„În aceste zile, te poți simți copleșit de ceea ce auzi despre noul coronavirus și e foarte posibil ca și copiii tăi să fie neliniștiți”, scrie UNICEF România pe pagina de Facebook a organizației. Aceasta publică un clip video în care ambasadorul UNICEF Andreea Marin le explică părinților cum să stea de vorbă cu copiii lor în această perioadă și ce să le spună celor mici.
„Copiilor le poate fi greu să înțeleagă ce văd pe Internet, la televizor sau ce aud de la alte persoane prin urmare, o discuție deschisă cu aceștia, în care să vă arătați sprijinul, îi poate ajuta să înțeleagă situația, să o gestioneze și chiar să îi ajute pe ceilalți.
Iată câteva sugestii de la experții UNICEF, despre care ne vorbește Ambasadorul Național al UNICEF în România, Andreea Marin, căreia îi mulțumim că le este întotdeauna alături copiilor!”
Andreea Marin: ”O discuție deschisă cu ei, în care să vadă sprijinul vostru și că le sunteți alături, îi poate ajuta să înțeleagă mai bine situația, să se descurce mai bine în această perioadă și chiar să-i ajute și pe ceilalți. Iată câteva sugestii de la experții UNICEF pentru voi.
1. Începe ca părinte, ca bunic, ca tutore, prin a-i îndemna pe copii să vorbească deschis despre acest subiect. Află cât de multe știu ei deja și lasă-i să simtă că ei conduc discuția. Dacă sunt foarte mici și nu au auzit încă despre această poveste, s-ar putea să nu fie nevoie să abordezi subiectul, însă e o bună ocazie să reiterezi importanța igienei, dar ai grijă să nu le induci noi temeri. Eu cred că trebuie să-i permitem copilului nostru să vorbească liber despre ceea ce gândește. Experții UNICEF spun că e mai bine ca discuția să fie deschisă prin intermediul jocului, al desenelor, al poveștilor. Cel mai important este să nu-i minimizăm, să nu le creștem îngrijorarea, să arătăm înțelegere față de ceea ce simt ei și să ascultăm, pentru că e firesc să se și teamă uneori, atunci când aud o poveste, dar suntem lângă ei să-i ascultăm, să le acordăm atenție deplină. Subliniem faptul că putem vorbi cu ei sau ei pot vorbi cu noi, pot veni către noi de câte ori au nevoie de comunicare.
2. Explică fiului tău, fiicei tale adevărul într-un mod accesibil. Cu sinceritate, pe limba lui, într-un limbaj care să fie potrivit vârstei pe care o are. Să ne gândim la faptul că ei nu mai merg acum la școală, le este greu departe de colegii lor. Unii sunt copii care nu au frați, cum este cazul copilului meu și simt aceasta izolare ca pe o suferință, de aceea e foarte important să-i ascultăm, să le răspundem la întrebări, nu merge pe ghicite și tocmai de aceea vă rog folosiți site-urile organizațiilor internaționale, cum ar fi UNICEF sau Organizația Mondială a Sănătății, pentru că nici noi părinții, bunicii, nu avem răspunsuri la toate și atunci trebuie să ne documentăm înainte de a le spune lor despre ce este vorba.
3. Arată-le copiilor cum să se protejeze ei înșiși și cum să-și protejeze prietenii și familia. Unul dintre cele mai importante mijloace de protecție în fața noului coronavirus, dar și în fața altor boli, este de a încuraja pur și simplu spălarea pe mâini, igiena. E foarte important să le explicăm de ce e nevoie mai des acum, în această perioadă, să fim atenți la această igienă. Îi poți arăta copilului tău și cum să strănute, sau să tușească în pliul cotului, explică-le că cel mai bine este să nu se apropie prea mult de persoane care au aceste simptome. E foarte important să le dai curaj copiilor să spună când simt că au puțină febră, că tușesc, că au dificultăți de respirație pentru a putea acționat la timp.
4. Fă-i să se simtă în siguranță! Vedem atât de multă nesiguranța în jurul nostru, atât de multe imagini cu impact puternic la televiziune sau pe internet. Când îi simțim pe cei maturi din jurul nostru neliniștiți este foarte important să simți o compensație din partea celor dragi, așa că explicațiile, discuțiile cu cei mici sunt extrem de importante, iar în cazul în care copiii se simte rău explică-le de ce trebuie să stea acasă, că se simte rău cu starea aceasta de izolare, la asta mă refer, de ce trebuie să stea acasă sau la spital atunci când se simt rău și fizic au anumite simptome, să le spui că este mai sigur pentru ei să se întâmple așa, amintește-le că știi că le este greu, greu sau plictisitor, oricum ar fi uneori, respectarea acestor reguli este foarte importantă și ne ajută pe toți să rămânem în siguranță.
5. Vorbește despre experiențe pozitive, de exemplu despre personalul medical, despre oamenii de știință, despre atâtea persoane care fac eforturi în aceste zile ca noi toți să fim în siguranță. Arată le eroii din jurul nostru.
6. Ai grijă de tine, pentru că mereu copilul îți va urmări reacțiile, reacțiile la știrile pe care le vezi la televizor. Au nevoie să simtă calmul tău, oricât de neliniștit ai fi tu în suflet. Dacă simți neliniște sau supărare, dedică-ți timp pentru acele lucruri care îți fac ție bine și care te relaxează, care te ajută.
7. Acordă atenție modului în care închei discuția cu copilul tău. Este foarte important să știi că discuția aceasta nu le-a produs copiilor disconfort. Pe măsură ce conversația se apropie de final, urmărește limbajul corpului, tonul vocii, respirația, urmărește-te pe tine, reacțiile tale în fața copilului tău. Reamintește-le copiilor că pot sta oricât de vorbă cu tine, că îi asculți, că vei fi lângă ei ori de câte ori au nevoie și ori de câte ori se simt îngrijorați.”
Citește și: