VIDEO Andreea Esca, mesaj pentru profesori: Când îți iubești elevii și îți place ceea ce faci, e imposibil să nu fii iubit înapoi și nu cred că există bucurie mai mare pentru un profesor decât un elev care ajunge un om mare și care te poartă cu el în suflet toată viața lui

32.441 de vizualizări
Foto: Proiectul Merito
Învățătoarea Andreei Esca este imaginea acesteia pentru ceea ce înseamnă un profesor, a spus prezentatoarea TV într-un mesaj transmis profesorilor la Gala Merito 2023. În clipul înregistrat, Esca a mai spus că profesoara de engleză a continuat modelul învățătoarei despre ceea ce înseamnă un profesor bun pentru ea și le-a felicitat pe toate cadrele didactice care „fac cu har ceea ce fac” și „care își iubesc elevii”.

În clipul difuzat de Merito apar și actorul Alexandru Papadopol și scriitorul Radu Paraschivescu, ambii cu mesaje despre ce înseamnă pentru ei profesorii buni.

Redăm mesajul Andreei Esca:

„Ce înseamnă un profesor pentru mine și atunci imediat m-am dus cu gândul la învățătoarea mea căreia îi datorez extrem de multe lucruri. Și m-a mai dus cu gândul la profesoara mea de engleză, care a dus cumva mai departe dragostea mea pentru un dascăl pe care mi-o sădise deja învățătoarea mea în clasele primare.

A fost omul care mi-a demonstrat că dragostea față de orice vine atunci când te îndrăgostești de omul care te duce într-acolo. Și am rămas cu un respect extraordinar și cu, cum să zic, o recunoștință extraordinar de mare față de profesori.

Foarte multe lucruri în viața mea le datorez profesorilor mei și de aceea vreau să-i felicit pe toți aceia care fac cu har ceea ce fac, pe acei dascăli care își iubesc profesia și care își iubesc elevii, pentru că eu cred că atunci când îți iubești elevii și îți place ceea ce faci e imposibil să nu fii iubit înapoi și nu cred că există bucurie mai mare decât un elev care ajunge un om mare care te poartă cu el în suflet toată viața lui. Vă mulțumim, profesori!”.

12 profesori din întreaga țară au fost premiați, miercuri seara, 10 mai, în cadrul Galei Merito 2023 pentru profesionalism în educație. Premiile sunt menite să ofere recunoaștere pentru performanța la clasă și în afara acesteia.


34 comments
  1. Eu știu ce fel de elevi erau înainte…Nu vorbesc de “cuminteii” din regimul trecut ,pentru ca erau terorizați de sistem , ci de acei elevi care aveau respect fata de cadrele didactice si nu numai.Profesorii puteau sa-si predea lectia in liniște. Și astăzi sunt clase unde copiii sunt educați cu bune maniere, așa cum au învățat acasă la parinti.Lecțiile interactive sunt o adevarata placere . Dar dacă predai intr-un mediu unde copiii sunt răsfățați de părinții plecați in străinătate , unde familia consuma alcool, unde familia in loc sa comunice vorbește vulgar,unde copiii stau pe rețelele de socializare pana in zori de zi,( in timp ce părinții dorm ca sunt obosiți si niciodată nu au timp de ședințe)si vin obosiți si nemâncați la scoala de rontaiesc toată ora din pungile de staniol, beau energizante stau cu picioarele pe banca,cu telefonul in mâna,unde directorii sunt epuizați de munții de hârtii pe care tb sa le predea urgent,si nu au nici o “pârghie “ pentru elevii cu tulburări de comportament pt ca tb sa stea in învățământul de masa ca sa socializeze( adică sa-i tâmpească si pe ceilalți )Sa va văd atunci dragi colegi cât de pasionați mai puteți fi de frumoasa profesie.

  2. Doamna Esca oare dvs puteți sa trăiți o lună cu salariul unui profesor la ce prețuri sunt? Într-o tara în care educația este o bătaie de joc, ne merităm soarta! Să vină vietnamezii, chinezii, etc să preadea în România istorie de exemplu! Mult succes!!!

  3. D-na Esca a primit de curând cadou un robot de bucătărie în valoare de 2.000 euro.
    Un mizilic comparativ cu salariul pe care il are.

    Cu cât se apropie data grevei generale tot mai mulți ,,influenceri dezinteresați ” (cred că asta e pleonasm s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie.

    Scopul?

    Să bage mințile în cap ,, iobagilor profesori”.

    Să continue să facă pe bonele pe salariul minim!

    Atât!
    De restul oricum nu interesează pe nimeni!
    Nu mai vorbim de dotări, siguranță, sănătatea psihică, materiale didactice de de calitate!

    STAREA DE BINE! (dar nu a profesorului, desigur)
    Noua ideologie!

  4. Domnilor profesori, la cât învață copii in ziua de azi si la ce știu sa facă tinerii mai ales după ce termina 8 clase pot spune ca nu meritati nici ce primiți ,este strigător la cer sa cereți salarii de 1500 de euro si părinții copiilor sa mai dea alte sute de mii de euro pe meditații ca sa învețe ceva ,chiar nesimțit este acel profesor care a avut tupeul sa spună la tv ca atât ar trebui sa primiți ,serios dacă doriți mii de euro mergeți sa vedeți cum se câștiga acești bani ,eu pentru 3000 de euro muncesc 200 de ore lunar voi la ce faceți cu copiii se numește vrăjeala nu munca așa ca sa va dea Ciucă si ciolacu cu minus

    1. Reușita unui elev nu depinde numai de munca profesorului, ci de mai mulți factori: zestrea genetică ( dacă se naște din părinți cu un IQ discutabil…), condițiile de trai ( de la naștere și …), nivelul intelectual și interesul familiei pentru învățătură, starea de sănătate a copilui, motivația acestuia.
      De reținut: Dintr- o zdreanță nu poți face o haină de gală.

      1. Reusita unui elev depinde in mare masura si de dascalul de la catreda, care este un mentor si un model de caracter, in primul rand, pt elevii din fata lui…
        Si eu provin dintro familie in care tatal era alcoolic, si am 2 facultati la stat, la USAMV Bucuresti si UB, iar acum sunt biolog medical in privat.
        Parintii mei au fost muncitori calificati in fabrica.
        Si educatia mea o datorez EXCLUSIV dascalilor, pt ca parintii nu s-au ocupat, trebuia sa “construiasca” “epoca de aur” a comumismului…
        Dar dascalii pe atunci erau VARFURILE UNIVERISITARE. E adevarat, stiau sa impuna respect in societate si la clasa…
        Erau constienti ca acei copii din fata lor vor fi adultii cu care maine se vor intalni pe strada si depinde, in mare masura si de ei, ce calitate umana vor avea adultii de maine.
        E adevarat ca aveau unele dintre CELE MAI BUNE SALARII ale societatii de atunci, DAR erau EVALUATI anual de catre inspectorii scolari in functie de NIVELUL CUNOSTINTELOR ELEVULUI LA CLASA, nu in functie de calificari, diplome, medalii samd.
        De fapt, ieseau pregatiti de pe bancile universitatii absolvite…
        Eu vorbesc despre invatamantul de acum 35-40 de ani…
        Dar, ma rog, alte vremuri, alte caractere…
        Asadar, dintro zdreanta se poate face o haina de gala…. 🙂
        La randul meu sunt parinte (am un copil de 7 ani) si cu stupoare constat ca NIMENI nu isi asuma copiii de azi (parinti, bunici, dascali, oamenii societatii in care se nasc).
        Asadar, daca nu vreau sa ajunga vreun debravat si vagabond, mi l-am facut, mi-l instruiesc, caci de la clasa, din pacate, nu are ce invata, nu are cine sa il instruiasca.
        Mai mult, pe dascali nu ii priveste educarea copiilor nostrii (care nu au purtarile impecabile la 7 ani, cum nu aveam nici noi), in schimb, pe noi, parintii, ne priveste instruirea lor (teme peste teme peste teme) ca sa putem explica copilului CE NU S-A FIXAT LA CLASA, pt ca “DASCALUL” NU ARE TIMP, trebuie sa urmeze programa scolara stufoasa, sau doar sa bifeze ora pana la ziua de salariu…
        Dar un dascal adevarat STIE sa isi “muleze” programa dupa elevii din fata, ca doar de aceea e la catedra, ALTFEL, luam noi ca parinti programa si manualul si ne instruim copiii acasa…
        Va recomand filmul din cinematografia clasica “Domnului profesor, cu dragoste”.

      2. Mă întreb, d-voastră, d-na Maria Popa, ce fel de haine purtați, zi de zi? Ale disprețului, ale marginalizării, ale lipsei de empatie și omenie? La clasă, un copil este Totdeauna elev, Niciodată zdreanță. Niciodată!

