că ați impus atâta vreme în învățământul românesc decizii care au distrus conceptul de descentralizare nu înseamnă ca nimeni nu va incerca sa aduca descentralizarea acolo unde trebuie sa fie, așa cum este scris in lege. Unitățile de învățământ preuniversitar sunt diferite. Descentralizarea deciziei nu este, așa cum vreti dvs sa para, un lucru rau. Problema cea mai mare este aceea de a reda directorilor increderea si curajul de a lua cele mai bune decizii pentru elevii lor, incredere pe care alte guvernari au confiscat-o. În 2016, am fost persoana care după mai mult de 10 ani in care directorii au fost tinuti captivi politic, am organizat concurs de directori”, a declarat Anisie, în fața parlamentarilor.

Monica Anisie, cele mai importante declarații susținute în Parlament:
  • Stimați parlamentari, în biroul ministrului Educației este un tablou pictat în anul 1909 de Octav Băncilă, pe care tablou îl privesc în fiecare zi când intru în birou. Îl cunoașteți cu siguranță și dvs. Acesta înfățișează un copil aflat într-o stare de neputință, de nesiguranță, de tristețe în raport cu situația lui, situația de elev. Sunt astăzi mai siguri, mai veseli, mai bucuroși elevii noștri?
  • S-ar putea ca răspunsul să nu ne încânte. Și știți de ce? Pentru că în acești 30 de ani de la Revoluție, modernizarea școlii românești nu a fost una reală și consistentă.
  • Excepția o face anul 2011, care a fost marcat de apariția primei legi a educației menite a schimba profund sistemul educațional. Dar și această lege, la numai un an de la implementare, a fost modificată cum ați ajuns la guvernare.
  • Dvs puteți să depuneți câte moțiuni doriți, dar nu îi scutiți pe proprii miniștri care au gestionat cel mai mult școala românească în acești ani.
  • Da, școala românească e sub nivelul provocărilor cu care se confruntă generațiile actuale de elevi. Da, școala românească a rămas captivă unor formule conservatoare, a unui sistem care nu pune accent pe abilitățile elevului, ci pe capacitatea de a înmagazina cunoștințele și de a le reda fără a fi învățat cum să le coreleze între ele și să le adapteze la realitățiule loir.
  • Sunt de acord că școala românească nu este o școală care să ajute copilul, tânărul să afle cine este și încotro va merge.
  • Pot să fiu eu învinovățită de asta? Sunt ministru de aproape 7 luni. Aș fi putut să rezolv în 7 luni ce nu au reușit miniștrii dvs în toți acești ani de mandat? Nu trebuie să-mi răspundeți, apreciez însă dacă vă răspundeți singuri în tăcere.
  • Da, educația este esențială, prioritară, stâlp de temelie pentru a forma o națiune puternică, sigură pe ea, care poate decide cine este și ce dorește. Am citit cu atenție textul moțiunii. Chiar dacă pare desprins dintr-o comedie, voi răspunde cu seriozitate acuzațiilor dvs.
  • Sunt un ministru care trebuie să gestioneze așa cum nu a mai facut-o nimeni până acum un sistem de educație așa cum îl știm cu toții, la care se adaugă problemele generate de pandemie.
  • În luna februarie, pe plan mondial a fost declarată pandemie, iar starea de urgență în România a fost instalată rapid de președintele Klaus Iohannis în 11 martie. A fost momentul asumat deplin responsabil, cu măsuri de siguranță și protejare a românilor luate de autoritățile statului cu mult înainte de măsurile luate de alte state europene lovite de acest virus.
  • Remarc în textul moțiunii exprimarea “în acest context era normal”. Normalul dvs nu este normalul nostru, al tuturor.
  • Faptul că ați impus atâta vreme în învățământul românesc decizii care au distrus conceptul de descentralizare nu înseamnă că nimeni nu va încerca să readucă descentralizarea acolo unde trebuie să existe, așa cum este prevăzut în lege. O lege care a existat și în timpul altor guvernări. Unitățile de învățământ preuniversitar sunt diferite, iar specificul lor necesită măsuri diferite pe care le văd și le știu mai bine directorii și cadrele didactice de acolo.
  • Descentralizarea deciziei nu este, așa cum vreți dvs să pară, un lucru rău. Problema cea mare este aceea de a reda directorilor unităților de învățământ încrederea și curajul de a lua cele mai bune decizii pentru elevii lor, încredere pe care alte guvernări au confiscat-o.
  • Vă reamintesc, în 2016, din funcția de secretar de stat, am fost persoana care – după mai mult de 10 ani în care directorii au fost ținuți captivi politic – am organizat concursuri de directori. Le-am oferit astfel șansa de a acționa cu încredere și curaj pentru binele elevilor și al cadrelor didactice.
  • Desigur că au fost multe discuții, din 11 martie și până în prezent. Cu un număr atât de mare de variabile, era normal să manifest prudență în anunțarea măsurilor până la momentul în care aveam informații suficiente pentru a comunica o decizie corectă.
  • În data de 24 februarie am luat măsura de a limita sau suspenda toate deplasările în străinătate sau activitățile extrașcolare. Deciziile pe care le-am luat au fost întotdeauna în concordanță cu situația epidemiologică, în concordanță cu realitățile sistemului care nu a fost pregătit pentru trecerea imediată în online. Am lucrat din primul moment la conturarea unor scenarii realiste, într-un context cu foarte multe variabile. Sunteți, sper, conștienți de faptul că o decizie într-o astfel de situație nu este un lucru ușor.
  • Aș avea o întrebatre: câți dintre dvs pornind de la aproape nimic ați fi putut face atât cât am realizat eu, într-o situație atât de dificilă? Vorbind despre școala de acasă, dvs o numiți circ și haos și puneți între ghilimele învățământul online, nesocotindu-i pe cei care muncesc, pe acei profesori care au continuat învatarea cu copiii de acasa. Invatamantul online este alternativa pe care o putem avea in aceste vremuri.
  • Unde sunt cele 2,2 miliarde promise acum 2 ani pentru achiziționarea de tablete pentru elevii romani? Altele ar fi fost astăzi premisele, dacă fiecare elev din România ar fi dispus de o tabletă, așa cum le fusese promis. Guvernul din care fac parte a alocat 150 de milioane de lei pentru achizitionarea de dispozitive electronice pentru a beneficia de acestea copiii din mediile dezavantajate. De atâtea ori ați vorbit despre acești copii din mediile dezavantajate, dar totul s-a reuzmat la vorbe. Unde sunt faptele din vorbele dvs?
  • Nicăieri. Alfel nu eram astăzi aici, în această situație.
  • Am citit în textul moțiunii că sunt acuzată de copy-paste la elaborarea planului de scolarizare. Tocmai dvs vorbiti despre copy-paste? De fapt, asta m-a determinat sa verific inca o data cine este initiatorul acestei motiuni. Trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam sa se alature ca semnatari ai motiunii parlamentari onorabili pe care ii cunosc și respect.
  • Problema ține de evoluția demografică și aici există în mod cert o problemă. Realitatea scăderii numărului de copii care intra in sistem este dincolo de opțiunile noastre.
  • Ce s-a intamplat in 2012-2015 cu proiectele prevăzute încă din 2011 în Legea educației? Recunoașteți că mă învinovățiți de propria ignoranță din trecut? Unde vă sunt proiectele mărețe de digitalizare, unde este faimosul proiect de digitalizare a județului Buzău?
  • Sunteți într-o gravă eroare. Există programul național Școala de acasă, prin care se alocă și fonduri și se vor achiziționa și dispozitive conectate la internet pentru cei aproximativ 250.000 de copii din medii dezavantajate.
  • Vorbiți despre profesori și formarea acestora, în condițiile în care ați ignorat încă din 2012 metodologia care prevedea masteratul didactic. Am demarat masteratul didactic în 8 universități. Unde ați fost dvs. până acum?
  • Decizia de a publica tezele de doctorat vă fectează pe unii dintre dvs., semnatarii moțiunii

  • Din 2016 există o platformă cu 6k de teze de doctorat, ați ținut la sertar toate aceste teze. Nu-i nimic, noi le-am publicat.

  • În universitar, ați lăsat școlile doctorale fără evaluare.(…) Care, în sfârșit, se va face și de fapt se află în plină desfășurare.

  • Ați făcut referire la cercetare. Sincer, mă mir. Știți ce am găsit la cercetare? Guvernele PSD au dus înapoi sistemul de cercetare cu 10 ani. (…) Cu o execuție de doar 10% din programul 2014-2020, să nu ne mire starea cercetării din România. În toți acești ani, competițiile au fost ca și inexistente. (…) În șase luni de mandat, cercetarea începe să respire, trei competiții au fost lansate în ultimele trei luni. (…) Ce s-a mai întâmplat la cercetare pe vremea guvernelor PSD? Nimic. (…) Am ajuns ca structura paneuropeană – laserul de la Măgurele să fie pusă în pericol de nefinanțare.

  • Am demarat evaluarea școlilor doctorale, am publicat tezele de doctorat (…) Am susținut financiar universitățile din România participante în rețelele universitare europene (…) Am deblocat soldul universităților pentru investiții în universități (…) Am venit în spriiinul elevilor, oferindu-le cadrul legal pentru gratuitate în transport (…) Am alocat fonduri pentru ca toți copiii din mediile sărace să aibă acces la tehnogie (…) Am extins programul-pilot masa caldă (…) Am emis documentele prin care vom profesionaliza managementul școlar. Toate acestea sunt doar câteva din toate realizările avute în cele șase luni de mandat

  • Rolul meu este și de a da răspunsuri concrete pentru elevi, cadre didactice (…) De aceea vă mulțumesc că mi-ați dat ocazia să mă adresez acestora și de la această tribună. (…) Am elaborat un ordin comun pentru măsurile de prevenire Sars-Cov-2 (…) MEC a finalizat procedurile pentru Bac, EN, admiterea la liceu (…) Toate calendarele au fost transmise MO și sunt postate pe site-ul MEC

  • Precizez că elevii care se află în izolare sau cei confirmați pozitiv cu Covid-19 sau care au boli cronice vor susține examenele prin proceduri speciale (…) Am cerut IS-urilor să asigure condiții în școli și să colaboreze cu DSP-urile pentru ca în fiecare unitate de învățământ să existe cadru medical

  • Ex. național de definitivare – 22 iulie

  • Toate acestea de care sunt acuzata ca nu sunt publice, sunt publice

  • În numele responsabilității față de copiii noștri, vă cer să renunțați la discursurile politicianiste și la discursurile de partid și să direcționați energia în slujba copiilor și a cadrelor didactice. Dovediți că sunteți responsabili și vă pasă de educație.

 

 


10 comments
  1. Haosul pe care dna ministru la provocat nu poate fi imaginat, a depășit-o pe Abramburica!

    Harababura școlii online nu are echivalent, dar aceasta situație e depășită de dezordinea impunerii unor decizii arbitrare în ceea ce privește organizarea examenelor și concursurilor pentru elevi și profesori din vara aceasta. Ministerul Educației și Cercetării și dna ministru nu sunt în măsură să organizeze aceste concursuri și examene! Sunt ferm convins că nu își dau seama că masurile luate sunt aberante, și nici nu înțeleg catastrofa provocată de așa numitul examen de titularizare al profesorilor!

  2. Demisie , demisie . si anularea examenelor . Rusine tuturor pentru marea bataie de joc care si-au facut-o de noi toti . RUSINE mai ales sindicatelor care nu au dovedit ca pot fii capabile pana la capat si ferme de a se impune in sprijinul profesorilor pe care ii reprezinta . A incerca nu e tot una cu A sprijinii oamenii pe care ii reprezinta .