    2. Dacă elevii nu știu nimic, este pentru ca acasă nu citesc nimic. Nu e cazul sa generalizam, sunt și profesori buni, cu rezultate la concursuri în tară și în străinătate!! Eu sunt unul dintre aceștia și pot demonstra oricând cu diplomele!! E inuman sa ai vechime 15 ani în sistem, cu facultate si master, plus examene, și sa ai salariu cât un vânzător de la Metro, sau Mega Image!!!!

      1. Inuman este si sa ai acelasi salariu si aceleasi studii graduale si sa lucrezi ca biolog in sist sanitar romanesc privat unde sa eliberezi analize cu val de diagnostic de care depind vietile oamenilor.

  5. Mesajul dnei. Esca este o părere, un sfat, o exprimare a realității dânsei pentru contextul specific al acelui eveniment, etc.
    Și eu le sunt și le voi fi recunoscătoare dascălilor mei, chiar și celor pe care i-am perceput atunci că nu ne-au iubit așa de mult pe noi elevii.

    Știm că unde dragoste nu e, nimic nu e, știm că iubirea schimbă tot,
    știm că iubirea se manifestă în tot ceea ce facem, și chiar ne iubim elevii, zi de zi, și chiar ne străduim și atunci când suntem jigniți, ignorați, umiliți etc. de unii de alții în diferite locuri și sub diferite forme din ce în ce mai des.
    Este anul 2023 și foarte mulți “trăiesc” în trecut sau în viitor puțin totuși cam prea mult (intenționat sau nu) și uităm de prezentul nostru al tuturor aici de lângă noi, de care ne lovim zi de zi cu toții.

    Respect și doresc să cunosc trecutul, suntem preocupați de viitor, dar fără prezența noastră reală (cu TOT ce înseamnă acest lucru) sau măcar a cât mai mulți dintre noi în acest PREZENT (scuzați, vă rog, repetiția), va fi bine doar pentru foarte puțini oameni.

  6. Eu cred că opinia dnei nu este decât o idee emotionalã. Procesul educaţional este mult mai complex decât poate dna să îşi închipuie. Cu “autoritatea” pe care crede că o are, ar trebui să fie mai atentă cu ideile pe care le promovează în spaţiul public. Altfel va participa doar la un război de opinii şi va manipula emotional pe cei care nu ştiu cu ce se mesteca profesia de dascăl. Puţină decență şi documentare academică nu strică nimănui, atunci când vorbim în spaţiul public.

  7. Andreea Esca vorbeste despre o altă lume posibilă. Repet, posibilă. Dar nu reală.

  8. Sa nu uitam ca acum 40-44 de ani cand doamna prezentatoare era in clasele primare profesori erau respectati de copii si de societate. Fregventam scoala cu placere, eram dornici sa dobindim cunostinte noi in fiecare zi si aveam zimbetul pe buze si fete senine.Astazi fugim de scoala, dobandim cunostintele de pe Tik Tok si zambim numai pe selfie-uri. Progresam…

  9. cu referire la comentariul lui Calin , oricine isi poate spune parerea cu privire la invatamant, indiferent de statut sau salariu, sau apartenenta de vreun fel la orice! Cu atat mai mult un om de presa apreciat pentru munca sa. Toti cunoastem foarte bine conditiile din invatamantul romanesc si toti ne plangem, mai mult sau mai putin, de ce putem sa facem ( dar nu facem), dar si de ce nu putem sa face, (dar am vrea sa facem). Inca nu s-a schimbat nimic. Copiii nu sunt loaze, nu toti! Nu exista un sac cu loaze si unul cu copii de exceptie. Asa cum si profesorii sunt categorisiti in deplorabili, echilibrati, buni, foarte bine pregatiti si exceptionali. Am exemple din toate categoriile ! Deschidem mereu polemici, la coada la paine, in parcuri, pe strada, in autobuz, la Mall, intre vecini, in fata scarii de bloc, oriunde numai unde nu trebuie nu deschidem nimic: nici gura, nici usile, nici capetele luminatilor care habar nu au de nimic.