  3. Sa-i fie rusine! Sa le fie rusine tuturor celor care au facut din invatamant o afacere.

    Nu se intreaba nimeni cine incheie situatia elevilor… in unele scoli, cadrelor didactice li s-a cerut sa revina la scoala de cel putin 2 saptamani. Credeti ca au primit ceva, masti sau dezinfectant? Daca primaria nu a dat vreo pomana, sunt pe cont propriu.

    Multi au fost ingrijorati ca exista sute de mii de copiii fara acces la internet … oare cate sute de mii nu si-au permis cartile avizate/acreditate de MEC, cati nu si-au permis meditatii … fara accesul la acestea, sansele de promovarea ale examenelor fiind reduse. Ceea ce se preda in clasa nu corespunde cu cerintele examenelor.

    Demisia!

    1. Materia din al doilea semestru s a scos integral, desi se facuse 40 la suta.In privinta asta nu aveti dreptate.

  4. Va rog anulati macar pentru acest an examenul de titularizare si de Definitivat si fiecare sa aibe continuitate pe postul pe care este si in anul scolar urmator . Nimeni nu doreste aceste examene . Toate miscarile nu au fost nici decum in folosul copiilor sau in beneficiul profesorilor ci doar sa se poata face jocurile politice si a fii duse la indeplinire pana la capat . Instrumentul prin care au gasit sa le puna in aplicare a fost aceasta ministra INCAPABILA .

  5. Sute de atacuri politice, aproape zero informații relevante pentru situația actuala. Conflictul este clar politic, copii sunt doar o victima a incompetentei unui întreg minister de-a lungul a 20 de ani.
    Reformele aduse de doamna Anisie au fost relativ în ajutorul elevului. Insa gestionarea situației actuale este absolut deplorabila. O mare majoritate a elevilor, părinților și a profesorilor doresc anularea acestor examene inutile în contextul actual. Dar deciziile luate de actualul minister sunt făcute pentru a face pe plac sindicatelor, nu elevului.
    Ca elev în clasa a XII-a cer anularea examenului de bacalaureat, și ca elev roman cer anularea examenului de clasa a VII-a. Riscul la care sunt expuși copii este mult prea mare, și după o perioada de 3 luni de stat acasă randamentul în aceasta situație de stres va fi absolut infim.

  6. Se scuza de tot si pretinde ca totul merge perfect si ca tot ce a facut e impecabil. In viziunea ei, ea a facut totul perfect si chiar crede ca a facut ceva bun… cum exista semenea oameni inca nu imi pot explica…

    Anulati examenele nationale! [textul scris cu majuscule a fost editat]

    1. Ce ar fi sa anulăm și folosirea creierului?Așa ,aia care nu știu cât face doi plus doi ar putea ajunge profesori universitari!

    2. Nu se simte, dom’ le. Eu asa ceva nu am mai vazut: sa provoci atata haos prin incoerenta propriului minister si sa nu te simti.Vine cu chestii in fisa de evaluare, chestii obligatorii pe care ea insasi le a scos: a scos testele initiale si sunt mai nou obligatorii in fisa de evaluare trimisa in scoli? Ce e cu femeia asta? Ea chiar nu citeste ce publica prin MO sau da spre publicare in presa? Doar contraziceri. Dimineata declara, seara dezminte.

  7. Buna ziua.Scoala romaneasca are nevoie de reforma.Eu cred ca acum poate fi inceputa .Are cine sa o puna in aplicare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultate finale Olimpiada județeană de Informatică 2024, clasele IX-XII. Punctajele de după contestații au fost publicate de Societatea pentru Excelență în Informatică – SEPI / Etapa națională, din 23 aprilie, la București

Rezultatele de după contestații de la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Informatică (ONI) 2024, pentru elevii de liceu, au fost publicate de organizatori. Peste 5.000 de elevi de clasele V-XII au…
Vezi articolul