    1. Scuze, nu chiar oricine isi pot “da cu parerea” despre orice…
      Sa ma explic : toti ne dorim ce e mai bun pt propriul copil, dar cand ai suficienti bani ca sa-ti poti permite o scoala privata de top pentru copilul tau, de la clasa pregatirltoare si pana la liceu, se cam presupune ca stii ce se intampla in scolile de stat doar de la stiri si atunci nu cred ca e ok sa dai sfaturi celor care nu-si permit ce tu ai putut sa-ti permiti !
      De fapt, de aici pleaca toata problema : onor parlamentarii nostri si guvernantii isi au copiii in alte scoli decat cele de stat sau chiar in scoli din alte tari si nu ca au habar care e realitatea, nici ca le pasa si daca nu cunosc realitatea, cum ne putem astepta sa poata indrepta lucrurile ?!?
      Idem si pentru sanatate : ei se trateaza ori la clinici private ori in afara tarii….

  10. Asa este corect! [Sa nu fii !] – forma de conjunctiv prezent in negatie a verbului ” a fi”! In articol este scris corect “Sa nu fii”, dar in corpul mailului este scris ” sa nu fi iubit inapoi si nu cred ca exista…”. Cu tot respectul, vreti sa va trimit un screenshot?:)

    1. Cine educa acei copii are ajung sociopati? Nu voi, parintii? Aveti idee ce ore are copilul vostru astazi? Stiti cumva daca il supara ceva, daca are o grija, o temere? Pentru copiii care sunt transformati in altceva decat copii, voi sunteti de vina! Parintii absenti si dezinteresati. Voi cei care le cumparati iertarea din cand in cand cu cate o jucarie, un telefon, un joc video. Voi cei care ii aruncati la after school, before school, bona, meditator. Ce nu faceti voi sa nu stati 2 ore cu ei cand trebuie sa invete tabla inmultirii…
      Copiii se nasc nevinovati si curati ca un diamant. Pacat ca nu mai are cine sa ii slefuiasca.
      Si vorbiti apoi despre respect. Da, respectul se castiga! Cu greu!

    1. Bună ziua, este corect scris „(e imposibil – ca tu) să nu fii (iubit înapoi)”. Forma cu un singur „i” la „fii” este când avem un imperativ ori ca în exemplul următor de conjunctiv: „Să nu fi rău!”, pentru că folosim forma de infinitiv (scurt) a verbului „a fi”.

      1. Imperativul este “nu fi rau! ” , fara “sa” in fata. 🙂 Daca il folosim pe “sa” forma va fi “sa nu fii rau” ( cu cineva). Imperativul este fie “Fii rau!”, fie “Nu fi rau!”. Este scris corect in articol. Este scris gresit in copul mailului. Am facut un screenshot si vi l-am trimis pe mail. 🙂
        Cu toate gandurile frumoase,
        Roxana

      2. Fără conjucția “să”, adică:
        – forma pozitivă: “Fii!”
        – forma negativă: “Nu fi!”

      3. Stefan, ai gresit exemplul si e pacat pentru un tanar ziarist! ”Sa nu FII rau” nu e imperativ, e conjunctiv. Imperativul este ”Nu FI rau!” si se scrie intr-adevar cu un singur ”i”.
        PS. Dai o bere la salariu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Semnal de alarmă transmis de rectorul Universității din București, Marian Preda: Parte dintre profesori au probleme cu valorile civice, cu cunoștințele despre instituțiile democratice. Decalajul e mult mai mare față de profesorii din alte țări

„Este un decalaj între interesul pentru probleme civice și de mediu al tinerilor și conținuturile pe care ei le stăpânesc”, iar o cauză este faptul că o „parte dintre profesori…
Vezi articolul

Profesorii vor putea să îşi facă norma didactică cu 9 ore pe săptămână de pregătiri pentru examene sau olimpiade, ori remediale. Timpul alocat predării este redus la 65%. Modificările apar în Legea aflată acum la promulgare

Profesorii vor putea să-şi construiască jumătate din norma didactică, de 18 ore pe săptămână, din activităţi care până acum nu puteau fi incluse în aceasta, potrivit legii votate de Senat…
Vezi articolul

MODEL Condica de prezență valabilă de la 1 noiembrie 2020 pentru orele din școală nu mai cuprinde rubrica “subiectul lecției”. Profesorii completează doar semnătura / Apare o hârtie nouă: “Fișa de prezență” pentru orele online se completează lunar

Condica de prezență zilnică a profesorilor la școală, valabilă de la data de 1 noiembrie 2020, a fost modificată și are un nou model. Documentul a fost trimis de Ministerul…
Vezi articolul